Gülriz Sururi kimdir? Gülriz Sururi kaç yaşında ne iş yapar?

Gülriz Sururi kimdir? Gülriz Sururi kaç yaşında ne iş yapar?

Gülriz Sururi kimdir? Gülriz Sururi kaç yaşında ne iş yapar? Ünlü sanatçı 90 yaşında hayatını kaybetti. Son dönemde yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Gülriz Sururi'nin hayat hikayesini derledik...

Gülriz Sururi, 24 Temmuz 1929 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Ebevenleri de kendisi gibi sanatçı olan Sururi'nin babası operet kurucularından Lütfullah Sururi, annesi de opera sanatçısı Suzan Lütfullah'tır.

18-09/10/gulriz-sururi.jpg

GÜLRİZ SURURİ NE İŞ YAPAR?

Sahneye ilk kez 1942 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun Çocuk Bölümü'nde sahneye çıkan Sururi, Tiyatro ve Şan eğitimi aldı. Profesyonel sanat yaşamına 1955 yılında Muammer Karaca Topluluğu'nda başlayan Sururi, 1960 yılında Dormen Tiyatrosu'na geçti. 1961'de "Sokak Kızı İrma"daki rolüyle İlhan İskender Armağanı'nı kazandı. Sururi tam 76 yıllık bir tiyatro geçmişine sahip.

1962 yılında o dönemki partneri sonrasında eşi olan Engin Cezzar ile "Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu"nu kurdu.

TİYATROCU ENGİN CEZZAR İLE EVLİLİĞİ

İlk evliliğini henüz 18 yaşında iken yapan Gülriz Sururi'nin bu evliliği sadece 1,5 yıl sürdü. 1968 yılında kendisi gibi tiyatrocu Engin Cezzar ile evlenen Sururi 1997 yılında boşandı. Çift 1999 yılında tekrar evlendi ve Engin Cezzar hayatını kaybedene kadar evli kaldılar.


1966'da "Teneke" oyunundaki rolüyle İlhan İskender En İyi Kadın Oyuncu Armağanı'nı bir kez daha kazandı. Aynı yıl Türk Kadınlar Birliği'nce "Yılın Kadını" seçildi. Haldun Taner'in yazdığı, Genco Erkal'ın yönettiği ve ilk olarak 31 Mart 1964'te sahnelenip uzun süre kapalı gişe oynayan "Keşanlı Ali Destanı"nda "Zilha" rolündeki başarısıyla kitlelere tanınan bir tiyatrocu oldu.

1971'de Hint Kumaşı adlı oyundaki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü üçüncü kez kazandı. 1979-1980 mevsiminde Mehmet Akan'la birlikte, topluluğun o güne dek sahnelediği oyunlardan "Uzun İnce Bir Yol" adlı bir derleme yaptı ve gösteriminde oynadı.

18-09/10/gulriz-sururi-yasami.jpg

GÜLRİZ SURURİ EDİTH PİAF'I OYNADI

Dünyaca ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf'ın yaşam öyküsünden derlenen "Kaldırım Serçesi" adlı oyun ile müzikli tiyatro sanatçısı olarak başarılı bir performans ortaya koydu.

1982-1983 sezonunda bu oyundaki yorumuyla Avni Dilligil En İyi Kadın Oyuncu  Ödülü'nü, İzmirGazeteciler Derneği'nin Altan Artemis Ödülü'nü ve Milliyet gazetesinin 1983 Süperstar Tiyatro Oyuncusu Ödülü'nü kazandı.

Engin Cezzar'ın uyarladığı ve yönettiği "Filumen, Edward Albee'nin "Tatlı Para,Bilgesu Erenus'un yazdığı, Rutkay Aziz'in sahnelediği "Halide" gibi oyunlarda rol aldı.

Dramdan güldürüye ve müzikli oyuna dek her çeşit eserde rol alan Sururi, oyunculuğunun dışında Türk tiyatrosunda yöneticilik de yaptı.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin kurduğu "Konçinalar Kumpanyası" adlı toplulukla 2008'de kendisinin yazıp yönettiği "Biz Sıfırdan Başladık" adlı oyunu sahneye koydu.

GÜLRİZ SURURİ'NİN YAZARLIĞIDA ÖN PLANA ÇIKIYOR

Gülriz Sururi, sadece yazarlığıyla da ön plana çıkıyor anılarını derlediği "Kıldan İnce Kılıçtan Keskince" ve "Bir An Gelir" isimli anılarının yanı sıra sanatçının öykü, deneme ve roman türlerinde kitapları bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN