Hamileler için yaz önerileri: Ödeme karşı az tuz, bol su, çok yüzme

Hamileler için yaz önerileri: Ödeme karşı az tuz, bol su, çok yüzme

Yaz mevsimi hamileler için hem bebek hem anne açısından riskli durumlara yol açabilir. Bunlar arasında güneş çarpması, ödem, çarpıntı başta geliyor. Doç. Dr. Behiye Pınar Göksedef, sorunları önlemek için az tuzlu yemeyi, günde en az 8 bardak su içmeyi ve bol bol yüzmeyi tavsiye etti.

Yaz mevsimi, insanların tatil yapması ve dinlenmesi, daha uzun ve aydınlık zamanlar sayesinde dışarıda daha fazla vakit geçirilmesi, taze sebze, meyve gibi besinlere daha kolay ulaşılması, salgın hastalıkların daha az görülmesi, güneş ışınları sayesinde D vitamini depolarının doldurulması gibi pek çok güzelliği de beraberinde getiriyor. Ama bazı kişilerin yaz önlemleri alması şart. Hamileler de onlar arasında. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haseki Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadın Doğum Kliniği eğitim sorumlusu Doç. Dr. Behiye Pınar Göksedef, yaz aylarında özellikle yeterli sıvı alınmaması durumunda anne adayının tansiyonunun yükselebileceği veya düşebileceğini belirterek “Bu durum anne karnındaki bebek için de ciddi sorunlar oluşturabilir. Aynı şekilde güneş çarpması, ödem, çarpıntı gibi sorunlar yaz aylarında anne adaylarını ve bebekleri bekleyen ciddi riskler” dedi.

Göksedef, gebeliğin yaz döneminde de güvenli geçmesi açısından birkaç noktaya dikkat edilmesi gerektiğini kaydederek, şu uyarılarda bulundu: “Bu dönemde tuz alımının sınırlandırılması önemli. Fazladan alınan tuz daha fazla ödem, yani şişliklere yol açacaktır. Bununla birlikte yemek tuzunda bulunan iyot bebek gelişimi için gerekli bir mineraldir. Bu nedenle tamamen kesilmesinden ziyade, yemeğe ilave edilen fazladan tuzdan kaçınılmalı. Olabildiğince ayakların yüksekte tutulması hem sıcakların etkisiyle hem de gebeliğin kendi doğası gereği oluşabilecek ayak ve bacak ödemine karşı koruyucu ve rahatlatıcı olabilir. Gebelik ve sıcaklardan dolayı oluşabilecek, özellikle vücudun uç bölgelerinden başlayan ödemler can sıkıcı olabilmektedir. Sert ve rahatsız ayakkabılar, parmağı sıkan yüzükler, dar ve kalın kumaştan yapılmış giysilerden mümkün olduğunca kaçınılmalı. Sıcak havalarda yapılabilecek aktivitelerin başında gelen yüzme gebelikte oldukça güvenli. Vücuttaki ödeme de faydası olan bu fiziksel aktivite, suyun kaldırma kuvveti sayesinde, ağırlık hissinden kurtulma, eklem ve bacak ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur.”      

Göksedef ayrıca hem gebelik hormonlarının oluşturduğu hem de güneşin etkisiyle oluşan ciltteki renk değişikliklerine karşı, kimyasal içerikli güneş koruyuculardan ziyade mineral içerikli olanları tavsiye etti.

TAVUK, MAYONEZ, PİRİNÇ, PİŞMİŞ DOMATESE DİKKAT!

Günde en az 8 bardak su içilmesini tavsiye eden Doç. Dr. Behiye Pınar Göksedef, yaz mevsiminde lif açısından zengin, bol vitaminli ve doğal karbonhidratlar içeren, taze sebze ve meyvelere kolayca ulaşılabildiğini ve bunların tüketilmesi gerektiğini söyledi. Göksedef “Bu besinler hem gebe hem de bebek için oldukça sağlıklı ve gereklidir. Çiğ sebze ve meyvelerin tüketilmesinde dikkat edilecek nokta, bol suyla ve uzun süre yıkanarak tüketilmesidir. Bununla birlikte pişmiş besinlerin kolayca enfekte olup bozulabileceği ve mide bağırsak hastalıklarına neden olabileceği gerçeği akılda tutulmalıdır. Tavuk, mayonez, pirinç, pişmiş domates gibi gıdaların bu dönemde birkaç saat içinde enfekte olabileceği akıldan çıkarılmamalı, mümkün olduğunca taze pişmiş gıdalar tüketilmelidir” önerilerinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN