Eksik vitamine göre beslenme

Eksik vitamine göre beslenme

Baş ağrısından kuru cilde, kepekten saç kırılmasına pek çok şikayetin ve hastalığın nedeni vitamin ve mineral eksikliği olabilir. İlacı ise yiyeceklerde... Bana şikayetini söyle sana hangi vitaminin eksik olduğunu söyleyeyim!

Dudakların sürekli kurumasından tırnaktaki beyaz lekelere, huzursuz bacak sendromundan ülsere pek çok rahatsızlık vitamin eksikliği sebebiyle ortaya çıkabilir. Hatta ızdıraba dönüşen baş ağrısı, sürekli yorgunluk da bu listeye dahil. Yapılan araştırmalara göre vitamin ya da mineral eksiklikleri vücutta bir takım sorunlara yol açarak eksikliğini gösteriyor. İngiliz beslenme uzmanı Rob Hobson, bu vitamin eksiklerinin besinlerle giderilerek rahatsızlıkların da önüne geçilebileceğini söylüyor. Hobson “Bazı şikayetler sıklıkla görülüyorsa bir vitamin veya mineral eksikliği çektiğinizin işareti olabilir ve eksik olan öğeyi içeren gıdaları yemeniz semptomlarınızı hafifletebilir. Örneğin baş ağrısı, daha fazla magnezyuma, B12 vitamini ve B6’ya ihtiyaç duyduğunuzun bir göstergesi olabilir. Ağız kokusu, kötü bağırsak sağlığı ve demir eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu arada vitaminleri ve mineralleri emme yeteneğinizin, antibiyotikler veya aldığınız diğer ilaçların yanı sıra çay ya da kahve içip içmemek gibi beslenme modellerinizden de etkilendiğini unutmayın” diyor.

İşte vitamin eksikliğinden kaynaklanan en yaygın şikayetler ve reçetesinde yazılan besinler...

Kuru dudaklar: Demir ve C vitamini eksikliğinin belirtisi olabilir. Kırmızı et, kırmızı biber, tofu ve lahana yiyebilirsiniz.

Sedef hastalığı: D vitamini, B vitamini, çinko veya esansiyel yağ asidi eksikliği işareti. Üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek gıdalar: Yumurta, karides, taze ton balığı, mantar.

Kuru cilt: Omega 6 eksikliğinden kaynaklanır. Ayçiçeği, çam fıstığı, susam ve hindi eti yiyebilirsiniz.

Anksiyete: B ve D vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum eksikliğinden olur. Tofu, süt, muz ve hurma yiyin.

Akne: Çinko eksikliğinden kaynaklanır. Ispanak, yengeç, kaju, kakao tüketebilirsiniz.

Burun çevresinin yağlanması: B2 vitamini ve çinko eksikliğinden kaynaklanır. Badem, beyaz peynir, uskumru ve kuşkonmaz yemelisiniz.

Tırnakta beyaz leke olması: Çinko ve demir eksikliğini işaret eder. Mantar, nohut ve kuru kayısı yiyebilirsiniz.

Kırılgan tırnaklar: Demir eksikliğinin belirtilerinden. Keten tohumu, tavuk karaciğeri, kaju ve mercimek tüketebilirsiniz.

Ülser ve dilin acıması: B12, B3, demir ve folik asit eksikliği sebebiyle olur. Siyah fasulye, avokado ve alabalık yiyebilirsiniz.

Nefesin kötü kokması: Nedeni demir eksikliği. Üzüm, bezelye, kahvaltılık tahıllar çare olabilir.

Baş ağrısı: Magnezyum, B12 ve B6 eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Kabak çekirdeği, kuru erik, muz ve soya sütünü tercih edin.

Tat alamamak: Çinko eksikliğinden olur. Yumurta, kırmızı et, yoğurt ve kırmızı fasulye yiyin.

Depresyon: B ve D vitaminleri ile magnezyum eksikliğinden kaynaklanır. Çaresi kaju fıstığı, lahana, mantar ve arpa yemekte.

Kötü ruh hali: B ve vitaminleri  ya da magnezyum eksikliğinden kaynaklanır. Kinoa, somon, avokado çözüm olabilir.

Stres: Magnezyum, çinko ve yağ asidi eksiklerinden kaynaklanıyor olabilir. Ton balığı, kakao, karides ve ayçiçeği yiyin.

Sürekli yorgun hissetme: B vitamini, demir veya magnezyum eksikliğinden ortaya çıkabilir. Kuru kayısı, kuru erik, karaciğer, ceviz yiyin.

İnsomnia: Magnezyum eksikliği sebebiyle ortaya çıkar. Yeşil sebzeler, soya fasulyesi ve nohut yiyebilirsiniz.

Huzursuz bacak sendromu: Magnezyum, demir veya folat eksikliği sebebiyle görülür. Avokado, kuru kekik, bulgur ve bitter çikolata yiyin.

Eklem ağrıları: Magnezyum, potasyum, sodyum, kalsiyum, B1 vitamini veya D eksikliğinden kaynaklanır. Üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek gıdalar: Alabalık, chia tohumları ve macadamia fındıkları

Regl öncesi gerginlik: Magnezyum eksikliği sebebiyle olur. Kaju fıstığı, kabak çekirdeği, uskumru yiyebilirsiniz.

El ve ayakların sürekli soğuk olması: Demir eksikliğinin bir başka işareti. Kırmızı et, tofu, lahana, kimyon yiyin.

SAÇ DÖKÜLMESİ:

Demir ve C vitamini eksikliği sebebiyle olur. Limon, kiwi, çilek ve kırmızı fasulye tercih edebilirsiniz. 

KEPEK: 

Biyotin, vitamin B7 veya esansiyel yağ asitleri eksiklikleri olabilir. Çaresi somon, badem, fıstık ezmesi ve ayçiçeği tohumlarında.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN