Fazlası kanser azı kalp hastalığı nedeni

Fazlası kanser azı kalp hastalığı nedeni

Tuzun fazlası da, yetersiz tüketimi de bünyeye çok zararlı! Uzmanlar tuzun mutlaka kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, fazla tuz tüketiminin bazı kanser türlerini artırdığını söyledi. Sezer “Yetersiz tuz tüketimi ise kalbe iyi gelmez” diyor.

Halk arasında fazla tuzun zayıflattığı, çok tuzun da cilde iyi geldiği inanışı var. Halbuki her iki tüketim yönteminde de tuzun her şeyden önce bünyeye zararlı olduğunun bilinmesi gerekiyor. Antalya’da düzenlenen ‘Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi’nde konuşulan konulardan biri de ‘tuz’ oldu. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Siren Sezer, sağlıklı bir yaşam için tuz tüketiminin ayarlanması gerektiğine dikkat çekti. Sezer “Fazla tuz tüketimi kan basıncını yükseltir, kilo alımını hızlandırır, bazı kanser türlerinin riskini artırır. Yetersiz tuz tüketimi de kalp ve böbrek hastalığı gibi bazı organ hasarları riskini yükseltir” diye konuştu.

HAZIR GIDALARA DİKKAT

Tuzun fazlasının zararından söz eden Sezer, şunları söyledi: “Fazla tuz kan basıncını yükseltir. Kilo alımı hızlanır. Kırık ve bazı kanser riskleri artar. Aldığımız gıdaların içeriğine dikkat etmeliyiz. Özellikle hazır gıdalarda, koruyucu anlamda tuz ve tuz bileşikleri bulunuyor. Yurt dışından gelen ürünlerdeki tuz miktarını azaltmak için özellikle bakanlık düzeyinde ABD’de diğer firmalarla görüşüldü ve koruyucu madde olarak katılan tuz miktarı azaltıldı. Ülkemizde tuz azalması bununla başladı.”

HAMBURGER BAŞI ÇEKİYOR

Günlük tüketilen gıdalardaki tuz miktarının da fazlalığına vurgu yapan Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Örneğin zeytinde fazla tuzu sık görüyoruz. Hamburgerde de 7 gram tuz var. Çocuk bunları yiyerek bir günde alması gereken tuz miktarını bir öğünde almış oluyor. Bu nedenle, hazır gıda satılan bütün yerlerde tuzun azaltılması üzerine çalışmalar yapılmalı.”

TÜKETİM 14 GRAMA KADAR İNDİ

Günde bir çay kaşığı yani 5 ile 6 gram arasında tuz önerdiklerini belirten Sezer, “Türk toplumu maalesef bunun çok daha fazlasını kullanıyor. 16-17 gramlara kadar çıkan tuz tüketimi, son yıllardaki birtakım önlemlerle 14 grama kadar indi” dedi. Çok tuz ne kadar zararlıysa tuz kullanmamanın da sağlığa zararlı olduğu bilgisini veren Sezer, “Kişinin sağlıklı kalmak uğruna tüm yiyeceklerdeki tuzu kesmesini önermiyoruz” dedi.

SAKIN AŞAĞISINA DÜŞMEYİN

Çok düşük tuzun da vücuttaki sempatik sinir sistemini yükselttiğinin altını çizen Sezer şunları anlattı: “Kişi sağlıklı, kan basıncı normal, şeker hastası değil ve kilosu iyiyse sıfır tuz gibi bir gıda önerimiz yok. Çünkü araştırmalar neticesinde sıfır tuzun zararlı olduğunu söyleyebiliriz. O yüzden 3 gramın altında tuz tüketilmemesi gerekiyor. Özellikle hekim kısıtlaması olmadığı takdirde 3 gramın altına inmek sağlıklı kişiler için bir risktir” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN