‘Hamlet’ ve ‘Timsah’ İstanbul’un sahnesinde

‘Hamlet’ ve ‘Timsah’ İstanbul’un sahnesinde

22’nci İstanbul Tiyatro Festivali’nin perdelerini açtı. 12 yerli, 12 yabancı tiyatro grubu tarafından sahnelenecek oyunlar arasında neler yok ki... 11 farklı Hamlet’i izleyeceğiniz Hamlet kolajı, Dostoyevski’nin ‘Timsah’ isimli öyküsü, beyazlar içinde bir dans gösterisi ve dünya tiyatrosunun mihenk taşı Piccolo Teatro di Milano’nun ‘Komik Tiyatro’su... İşte festivalden bir seçki.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, 22’ncisi kez seyirciyle buluştu. Festival boyunca yurtdışından 12, Türkiye’den 12 olmak üzere 24 tiyatro, dans ve performans topluluğunun gösterilerinin yanı sıra okuma tiyatroları, söyleşiler, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştirilecek. Festivalde Robert Lepage’ın sahneye koyduğu, ünlü Rus oyuncu Evgeny Mironov’un 11 Hamlet karakterini canlandırdığı ‘Hamlet | Collage’ı, commedia dell’arte geleneğinin ilk akla gelen yazarlarından Carlo Goldoni’nin ‘Komik Tiyatro’sunu, yönetmen Roberto Latini’nin yorumuyla, Bahar Temiz için koreograf Marc Vanrunxt’un tasarladığı ‘Beyaz Üzerine Beyaz’, imza attığı oyunları aynı zamanda bir yerleştirme mantığıyla kurgulayan Mesut Arslan’ın ‘Gece Sempozyumu’, koreograf Tuğçe Tuna’nın sahneleyeceği ‘45’lik ve daha birçok oyun seyircisiyle buluşacak. 4 Aralık’a kadar sürecek festivalde kaçırılmaması gereken birkaç oyunu derledik...  

-‘Komik Tiyatro’ ile İtalyan geleneği: 1947’den beri canlılığını koruyan Piccolo Teatro di Milano, dünya tiyatrosunun mihenk taşlarından biri, İtalyan geleneğinin önemli ismi Carlo Goldoni’nin ‘Komik Tiyatro’su ile (Il Teatro Comico), sekiz yıl aradan sonra yeniden İstanbul’da. İstanbul Tiyatro Festivali en son 2010’da seyirciyle buluşturduğu Milanolu topluluğu bu kez, Goldoni’nin ‘Komik Tiyatro’sunun çağdaş bir yorumuyla ağırlıyor. Goldoni’nin 1750’de kaleme aldığı, commedia dell’arte tiplemelerinin ve maskelerinin ötesine geçerek özgün karakterler yarattığı bu oyunu, Roberto Latini’nin yorumuyla festivalde. Oyunda aynı zamanda Orazio rolüyle seyirci karşında olacak Latini, İtalyan tiyatrosunun mirasına sadık kalırken, Avrupa’da tiyatronun geleceğini düşünerek yorumlarını şekillendiriyor. Oyunun müzik düzenlemeleri Roberto Latini’nin daha önceki işlerinde de birlikte çalıştığı, UBU Ödülü sahibi Gianluca Misiti’ye ait. Oyun bugün saat 15.00’te UNIQ Hall’da... 

11 farklı Hamlet: Yenilikçi dokunuşlarıyla tüm dünyadan övgüler toplayan Kanadalı yönetmen Robert Lepage’ın ve ünlü Rus oyuncu Evgeny Mironov’un sahnede bir araya gelmesinin ürünü olan ‘Hamlet | Collage’ Shakespeare’in, farklı yorumlarının dünyanın dört bir köşesinde sahnelendiği eşsiz oyunu ‘Hamlet’, ezberleri tepetaklak edecek bir formla festivalde olacak. Evgeny Mironov’un 11 Hamlet karakterini canlandırdığı, tiyatro ve güncel sanatın iç içe geçtiği bu performans, kendi bilincine bakan Hamlet’e odaklanıyor. Lepage’ın kuvvetli hikâyeleri teknolojinin olanakları birleştirdiği oyunda ortaya klasiğin yepyeni ve büyüleyici bir yorumu çıkıyor.  Mironov, özellikle Hamlet’in ölümle kurduğu diyalogun, ölümde kendi varoluşunu anlatım biçiminin, oyunun başından sonuna kadar ‘çürümenin’ nüfuz ettiği bir bilincin yansımasını berrak bir biçimde ortaya koyuyor. Oyun, 22 ve 23 Kasım saat 20.30’da Zorlu PSM Ana Tiyatro’da seyirciyle buluşacak. 

Bir Dostoyevski öyküsü: DasDas ekibi, İngiliz mizah yazınının gündemdeki kalemlerinden Tom Basden’ın, Dostoyevski’nin aynı adlı öyküsünden uyarlayarak yazdığı ‘Timsah’ı sahneliyor. Gösteri toplumunun sistemle el sıkışmayı seçen aktörleriyle, hayatta şahit olduklarımız kadar tuhaf ama gerçek bir tonda bir timsahın karnında hesaplaşıyor. Oyunda Erkan Avcı, Ferit Aktuğ ve Özgün Aydın rol alıyor. İlksen Başarır’ın Türkçeye çevirdiği oyunun rejisinde, Mert Fırat ve Volkan Yosunlu’nun imzası var. 3 Aralık pazartesi günü saat 20.30’da DasDas’ta.  

Beyaz üzerine beyaz: Batı Avrupa dans sahnelerinin üretken isimlerinden, çağdaş dans sanatçısı Bahar Temiz, bu kez koreograf Marc Vanrunxt’un, kendisi için tasarladığı bir performansla sahnede. ‘Beyaz Üzerine Beyaz’ iki dans sanatçısının 2014’te yılında İstanbul’da Platform 0090 tarafından düzenlenen bir atölye çalışmasında tanışmasının ürünü olarak doğdu. Performansa, görsel sanatçı Anne-Mie Van Kerckhoven ve moda tasarımcısı Jean-Paul Lespagnard etkileyici dokunuşlarıyla katkı sunuyor. 24 Kasım Cumartesi günü saat 18.30’da UNIQ Hall’da sahnelenecek. 

Bay K’nin başından geçenler: Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) ekibinden Kafka’dan esinlenerek günümüze temas eden bir oyun: ‘Artık Bir Davan Var’. Metin ve yönetmenliğinde Cüneyt Yalaz ile İlker Yasin Keskin’in imzası olan bu ironik oyunda, Kafka’nın Bay K’sinin başından geçenler bu defa şimdiye ve bize dair olacak. Hikâyeyi sahnede Banu Açıkdeniz, Cüneyt Yalaz, Duygu Dalyanoğlu, İlker Yasin Keskin ve Özgür Eren performanslarıyla anlatacak. ‘Artık Bir Davan Var’, 24 Kasım Cumartesi 20.30 ve 25 Kasım Pazar 18.30’da Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi’nde oynanacak.   

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN