Gazlı içecekler alzheimer hastalığını tetikliyor | Alzheimer ve gazlı içecekler hakkındaki araştırma

Gazlı içecekler alzheimer hastalığını tetikliyor | Alzheimer ve gazlı içecekler hakkındaki araştırma

Gazlı içeceklerin alzheimer hastalığını tetiklediği ortaya çıktı. Yapılan araştırmalarda Alzheimer hastalığında gazlı içeceklerin risk faktörü olduğuna vurgu yapıldı. İşte gazlı içecekler ve alzheimer hastalığı üzerine yapılan çalışmaların detayları...

Diyabet ile demans arasında bağ olduğuna işaret eden çalışmaların sonucunda gazlı içeceklerin alzheimer hastalığını tetiklediği orteya çıktı. Alzheimer ve gazlı içecekler hakkındaki araştırmaları merak edenler için derledik. 

Bilim insanları diyabet ile demans arasında bağ olduğuna ilişkin yaptıkları çalışmaların sonucunda gazlı içeceklerin alzheimer hastalığı riskini artırdığı sonucuna ulaştı.   

GAZLI İÇECEKLER VE ALZHEİMER ARASINDAKİ BAĞ

Bilim insanları 'Batı diyetinin' Alzheimer hastalığının gelişimini hızlandırdığını belirledi. ABD Columbia Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışmada Alzheimer hastalığı ile şekerli içecekler, özellikle kola gibi gazlı içecekler arasında bir bağlantı olduğu tespit edildi. Ekip elde ettiği bulguları kısa bir süre önce Chicago'da yapılan Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda sundu.
Bununla birlikte Alzheimer'in şekerli asidik içeceklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

GAZLI İÇECEKLER TİP 2 DİYABET RİSKİNİ DE ARTIRIYOR

Yine ABD Columbia Üniversitesi'nde yapılan önceki çalışmalar fazla şeker tüketiminin tetikleyebildiği Tip 2 diyabetin demans riski yarattığını ortaya koymuştu.

7 YIL BOYUNCA TÜKETİLEN YİYECEK VE İÇECEKLER KAYIT ALTINA ALINDI

Araştırmacılar yedi yıl boyunca 2 bin 226 yaşlı katılımcı üzerinde çalıştılar ve bu kişilerin tükettikleri şeker eklenmiş yiyecek, hafif içecekler, meyve sularını kayıt altına aldılar.

Katılımcılardan 429'u alzheimer hastalığı geliştirdi.

Çalışma sonunda, günde yaklaşık 30 gram eklenmiş şeker tüketenlerin günde yaklaşık 6 gram tüketenlere kıyasla alzheimer riskine yakalanma riskinin yüzde 33 oranında daha fazla olduğu görüldü.

HAZIR MEYVE SULARI DA MASUM DEĞİL

Çalışmadaki çarpıcı bulgulardan bir diğeri ise, şeker eklenmiş gazlı içecekleri tüketenlerin, meyve suyu gibi şeker eklenmiş diğer içecekleri ya da yiyecekleri alanlara oranla daha sık Alzheimer hastalığını geliştirdikleri oldu.

Araştırmayı yürüten bilim insanları sonuçların diğer şekerli diğer içeceklerin masum olduğu anlamına gelmediğinin altını çizerek meyve suyundan limonataya kadar, şeker katılmış her türlü içeceğin benzer etkiye sahip olduğunu belirttiler.

Meyvenin doğal şekerinin yanı sıra hazır satılan meyve sularında ayrıca şeker eklendiğine dikkat çeken uzmanlar bu içeceklerden uzak durulmasını tavsiye ediyor.

18-08/02/alzheimer-hastaligi-nedir.jpg

ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR? 

Alzheimer hastalığı, halk arasında bunama olarak adlandırılmaktadır. Yaşlılığa veya beyin dokusunda yıkıma bağlı olarak ortaya çıkan kazanılmış yeteneklerin kaybıdır. En sık unutkanlık dile getirilse de, eskiden yapabildiği işleri yapamama, bulunduğu duruma uygunsuz davranışlar gösterme, uyku uyanıklık düzeninin bozulmasıdır. Alzheimer hastalarının bulguları daha çok yakınları tarafından fark edilmektedir. Bozukluğun ilerlemesi ile bilişsel (kognitif) yeteneklerdeki kayıp, frontal ve temporal lob işlevleri ile ilişkili, dil alanlarında işlev kaybı (afazi), beceri gerektiren hareketlerde işlev kaybı (apraksi) ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlar.

ALZHEİMER HASTALIĞI TANISI İÇİN NE YAPILIR? 

Ayrıntılı hikâye alınması, nörolojik muayene ve olası diğer nedenleri dışlamak ve tanıyı desteklemek için beyin manyetik rezonans görüntüleme.

ALZHEİMER HASTALIĞI  TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

Hastaların tedaviye uyumları ancak bakım verenlerin desteği ile sağlanabilmektedir. Hastalıkla ilgili Türk Nöroloji Derneği sitesinde ayrıntılı bilgilendirici yazılar bulunmaktadır.

ALZHEİMER HASTALIĞI TEDAVİSİ

Hastalığın ilerlemesini engellemek için değişik ilaç grupları bulunmakla birlikte hastanın hastalığına uygun çevre ve koşulların sağlanması önemli yer tutmaktadır.

 

18-08/02/bati-tarzi-diyet.jpg

 

BATI TARZI DİYET KANSERE NEDEN OLUYOR?

Batı tarzı diyetin kolon kanserinde yüzde 30 artış gösterdiği belirlendi.

Tıbbi Onkoloji bölümünden Uz. Dr. Dilek Erdem “kanser hastalığı ve beslenme” hakkında bilgi verdi.

Dr. Erdem, “Kanser günümüzün en sık rastlanan hastalıklarından biridir. Kanser; hasarlı hücrenin kontrolsüz çoğalması ile oluşur. Dünyada her yıl 13 milyon kişi kanser tanısı alırken yine yılda 8 milyon kişi kanser sebebiyle hayatını kaybediyor. Görüntüleme yöntemleri ile kanser daha erken safhalarda teşhis edilir. Kanserden korunma stratejileri ise çevresel ve yaşam tarzı ile ilişkili risk faktörleri üzerine yoğunlaşır. Tüm kanser sebeplerinin yaklaşık yarısını önlenebilir durumlar oluşturuyor” diye konuştu.

KADINLARDA DİYET YAĞ ORANLARI AZALDIKÇA MEME KANSERİ RİSKİ AZALMIŞ

Kanserle ilişkili birçok beslenme faktörünün incelendiğini söyleyen Uz. Dr. Dilek Erdem, “Kanser ile ilgili olduğu düşünülen belli başlı diyet faktörleri, diyette tüketilen yağ, kırmızı et, sebze-meyve tüketimi, lifli gıda alımı, günlük kalori alımı, vitamin ve mineraller sayılabilir. Diyette yağ tüketiminin kanser ile olan ilişkisi birçok araştırma ile incelenmiş. Yapılan en geniş çalışmada 8.1 yıllık takipte diyette hayvani yağ alımını azaltan ve azaltmayan hastalar arasında kolon kanseri gelişimi açısından hiçbir fark bulunmamış. Benzer bir çalışmada ise kadınlarda diyet yağ oranları azaldıkça meme kanseri riski azalmış. Prostat kanseri de diyette yağ alımı ile ilişkilidir” şeklinde konuştu.

UZUN SÜRELİ İŞLENMİŞ KIRMIZI ET TÜKETİMİ KOLON KANSERİNE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Kırmızı etin, kolon kanserinde artışa yol açtığının, birçok çalışmada gösterildiğini vurgulayan Dr. Erdem, özellikle uzun süreli işlenmiş kırmızı et tüketimi kolon kanseri gelişimi için belli başlı risk faktörlerinin başında geldiğini söyledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN