Hacamat nedir? Hacamat neden yapılır?

Hacamat nedir? Hacamat neden yapılır?

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hacamat, hipnoz gibi uygulamaları müfredatına katınca 'Hacamat nedir? Hacamat neden yapılır? Hacamatı kimler yapar?' soruları gündem oldu. Türk Tabipleri Birliği Etik Kurulu, "Eğitim müfredatları içinde kanıtı eksik, bilimsel dayanağı olmayan uygulamalara yer verilmesi uygun değil" dedi. İşte hacamat hakkında merak edilen her şey...

Haberimizde 'Hacamat neden yapılır? Hacamat nedir? Hacamatı kimler yapar?' sorularının detaylı yanıtını bulabilirsiniz. Hacamat yüksek lisans ve doktora müfredatına alındı. Sülük, hacamat, hipnoz, ozon terapi gibi uygulamalar, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin hem yüksek lisans hem de doktora programı müfredatına alındı. Altarnatif tıpta bir yöntem olan Hacamat hakkında merak edilenleri sizler için derledik. İşte Hacamat hakkında merak dilen tüm detaylar...

Cumhuriyet'in haberine göre Türk Tabipleri Birliği (TTB) Etik Kurulu Üyesi Profesör Doktor Gülriz Erişgen, eğitim müfredatları içinde kanıtı eksik, bilimsel dayanağı olmayan uygulamalara yer verilmesinin uygun olmadığını belirterek "Öğrencilerimize, kanıta dayalı tıp uygulamalarının önemini vurguluyoruz, bilimsel kanıt olmadan uygulama yapmamaları gerektiğini söylüyoruz" dedi.

18-09/06/hacamat-neden-yapilir.jpg

HACAMAT NEDİR? 

Yüzyıllardır bir tedavi yöntemi olarak kullanılan hacamatın, vücudu dinlendirdiğini ve sağlıklı kalmasını sağladığına inanılıyor.

Çeşitli nedenlerle vücudumuza giren toksinler, kimyasal maddeler, gıdalar üzerindeki ilaç kalıntılarının idrar veya ter yoluyla atıldığını, doğal yollarla atılamayan kalıntıların deri altında biriktiğini söyleyen uzmanlar, bu birikintileri vücuttan dışarı atmanın bir yolunun da hacamat olduğunu söylüyor.

18-09/06/hacamat-yontemi.jpg

HACAMATIN FAYDALARI NELER?

Ağrısız, acısız, yatak istirahatsiz, iş gücü kaybı olmadan tatbik olunan bir tedavi metodu olan hacamat, uygun zaman dilimlerinde belli aralıklarla usulüne uygun olarak yapılırsa, vücudun dışarıya atamadığı ağır metaller, toksinler, serbest radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılar emilerek bedenimizin normal formuna gelmesi sağlanmış olur.

Hacamatın faydaları ise uzmanlar tarafından şöyle sıralanıyor; bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır. Kanda birikmiş ağır metal ve toksinlerin atılmasını sağlar. Ödemleri çözer. Kan üretimi ile görevli organları uyarır. Beyin fonksiyonlarını canlandırır. Ağrıları giderir. İleride oluşabilecek muhtemel hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Bel, boyun fıtığı, eklem ağrıları, karaciğer, kalp hastalıkları, psikolojik hastalıkların ve bunun gibi tüm kronik hastalıkların tedavisinde faydalıdır. Göze canlılık verir, görme kabiliyetini artırır Unutkanlık ve dikkat eksikliği olanlar, okuduğunu zor anlayanlar ve baş ağrısı şikayeti olanlar için kafadan hacamat çok faydalıdır.

18-09/06/hacamat.jpg

HACAMAT NESIL YAPILIR?

Vücut direncini arttıran, vücuttaki ağır metal ve toksinlerden kurtulmanın en doğal yöntemlerden birinin de vücudun herhangi bir yerinin üzerine boynuz, bardak, kupa ya da şişe oturtarak kan alma olarak bilinen 'hacamat' tedavisi olduğunu söyleyen uzmanlar, hacamatı kısaca deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan toksinlerden yoğun kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemi olarak tanımlıyor.

HACAMAT'I KİMLER YAPAR? NE ZAMANDAN BERİ YAPILIYOR? 

Ortadoğu'da ortaya çıkan ve günümüzde Batı ülkeleri dahil tüm dünyaya yayılan ve "hacamat" olarak bilinen kupa terapisi, binlerce yıldır insanlar tarafından uygulanmaya ve şifa dağıtmaya devam ediyor. Vücutta çoğunlukla sırt olmak üzere belirli bölgelere küçük kesikler atılarak kan alınmasını içeren hacamat, Türkiye'de de her zaman halk arasında sıklıkla başvurulan bir yöntem oldu. Anadolu'da farklı meslek gruplarından insanların yaptığı hacamat, yüzyıllarca yardımcı tedavi yöntemi olarak uygulandı.

Ülkemizde de sıklıkla tercih edilen bir alternatif tıp yöntemi olan hacamat, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları" projesiyle merdiven altından çıkarılıp hekimler tarafından daha nezih ve hijyenik ortamlarda yapılmaya başlandı. Aralarında cerrahların da olduğu uzman tıp doktorları tarafından hastanelerde veya kliniklerde uygulanmaya başlanan tedavi yöntemi çok sayıda hastaya şifa dağıtıyor.

18-09/06/hacamat-kimlere-yapilnaz.jpg

HACAMAT KİMLERE YAPILMAZ

 Hacamat regli döneminde olan kadınlara ve bazı hastalık gruplarına uygulanmaz. İşte Hacamat yapılmayacak durumlar;

*Kalp pili takılı hastalara

*Panik atak geçirenlere

*Kan tutan kişilere

*Regl (adetliyken) döneminde olanlara

*Düşük tansiyon hastalığı olan kişilere

*12 aylık olana kadar yapılmaz

*Aşırı heyecanı olanlara

*Kemoterapi görenlere

*Organ nakli olanlara

*Pıhtılaşma zamanı düşük kimselere

*Eskiden oluşmuş kataraktı olanlara,

*Dinç ve kuvvetli olanlar hariç 60 yaşın üzerinde olup da hayatında hiç hacamat yaptırmamış olanlara, 

*Diyaliz ve hemofili hastalarına

*Hamile kadınlara

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hacamat, hipnoz gibi uygulamaları müfredatına katınca  'Hacamat nedir? Hacamat neden yapılır? Hacamatı kimler yapar?' soruları gündem oldu. Türk Tabipleri Birliği Etik Kurulu, "Eğitim müfredatları içinde kanıtı eksik, bilimsel dayanağı olmayan uygulamalara yer verilmesi uygun değil" dedi. İşte hacamat hakkında merak edilen her şey...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN