Gerçekler La La Land arzular Moonlight

Gerçekler La La Land arzular Moonlight

Bu gece sahiplerini bulacak 89. Akademi Ödülleri için sinema eleştirmenlerinden ‘Oscar Loto’ yapmalarını istedik. Eleştirmenler ‘En İyi Film’ kategorisi dahil 13 dalda aday müzikal yapım La La Land’in ödül alacağını söyledi. Fakat arzuları afroamerikan bir gencin, varoluş serüvenini işleyen Moonlight’ın Oscar’ı kucaklamasından yana.

ERKUT TEZERDİ

Oscar Ödülleri bu gece Hollywood’daki Dolby Theatre’da düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Gecenin ‘En İyi Film’ dalındaki favorisi ise Los Angeles’ta biri ünlü oyuncu olmak, diğeri caz kulübü açmak için çabalayan iki sanatçı ruhlu gencin kesişen yaşamını, umutlarını ve aşkını anlatan La La Land (Aşıklar Şehri). Toplam 24 kategoride dağıtılan Oscar’ın bu yıl ‘En İyi Yönetmen’ dalındaki ödülünün kime gideceği de La La Land’in genç yönetmeni Damien Chazelle veya Moonlight’ın afroamerikan yönetmeni Barry Jenkins arasındaki çekişme sonucu belli olacak.

17-02/26/26krr02lala.jpgLa La Land

Sinema yazarları Uğur Vardan, Ferhan Baran, Kerem Akça, Gökşen Aydemir ve Ali Ulvi Uyanık’a bu yıl hangi filmlerin Oscar Ödülü alacağını sorduk. ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ve ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ kategorilerindeki yapımları değerlendiren eleştirmenler, genel olarak ‘La La Land’in ‘En İyi Film’ dahil birçok dalda ödül alacağını söylüyor. Ancak asıl hak eden filmin, afroamerikan bir gencin büyümesini, varoluş öyküsünü üç dönem başlığıyla anlatan ‘Moonlight’ın olduğuna dikkat çekiyor.

17-02/26/26krr02moon2.jpgMoonlight

Akademi Ödülleri’nde bu yıl ‘En İyi Film’ kategorisinde dokuz aday var. Güçlü adaylar arasında La La Land, Moonlight ve Manchester by the Sea sıralanırken, bir sürpriz yaşanırsa, konusunu gerçek bir yaşam hikayesinden alan, 1960’larda yaşanan ırkçılık olayları üzerinden ABD’nin uzayı fethetme öyküsünü izleyiciyle buluşturan Hidden Figures (Gizli Sayılar) ödül alabilir. Ancak bu, düşük bir ihtimal olarak görülüyor. ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ kategorisinde güçlü adaylar arasında Almanya yapımı Toni Erdmann ile İran yapımı Forushande gösteriliyor. ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Manchester by the Sea’deki rolüyle Casey Affleck favoriyken ‘En İyi Kadın Oyuncu’ kategorisinde ödülü La La Land’taki performansıyla Emma Stone kucaklayabilir. Fakat eleştirmenler bu daldaki ödülü Jackie filminde, 1963 yılında suikasta kurban giden ABD Başkanı John F. Kennedy’nin eşini oynayan Natalie Portman’ın alması gerektiğini belirtiyor.

EN İYİ FİLM ADAYLARI

Arrival, Fences, Hacksaw Ridge, Hell or High Water

Hidden Figures, La La Land, Lion,

Manchester by the Sea, Moonlight

EN İYİ YÖNETMEN ADAYLARI

Denis Villeneuve - Arrival

Mel Gibson - Hacksaw Ridge

Damien Chazelle - La La Land

Kenneth Lonergan - Manchester by the Sea

Barry Jenkins - Moonlight

YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM ADAYLARI

Casey Affleck - Manchester by the Sea

Andrew Garfield - Hacksaw Ridge

Ryan Gosling - La La Land

Viggo Mortensen - Captain Fantastic

Denzel Washington - Fences

En İyi Kadın Oyuncu Adayları

Emma Stone - La La Land

Isabelle Huppert - Elle

Ruth Negga - Loving

Natalie Portman - Jackie

Meryl Streep - Florence Foster Jenkins

Yabancı Dilde En İyi Film Adayları

A Man Called Ove (İsveç)

Land of Mine (Danimarka)

Forushande (İran)

Tanna (Avustralya)

Toni Erdmann (Almanya)

8 DALDA OSCAR ADAYI

Moonlight (Ay Işığı), ataerkil bir düzende baskı altında düşünsel ve fiziki açıdan kendini ispatlamaya/gerçekleştirmeye çalışan bir afroamerikan gencin yaşamını üç farklı zaman diliminde anlatıyor. 89. Akademi Ödülleri’ne ‘en iyi film’ dahil toplam 8 dalda aday. Popüler sinema formülünden uzaklaşan yapımın sanatsal yönü ağır basıyor. Film eleştirmenlerine göre ‘Oscar’ı hak eden’ olarak nitenlendiriliyor. Sinematografi açısından görsel derinliğe sahip filmin senaryosunu yazan ve yönetmen koltuğunda oturan isim ise Barry Jenkins. ‘Ay Işığı’, 2014 yılında üç Oscar Ödülü kazanan ‘12 Yıllık Esaret’ filminin de yapımcısı, Brad Pitt’in sahibi olduğu Plan B Entertainment tarafından çekildi.

ALİ ULVİ UYANIK

En İyi Film: Moonlight

En İyi Yönetmen: Damien Chazelle / hak eden Barry Jenkins

En İyi Erkek Oyuncu: Casey Affleck

En İyi Kadın Oyuncu: Emma Stone

En İyi Yabancı Dilde Film: Land of Mine

“Kadın oyuncu dalında, dört çok güçlü rakibesine karşın Emma Stone, ‘La La Land’i seyreden milyonlara gençliğinin enerjisini, hayallerini ve umudunu yansıttığı için kazanacak gibi. Affleck de keskin acıların sarmalında hayatla ve yakınındakilerle bağı kopma noktasına gelen karaktere yüklediği gerçeklikle ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında öne çıkıyor.”

FERHAN BARAN

En İyi Film: La La Land / hak eden Manchester by the Sea

En İyi Yönetmen: Kenneth Lonergan

En İyi Erkek Oyuncu: Casey Affleck

En İyi Kadın Oyuncu: Isabelle Huppert

En İyi Yabancı Dilde Film: Toni Erdmann veya Forushande

“Tartışmasız ‘Manchester by the Sea’ Oscar’ı almalı derim. En iyi yönetmen adayım, aynı filmin yönetmeni Kenneth Lonergan. Yabancı film dalında yarış, benim de favorilerim olan Maren Ade imzalı Alman yapımı ‘Toni Erdmann’ ile Asghar Farhadi’nin yönettiği İran filmi Forushande arasında geçecek gibi.”

GÖKŞEN AYDEMİR

En İyi Film: La La Land / hak eden Moonlight

En İyi Yönetmen: Damien Chazelle / hak eden Barry Jenkins

En İyi Erkek Oyuncu: Casey Affleck

En İyi Kadın Oyuncu: Emma Stone

En İyi Yabancı Dilde Film: Toni Erdmann

“Aday olduğu tüm dallarda, ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ de dahil olmak üzere  ‘Moonlight’ın almasını isterdim. Kadın oyuncuda ise tüm kariyeriyle çok hak ettiğini düşündüğüm Isabelle Huppert’in heykelciği alması harika olurdu.”

UĞUR VARDAN

En İyi Film: La La Land / hak eden Moonlight

En İyi Yönetmen: Barry Jenkins

En İyi Erkek Oyuncu: Casey Affleck

En İyi Kadın Oyuncu: Emma Stona /

hak eden Natalie Portman

En İyi Yabancı Dilde Film: Toni Erdmann /

hak eden Forushande

“Bu senenin galibi muhtemelen ‘La La Land’ olacak. Lakin benim için dokuz filmlik toplamda Barry Jenkins imzalı ‘Moonlight’, birçok özelliğiyle Oscar’ı hak eden yapım.”

KEREM AKÇA

En İyi Film: La La Land

En İyi Yönetmen: Barry Jenkins / hak eden Damien Chazelle

En İyi Erkek Oyuncu: Denzel Washington

En İyi Kadın Oyuncu: Emma Stone / hak eden Natalie Portman

En İyi Yabancı Dilde Film: Land of Mine veya Forushande

“La La Land, en iyi film ve kadın oyuncu dahil en az 7 ödül alacak gibi (müzik, kurgu, şarkı, ses miksajı, yapım tasarımı cepte) gözüküyor. Yönetmende Barry Jenkins ile Damien Chazelle arasındaki yarış kıran kırana. ‘İlk afroamerikan yönetmen mi, en genç yönetmen mi?’ sorusu eşliğinde bir rekabet izleyeceğiz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN