Güle güle Mahmut Hoca

Güle güle Mahmut Hoca

Yeşilçam’dan bir yıldız daha kaydı. Kariyerine 200’den fazla film sığdıran, çok sayıda tiyatro oyununda rol alan ve pek çok ödül kazanan usta oyuncu Münir Özkul, yaşamını yitirdi. Son yıllarda hep ‘vefat etti’ haberleriyle gündeme gelen Özkul, son yolculuğuna yarın uğrulanacak.

IŞIL ÇALIŞKAN / İSTANBUL

Türk sinemasının ve tiyatrosunun ünlü ismi veda etti. ‘Hababam Sınıfı’ filminde ‘Mahmut Hoca’ rolüyle hafızalara kazınan Münir Özkul, İstanbul’daki evinde 93 yaşında yaşamını yitirdi. Uzun süredir bilinci kapalı bir şekilde yatakta hayatını sürdüren usta oyuncu KOAH ve demans hastalığı ile mücadele ediyordu. Özkul’un kızı Güner Özkul, babasının rahatsızlığının uzun bir süreci kapsadığını belirterek “Defalarca asılsız haberlerle aslında biraz bugüne hazırlanmış olduk. Hepimizin başı sağolsun” dedi. Özkul için  yarın saat 11.00’de Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlenecek. Daha sonra Teşvikiye Camii’nde öğle kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

İstanbul’da 1925’te dünyaya gelen sanatçı, 1940’ta İstanbul Erkek Lisesi’nde öğrenciyken Bakırköy Halkevi’nde tiyatroya başladı. Ses Tiyatrosu’nda 1948’de sahnelenen ‘Aşk Köprüsü’ oyunuyla  profesyonel sanat kariyerine adım atan sanatçı, daha sonra Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne’ye geçti. Burada pek çok oyunda rol alan sanatçı, İstanbul Şehir Tiyatroları ve Ankara Devlet Tiyatrosu’nun yanı sıra özel tiyatrolarda da görev yaptı. Özkul, Altan Karındaş topluluğunda oynanan Sadık Şendil’in ‘Kanlı Nigar’ oyunundaki rolüyle 1968’de İlhan İskender Armağanı’nı kazandı. İsmail Dümbüllü’nün Kel Hasan’dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğunu verdiği Özkul, 1978’de Haldun Taner’in ‘Sersem Kocanın Kurnaz Karısı’ oyunundaki rolüyle Avni Dilligil, Ulvi Uraz, İsmet Küntay ve İsmail Dümbüllü ödüllerini kazandı. Özkul 1950’lerden itibaren sinemada da rol almaya başladı. Özkul özellikle ‘Hababam Sınıfı’ serisindeki tatlı sert müdür yardımcısı Kel Mahmut tiplemesiyle hafızalara kazındı. ‘Mavi Boncuk’, ‘Bizim Aile’, ‘Aile Şerefi’, ‘Gülen Gözler’, ‘Neşeli Günler’, ‘Gırgıriye’ ve ‘Görgüsüzler’ adlı filmlerle Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasında yer aldı. Özkul, ‘Sev Kardeşim’ filmindeki rolüyle 1972 Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülü ‘Bizim Aile’ filminde canlandırdığı ‘Yaşar Usta’ rolüyle de 1977 Azerbaycan Film Festivali Özel Ödül alırken, 2006 Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde Onur Ödülü’ne, 2014’te 18. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’ne, 2015’te ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Münir Özkul, 1980’de yapılan jübileyle 40’ıncı sanat yılını, 1996’da Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte ise 55’inci sanat yılını kutladı. Sanatçıya Kültür Bakanlığı tarafından 1998’de devlet sanatçısı unvanı verilmişti.

18-01/06/1.jpg

‘AİLEMİZİN BİR FERDİNİ KAYBETMİŞ GİBİYİZ’

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Türk sinema ve tiyatrosunun saygıdeğer isimlerinden biri olan Münir Özkul’un vefatını derin bir teessürle öğrendim. Canlandırdığı karakterler, oyunculuğu ve sanatçı kişiliğiyle, tüm vatandaşlarımızın sevgisini kazanan kıymetli sanatçımız, usta oyuncu Münir Özkul, gelecek nesiller tarafından da her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Türk tiyatrosuna ve sinemasına değerli katkılarıyla milletimizin gönlünde taht kuran merhum Münir Özkul’a Allah’tan rahmet; sanat camiamıza, yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Türk sineması çok büyük bir sanatçıyı, Mahmut Hoca’sını kaybetti. 93 yaşında aramızdan ayrılan Münir Özkul’a Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum.”

Ediz Hun: “Olağanüstü güzel bir insandı. Zarif, kibar, güler yüzlü. Bizle nasıl konuşuyorsa, kamera karşısında da o derece doğaldı. Çok büyük bir sanatçıydı. Hislerini doğal bir şekilde aktarmayı başaran nadir sanatçılardan birini kaybettik. Zamanı gelince kayboluyoruz, başka bir aleme göçüyoruz. Hayatın kanunu bu. Ama anılardır mühim olan. O anılarda da Münir Özkul’un yeri başta gelir.”

Filiz Akın: “Zaten aktör dediğin nedir ki? Oynarsak varız, yok olunca, baki kalan bu kubbede sesimiz hoş bir seda olarak kalır. Sen bıraktığın izle istesen de unutulamaz birisin Hocam, güzel dostum, en son ‘Tatlı Dillim’ filminde birlikte sahnelerimiz olma şansına eriştiğim müthiş insan.”

Hülya Koçyiğit: “Türk sinemasının güçlü, büyük aktörü, iyi yürekli insanı, canım ağabeyim sevgili Münir Özkul. Birçok filmde birlikte yer aldığım ustam. Arkanda bıraktığın nice filmlerin ve iyiliklerinle her zaman saygı, sevgi ve hasretle bizlerle seyircilerinle olacaksın.”

Emel Sayın: “Güzel insan, büyük sanatçı. Çok üzgünüm. Nurlarda uyu.”

18-01/06/2.jpg

Zihni Göktay: “Şehir tiyatrosunda da birlikte olduk. Daha sonra Ramazan programlarında, dizilerde karşılaştık. Onunla oynamak büyük bir zevkti. Ondan öğreneceğimiz şeyler vardı. Bundan sonra onun hatırasını daima kalbimizde canlı tutacağız. Bizce ölmedi. Bıraktığı eserlerle, filmlerle her zaman karşımızda olacak.”      

Süleyman Turan: “Müthiş bir oyuncuydu. Sinemamızın kilometre taşlarından olan Hababam Sınıfı efsanesi vardır. Onunla özdeşleşmiş, Münir Özkul efsanesini yaşatmıştır. Bütün hayatını sanata adamış, önemli bir ağabeyimizdi.”

Haldun Dormen: “Türk halkı ailesinden bir ferdini kaybetmiş gibi hissediyorum. Türk halkının, hepimizin başı sağ olsun.”

Erkan Can: “Bursa’da ‘Sersem Kocanın Kurnaz Karısı’ oyununu izledim orada çok şey öğrenmiştim hala onunla gidiyorum. Münir Özkul’un öyle bir enerjisi vardı ki, bunu kelimelerle anlatmak mümkün değil. Bunu anca hissedebilirsin, görebilirsin. Ben bu enerjiyi sadece Münir Özkul’da gördüm. Şu an oyun hala gözümün önünde duruyor.”

Rasim Öztekin: “Beraber aynı oyuncuyu, sahneyi paylaştık. Onların karşısında oynadık ve onları sahne üstünde seyrettik. Onu izlerken seyretmeye dalardım. Çok önemli konservatuvarlarımızı kütüphanelerimizi kaybettik.”

Tolga Çevik: “Hepimizin hocasıydın. Seni seyretmeye ve senden öğrenmeye hiç doyamadık. Huzur içinde yat Münir Özkul.”

Cem Yılmaz: “Kıymetli büyüğümüz Münir Özkul, sevenlerinin kalbinde sonsuza dek yaşayacak.Ölümsüz eserleriyle huzur içinde uyusun, mekânı cennet olsun.”

Yılmaz Erdoğan: “Güle güle Münir Ustacığım. Otuz yıl önce Küçük Sahne’de verdiğin öğüt daima aklımda, yüreğimde... Ruhun şad olsun.”

Zafer Algöz: “Münir Özkul vefat etti. Her sene ‘öldü’ diye yalan haber yapan akbabalar gözünüz aydın. Mahmut Hocamız da gitti.”

Işıl Yücesoy: “İlk tanıdığım zaman aynı tiyatroda oynama şerefine nail oldum kendisiyle. Levent Kırca’nın Hodri Meydan sahnesinde biz Fikret Hakan’la Tarla Kuşu adlı oyunu sergilerken sayın Özkul, Generalin Aşkı’nı oynuyordu. Çok önemli çok saygıdeğer bir beyefendi ve çok büyük bir aktördü. Ülke böyle çok büyük yıldızlarını kaybediyor ve yerine de çok gelmiyor maalesef. Her fırsatta seyretmeye gayret ettiğim bir sanatçı ağabeyimizdi.”

Ayşen Gruda: “O halkın sevgilisiydi, babası ve vicdanıydı. Işıklar içinde uyumasını diliyorum. Birbir gidiyoruz. Ailemizin güzel yüzü Tarık Akan, Halit Akçatepe, Adile Naşit... Bizi bir nadide çiçek gibi koruyup kollaması gerekenler nerede? Çok şey istemiyoruz sadece telif haklarımızı istiyoruz. Ailesine de baş sağlığı diliyorum. Ona bir çiçek gibi baktılar.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN