Elektronik sigara bağışıklık sistemini vuruyor: Tütünün sanalı da öldürür

Elektronik sigara bağışıklık sistemini vuruyor: Tütünün sanalı da öldürür

Sigaradan kurtulmak için elektroniğini deneyenler yağmurdan kaçarken doluya tutulabilir. Elektronik sigaraları mercek altına alan İngiliz bilim insanları bu sigaraların daha önce düşünüldüğünden daha zararlı olabileceğini ortaya koydu. Sanal sigaralar dumanının içe çekilmesi halinde bağışıklık sistemi hücrelerini tahrip ediyor.

Bilim insanlarının yeni bir araştırması, elektronik sigaraların hayati önemdeki bağışıklık sistemi hücrelerine zarar verdiğini ve bu sigaraların daha önce düşünüldüğünden daha zararlı olabileceğini ortaya koydu.

Araştırma, İngiltere’deki Birmingham Üniversitesin’den Prof. Dr. David Thickett öncülüğünde bir ekip tarafından gerçekleştirildi ve sonuçları tıp dergisi Thorax’ta yayımlandı. Elektronik sigaralarla ilgili daha önceki araştırmalar, bu sigaraların sıvısındaki kimyasala odaklanıyordu. Bu araştırmada, dumanın içe çekilmesinin etkilerine de bakıldı. Araştırma, dumanın enlafamasyona neden olduğunu ve bunun; toz parçacıkları, bakteri ve alerjik maddelere zarar verme potansiyeline sahip olan alveoler makrofajları zayıflattığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, bazı etkilerin düzenli sigara içicileri ve kronik akciğer rahatsızlığı olan kişilerle aynı olduğunu söyledi. Söz konusu etkilerin daha ayrıntılı olarak anlaşılması için yeni araştırmaların gerekli olduğu belirtildi. İngiltere Kamu Sağlığı Dairesi, bu sigaraların normal sigaralardan daha az zararlı olduğunu ve sigara tiryakilerinin sigarayı bırakmak için elektronik sigaralara başvurmaktan vazgeçmemesi gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. David Thickett ise elektronik sigaraların geleneksel sigaralardan daha sağlıklı olduğunu ancak başlangıç aşamasındaki araştırmalarının, bu sigaraların uzun vadede yine de zararlı olabileceğini ortaya koyduğunu söylüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN