Hamburger migreni tetikler

Hamburger migreni tetikler

Dr. Banu Taşçı Fresko ‘Beynini Doğru Besle’ isimli kitabında ağrısız bir yaşam için önemli tavsiyelerde bulunuyor. Migren için en doğru yiyeceklerin magnezyum içeren ıspanak, pazı ve kıvırcık kara lahana olduğunu belirten Fresko, fast food gıdaların ise stres seviyesini yükselterek migreni tetiklediğini söylüyor.

ERKUT TEZERDİ / İSTANBUL

Magnezyum, ideal migren tedavisinde kullanılan bir mineral türü. Vücutta enerji gerektiren her türlü metabolik faaliyette önemli rol oynayan magnezyum RNA ile DNA sentezi, protein ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin üretimi başta olmak üzere sinir-kas iletimi ve kemik yapımında gerekli. Dr. Banu Taşçı Fresko Hayykitap’tan çıkan ‘Beynini Doğru Besle’ kitabında sağlıklı yaşam üzerine bilgiler verirken magnezyumun da önemi üzerinde duruyor. Magnezyumun bağışıklık, kalp-damar, kas-iskelet ve sinir sistemlerinin saat gibi çalışmasını sağladığını belirten Fresko “Vücuttaki magnezyumun yüzde 60’ı kemiklerde, yüzde 39’u bağ dokusu ve kaslarda, yüzde 1’i ise serumda bulunur. Bağırsaklarda emilir ve böbreklerden atılır” diyor. Peki vücutta magnezyum eksikliği, yetersiz emilimi, fazla kullanımı ve atılımı nedir?

Yetersiz alım: Günlük beslenmede fast food gibi glisemik indeksi yüksek rafine karbonhidratların ve işlenmiş gıdaların yoğun olarak tüketilmesi nedeniyle vücut ihtiyacın altında magnezyum alır.

Yetersiz emilim: Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti veya aşırı bağırsak geçirgenliği olan kişilerde emilim bozulduğu için pek çok vitamin ve mineralle birlikte magnezyum emilimi de bozulur. Gazlı içecekler ve işlenmiş et içerisinde bulunan fosfat, bağırsaklarda magnezyuma bağlanır ve emilmeden vücuttan atılmasına neden olur.

Fazla kullanım: Vücut stresle baş edebilmek için normalden fazla enerji üretir. Bu enerjinin üretimi içinde magnezyum gerekli.

Fazla atılım: Bunun en büyük nedeni idrar söktürücüler. Toplumda en sık kullanılan idrar söktürücü de bir ilaç değil, kafein! Kahve, siyah ile yeşil çay gibi kafeinli içecekler vücutta gerekenden daha fazla magnezyumun atılmasını sağlar.

Fresko, fast food gıdaların magnezyum seviyesini azalttığı gibi aynı zamanda fazla insülin salgılanmasına neden olarak vücutta enflamasyona ve stresin ortaya çıkmasına neden olduğunu söylüyor. Fresko, magnezyum eksikliği olan kişilerin ise en sık migren, gerilim tipi baş ağrısı, fibromiyalji, kronik yorgunluk, kas seğirmeleri ve kramplar yaşadıklarının altını çiziyor. Ayrıca magnezyum seviyesi düştükçe bulantı, kusma, kabızlık, hafıza sorunları, uyku problemleri, yüksek tansiyon ile kalpte ritim bozukluğunun görüldüğünü kaydeden Fresko, bu nedenle rafine karbonhidratlar, şekerli ürünler, gazlı içecekler, kahve ile alkol tüketiminden uzak durulması gerektiğini ifade ediyor. Bu gıdaların insülin direnci oluşturmalarından dolayı migren ataklarının tetiklendiğini, ağrıların da sıklaştığını söyleyen Fresko, özellikle migren rahatsızlığı olan hastalar için şu gıdaların tüketilmesini tavsiye ediyor: “Migren için en doğru yiyecekler magnezyum içeren ıspanak, pazı ve kıvırcık kara lahana. Ardından kırmızı et, kuruyemişler, özellikle kabak çekirdeği ve badem, balık ve kabuklu deniz ürünleri, yoğurt, kefir, kepekli tahıllar, baklagiller, avokado, kuru meyveler, bitter çikolata, muz, bamya, kişniş, keçi peyniri, enginar.”

18-02/12/1.png

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN