Etin kırmızısı kalbe zarar

Etin kırmızısı kalbe zarar

ABD’de yapılan araştırma, sık kırmızı et ve karaciğer tüketiminin kalp sağlığını olumsuz etkilediğini ortaya koydu. European Heart Journal dergisinde yayımlanan çalışma, bir ay boyunca et ürünleri tüketen 113 denekle gerçekleştirildi. Araştırma sonunda sindirim sırasında oluşan ve TMAO adı verilen bağırsak bakterilerinin inme ile kalp krizi riskini artırdığı tespit edildi.

ABD’den bir grup bilim insanı, kırmızı et ve karaciğerin düzenli tüketilmesinin kardiyovasküler hastalıkların gelişimine yol açtığını ortaya çıkardı.

Kırmızı etin kalbe zararı bir kez daha ortaya çıkarıldı. ABD’deki Cleveland Kliniği Lerner Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar, sindirim esnasında oluşan TMAO (trimetilamin N-oksit) bağırsak bakterilerinin yan ürününün inme ve kalp krizi riskini arttırdığını tespit etti. Bilim insanları, bir ay boyunca belirli bir diyet uygulayan 113 gönüllüyle bir deney yaptı. Gönüllülerden bazıları kırmızı et, bazıları beyaz et ve bazıları da vejetaryan bir diyet uyguladı. Sonuç olarak, araştırmacılar, ana kaynağı kırmızı et olan protein bakımından zengin diyetin kandaki TMAO seviyesini önemli ölçüde artırdığını tespit etti. Özellikle kırmızı et tüketenlerde, kandaki TMAO seviyesi yaklaşık üç kat, bazı durumlarda da diğer diyetleri uygulayanlara göre 10 kat daha fazla arttı.

Araştırmacılar ayrıca, düzenli kırmızı et tüketiminin bağırsak mikropları tarafından TMAO üretimini artırdığını ve böbrekler tarafından atılımın etkinliğini zayıflattığını ve bunun da kalp hastalıkları ve aterosklerozun komplikasyonlarının gelişmesine yol açtığını belirtti. TMAO, özellikle kırmızı et ve ciğer gibi hayvansal ürünlerde bol miktarda bulunan kolin, lesitin, ve karnitin gibi bağırsak bakterisi besinleri sindirdiğinde oluştuğu biliniyor.

Bilim insanlarının yaptıkları araştırmanın sonuçları European Heart Journal dergisinde yayımlandı. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN