Müzeyyen Senar kimdir, neden öldü? Müzeyyen Senar neden Google doodle'ı oldu?

Müzeyyen Senar kimdir, neden öldü? Müzeyyen Senar neden Google doodle'ı oldu?

Google Müzeyyen Senar'ı doodle yaptı? Peki Müzeyyen Senar kimdir? 100. yaş gününde doodle olan Müzeyyen Senar'ın şarkıları nelerdir? Mezeyyen Senar kaç yaşında hayatını kaybetti? Uzun soluklu sanat yaşamına, 1983 yılında çıktığı son sahne konseriyle noktayı koyan Müzeyyen Senar, 2006 yılında ise son kez Sepetçiler Kasrı'nda sahneye çıkmıştır. İşte ünlü şarkıcının hayat hikayesi ve bilinmeyenleri.

Google bugün Müzeyyen Senar'ı doodle yaptı. Peki dünyanın en büyük arama motoru Google Müzeyyen Senar'ı neden doodle yaptı? 100. yaş gününde Müzeyyen Senar kimdir, neden öldü, şarkıları nelerdir?Müzeyyen Senar'ın hayatı ve kariyeri bugün en çok arananlar arasına girdi. Google'de tam 2 milyon kişi "Müzeyyen Senar kimdir? Neden doodle oldu?" sorularının cevabını aradı. 

MÜZEYYEN SENAR KİMDİR?

Google, Müzeyyen Senar'ı unutmadı ve Müzeyyen Senar'ın 100. Yaş Günü için doodle çıkarttı. İşte Türk Sanat Müziğinin en önemli sanatçıları arasında yer alan Müzeyyen Senar 'ın hayatı ile ilgili bilinmeyenler...

18-07/16/muzeyyen-senar.jpg

MÜZEYYEN SENAR:  KİMSEYE ETMEM ŞİKAYET

MÜZEYYEN SENAR'IN ALBÜMLERİ

ALBÜMLERİ

Odeon Yılları 2

İkinci Dubleden Sonra

Son Aşkımı Canlandıran

Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar

Odeon Yılları

Ne Yaptım

Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim

Bir Bahar Akşamı

En Son Okuduklarım

Müzeyyen Senar ile Bir Ömre Bedel

Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine

Nostalji Müzeyyen Senar'la Faslı Muhabbet

Çilingir Sofrası

Günay Sanat Geceleri

Çilingir Sofrası

Yine Bir Sızı Var İçimde - Efsane Sesler Arşiv Serisi

Ayrıldı Gönül Efsane Sesler Arşiv Serisi

Bilmem ki Sefa

Gelse O Şuh Meclise 2

Söyleyin Güneşe - Efsane Sesler Arşiv Serisi

Güller Arasında - Efsane Sesler Arşiv Serisi

Şarap Gibi

Çilingir Sofrası 1978

Gelse O Şuh Meclise

Son Veda

Gül Yüzlülerin Şevkine Gel

Meşk

Müzeyyen Senar

MÜZEYYEN SENAR: BENZEMEZ KİMSE SANA 

ÜNLÜ TÜRK SANATTÇI MÜZEYYEN SENAR'IN HİKAYESİ

Müzeyyen Senar, 16 Temmuz 1918 Bursa doğumlu, Türk Sanat Müziği sanatçısıdır. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

1918 yılında Bursa'da doğan Müzeyyen Senar 'ın küçük yaşta evlatlık verildiği iddia edilmektedir. R. Erkan Alemdaroğlu'na göre İnegöl’ün Hilmiye köyünde Zeliha Eren adıyla doğan Senar’ın baba adı Reşit anne adı ise Fatma'dır.

Müzeyyen Senar, müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti'nde , kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan bu kız çocuğunun ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldu.

Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, Perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Senar'ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul'un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun sahibi İbrahim Dervişzâde de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar 'ı da aldı. Senar, sonraki yıllarda İstanbul'un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı.

MÜZEYYEN SENAR: ORMANCI

MÜZEYYEN SENAR ATATÜRK'ÜN İLGİSİNİ ÇEKTİ

Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı söyledi. 1936-1938 yılları arasında 5 kez Atatürk'ün huzurunda konserler veren sanatçı, ilk konserini 19 Aralık 1936'da İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirdi. Daha sonra Bursa'da Çelik Palas Oteli'nde konser veren Müzeyyen Senar , 1937 yılında Mudanya'da Ege Vapuru'nda Cumhuriyet Balosu'nda konser verdi. Son konserini 1938 yılı Haziran ayında Savarona Yatı'nda veren Müzeyyen Senar , Radi Dikici'nin kaleme aldığı Müzeyyen Senar Efsanesi 'O bir devdi, devirdi' adlı kitapta Atatürk ile ilk karşılaşmasını "Sanki bana bir asır gibi gelen yolculuktan sonra saraya vardık. Girdiğimde bu zamana kadar görmediğim ihtişam adeta gözlerimi kör etti. Daha da şaşkın olmuştum. Yaveri takip ettik. Masanın kurulduğu salona girdiğim anda Atatürk'ü gördüm. Bir taraftan dizlerimin bağı çözülmüştü ama sanki uçuyor gibiydim. İçimden, 'Müzeyyen bu Atatürk ve onu görüyorsun. Rüya mıydı acaba? diyordum. Hayır değildi. Atatürk'ü gördüğümde bayılacaktım... Yüzüne bakamadım." diyerek anlatıyor. Müzeyyen Senar kitapta Atatürk'ün Rumeli türkülerinde kendisine eşlik ettiğini ve çok güzel zeybek oynadığını da belirtiyor.

1938 yılında Ankara Radyosu'nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye'nin ünlü gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk musikisine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar , son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.

MÜZEYYEN SENAR: AGORA MEYHANESİ

1998 yılında Müzeyyen Senar ile Bir Ömre Bedel albümünü çıkarmıştır. Bu albümde Sezen Aksu'dan Nilüfer'e, Nükhet Duru'dan Ajda Pekkan'a, Tarkan ve Şebnem Ferah gibi isimlerin olduğu bir çalışma yapmıştır ve son albümü olarak En Son Okuduklarım 2001 Albümünü Yapmıştır. Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenilen ve sanatçı dostlarınında katıldığı gecede 72.sanat yılını kutladı. İstanbul Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'ndaki konserde Müzeyyen Senar 'a sahnede Emel Sayın, Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Sibel Can, Halit Kıvanç gibi ünlü isimler eşlik etti.

Müzeyyen Senar son konserini 5 Eylül 2006 tarihinde İstanbul Sarayburnu'nda Sepetçiler Kasrı'nda verdi. Muhteşem bir performans sergileyen sanatçıyı veda konserinde kızı Feraye, Bülent Ersoy, Adnan Şenses, Mediha Şen Sancakoğlu, Feriha Tunceli, Erol Evgin, Ahu Tuğba, Levent Yüksel gibi ünlü isimler yalnız bırakmadı.

MÜZEYYEN SENAR: BEN KÜSKÜNÜM FELEĞE

MÜZEYYEN SENAR 2006'DA FELÇ GEÇİRDİ

26 Eylül 2006 tarihinde İzmir'deki evinde fenalaşan sanatçının beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. Beynindeki kan pıhtılaşması yüzünden felç olan sanatçının hayatî tehlikesinin bulunmadığı da ek olarak belirtildi. 2007'de İstanbul'daki Darüşşafaka'da Rehabilitasyon Merkezinde Nisan ayı başına kadar tedavi gördü. Bu tedavilerden sonra sol ayağının üzerine basabilmekteydi. Bodrum'da kızı Feraye ve oğlu Ömer ile birlikte yaşamaktadır. 24 Şubat 2008'de kızı Feraye annesi Müzeyyen Senar 'ın sesini kaybettiği açıkladı. Senar sesini kaybettiğini bilmemekteydi. 22 Temmuz 2008'de sağlık durumunun iyi olduğu açıklanmıştır. Atatürk'ün en sevdiği sanatçılardan birisidir.

MÜZEYYEN SENAR 97 YAŞINDA ZATÜRRE'DEN YAŞAMINI YİTİRDİ

8 Şubat 2015 tarihinde sabah saat 07:30'da zatürre dolayısıyla tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 97 yaşında yaşamını yitirdi. Unutulmaz sanat müziği icracısı Müzeyyen Senar 'ın cenazesi 10 Şubat 2015'te Bebek Camii'nde kılınan öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.

MÜZEYYEN SENAR ATATÜRK'ÜN EN SEVDİĞİ ŞARKISI: FİKRİMİN İNCE GÜLÜ 

SON KONSERİNİ 2006'DA

O yıllarda bir ilki de gerçekleştirerek, ilk yurtdışı konserini 1947'de Paris'te veren Müzeyyen Senar, konserin Türk basınındaki büyük yankısı neticesinde yurda dönüşünde büyük bir coşkuyla karşılandı. Son olarak sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda veren Senar, son konserini ise 5 Eylül 2006'da İstanbul'daki Sepetçiler Kasrı'nda verdi.

Senar'ın, Sezen Aksu, Tarkan, Nükhet Duru, Ajda Pekkan, Şebnem Ferah, Kubat, Levent Yüksel ve kızı Feraye ile düet olarak yaptığı "Bir Ömre Bedel" albümü büyük ilgi gördü.

Hayatı boyunca yaklaşık 500 plak ve albüm yapan Senar, 1998'de Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

Senar, 26 Eylül 2006'da İzmir’deki evinde fenalaşarak tedavi altına alındı ve 2007'de İstanbul Darüşşafaka Rehabilitasyon Merkezi'ne nakledilerek fizik tedavi görmeye başladı. Doktorların yapacak başka bir şey kalmadığını söylemeleri üzerine kızı tarafından Bodrum’a götürülen Senar, 8 Şubat 2015'te tedavi için götürüldüğü Ege Üniversitesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

18-07/16/muzeyyen-senar-hikaye.jpg

 Google Müzeyyen Senar'ı doodle yaptı? Peki Müzeyyen Senar kimdir? 100. yaş gününde doodle olan Müzeyyen Senar'ın şarkıları nelerdir? Mezeyyen Senar kaç yaşında hayatını kaybetti? Uzun soluklu sanat yaşamına, 1983 yılında çıktığı son sahne konseriyle noktayı koyan Müzeyyen Senar, 2006 yılında ise son kez Sepetçiler Kasrı'nda sahneye çıkmıştır. İşte ünlü şarkıcının hayat hikayesi ve bilinmeyenleri. 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN