Sorun çözemeyen çocuk birey olamaz

Sorun çözemeyen çocuk birey olamaz

Erken yaşlardan itibaren sorunları bireysel olarak çözebilmek gelişim açısından çok önemli. Böylelikle çocukların ilerki yaşlarında başkalarına bağımlılığının sonlandığını söyleyen psikoloji uzmanı Deniz Erden, birey olma yolunda problem çözme yetisini geliştirecek 6 öneriyi sıralıyor.

ocukların kendi sorunlarını çözebilme yeteneklerine sahip olması hem sosyal hem de psikolojik gelişimlerinde büyük rol oynuyor. Bu nedenle çocukların çok erken yaşlardan itibaren kendi kararlarını kendilerinin vermesi gerekiyor. Araştırmalara göre, aşırı koruyuculuk, aşırı baskı ve disiplinli olmak çocuklarda problem çözme becerilerinin gelişmesini engelliyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Psikoloji Uzmanı Deniz Erden, erken yaşlardan itibaren bu beceriye sahip olan çocukların sorunların üstesinden daha kolay gelebildiklerini ve daha az kaygı yaşadıklarını söylüyor. Erden “Bu noktada ebeveyn olarak bize düşen düşen görev ise çocuklarımıza iyi bir rol model olabilmek” diyor. İlerleyen yaşlarda kişisel, sosyal ve mesleki alanlarda karşılaşılan problemleri çözebilmek için eleştirel düşünme, planlama, organize etme ve değerlendirme gibi becerilere sahip olunması gerektiğini belirten Erden, yaşamın ilk yıllarından itibaren bu becerinin aileler tarafından desteklenmesinin önem taşıdığını söylüyor.

Erden, anne-babalar olarak, çocuklarımızın bu becerilerinin gelişiminde çözümün tamamı değil sadece bir parçası olmamız gerektiğinin altını çiziyor. Bu nedenle çocuklara uygun bir eğitimle problem çözücü düşünme biçiminin kazandırılmasının önemine işaret ediyor. Çocuklarda bu yetinin gelişmesine paralel olarak kendilerine güvenlerinin de güçleneceğini vurgulayan Erden, şunları anlatıyor: “Çocuklarımız günlük yaşamında zorluk düzeyi değişken olan birçok sorunla karşılaşabilir. Problem çözme becerisi daha zayıf olan çocuklar zor görünen durumlardan kaçabiliyor. Sorunu çözmek yerine durumdan uzaklaşmayı ya da hiç dahil olmamayı tercih ediyor. Çözüm üretemeyeceğini düşünen çocukta aynı zamanda kaygı düzeyi artıyor, baş ağrısı, mide bulantısı şikayetler de görülebiliyor.” Çocuğa, uygulayabileceği farklı seçeneklerinin de olduğunu öğretmek gerektiğini anlatan Erden’in ebeveynler için önerileri şöyle:

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN