Hakkımdaki eleştirileri okumuyorum

Hakkımdaki eleştirileri okumuyorum

Haruki Muraki’nin dünyada satış rekor kıran ‘Kumandanı Öldürmek’ isimli kitabın Türkçesi için geri sayım başladı, zira kasımda yayımlanacak. Yaklaşık 40 senedir yazan Murakami hakkında yapılan eleştirileri okumadığını söylüyor: “Eşim bütün yorumları takip eder ve kötü olanları bana okur. Kötü yorumları kabullenmem gerektiğini söylüyor. İyileri unutun gitsin.”

Japon yazar Haruki Muraki, geçen yıl yayımlanan, Türkçesi ise kasım ayında çıkacak ‘Kumandanı Öldürmek’ adlı kitabı dünyada konuşulmaya devam ediyor. 36 yaşındaki bir portre ressamının boşandıktan sonra başına gelen tuhaf olayları konu alan ve şimdiye kadar milyonlarca adet satan kitapla ilgili New York Times gazetesine konuşan Murakami, yazma sürecini de anlattı...

‘Kumandanı Öldürmek’ kitabınızı kaleme alma fikri nereden geldi?

Bilmiyorum, zihnimin derinliklerinde bir yerden seçtim. Aniden ilk bir yada iki paragrafı yazmak istedim. Sonrasının ne olacağı hakkında hiçbir fikrim yoktu. Yazdıklarımı çekmeceye koydum. Daha sonrası için yapmam gereken tek şey beklemekti.

Peki ya kitabın geri kalanı?

Birgün yazabileceğime dair bir fikre kapıldım ve yazmaya devam ettim. Doğru zamanı beklerseniz size gelecektir. Bir fikre sahip olabileceğinize dair güvene ihtiyacınız var. Ben buna sahibim çünkü neredeyse 40 senedir yazıyorum ve nasıl yapılacağını biliyorum.

Hakkınızda yapılan eleştirileri okuyor musunuz?

Okumuyorum. Birçok yazar bunu söyler ama çoğunlukla yalan söylüyordur. Fakat ben söylemiyorum. Eşim bütün yorumları takip eder ve kötü olanları bana okur. Kötü yorumları kabullenmem gerektiğini söylüyor. İyileri unutun gitsin.

Kitaplarınız fantazi ve sürrealizmle dolu, sizin hayatınız da böyle mi?

Ben gerçekçi ve nesnel biriyim fakat yazarken kendimin garip ve gizli köşelerine gidiyorum. Yaptığım şey kendimi keşfetmek. Eğer gözlerinizi kapatır ve kendi içinize dönerseniz orada çok farklı bir dünya ile karşılaşacaksınız. Korkutucu ve tehlikeli bir yere gidiyorsunuz ve önemli olan nasıl geri döneceğinizi bilmek. Kendi içinizde kozmozu keşfetmek gibi.

Yazdıklarınızla ilgili açıklama yapmak sizin için zor görünüyor?

İnsanlar bana sürekli yazdıklarımın ne anlama geldiğiyle ilgili sorular soruyor. Onlara hiçbir şey açıklamıyorum. Kendim ve dünyayı metaforlarla anlatıyorum ve metaforları analiz edemezsiniz. Onları olduğu gibi kabul etmelisiniz. Kitap, metafordur.

‘Kumandanı Öldürmek’ kitabınızın 10 yıl önce çevirisini de yaptığınız ‘Muhteşem Gatsby’e bir saygı duruşu olduğunu söylüyorsunuz. Gatsby, Amerikan rüyasının sınırları hakkında trajik bir masal olarak okunabilir. Bu sizin kitabınızda nasıl işlendi?

‘Muhteşem Gatsby’ en sevdiğim kitap. 17-18 yaşlarımdayken okumuş ve hikayeden çok etkilenmiştim. Çünkü kitap hayallerden ve insanların hayalleri yıkıldığında nasıl davranacağından bahsediyordu. Bunun Amerikan rüyasıyla değil genç bir adamın hayaliyle ilgili olduğunu düşünüyorum.

Siz ne hakkında hayal kuruyorsunuz?

Ben hayal kurmam, belki ayda bir ya da iki kere. Hayal kurmama gerek yok çünkü yazabiliyorum.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN