Hasta sayısı çok farkında olan yok

Hasta sayısı çok farkında olan yok

KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın Türkiye’de 5 milyon kişiyi etkilediğini söyledi. Hastaların yüzde 90’ının bu rahatsızlığın farkında olmadığını belirten Süerdem “Dünyada 210 milyon kişiyi etkiliyor, doğru tedaviyle kontrol altına alınabilir” dedi.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) akciğer içindeki hava yollarının tıkanmasıyla gelişen ve kişinin nefes alıp vermesini zorlaştıran kronik bir rahatsızlık. KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem,  araştırmalara göre, 1980’den bu yana kadınlar arasında KOAH’a bağlı görülen ölümlerin üç katına çıktığını dile getirdi. Erkeklere oranla kadın hastalarda görülen yeni KOAH vakalarının ise yaklaşık 3 kat daha hızlı artış gösterdiğini aktaran Süerdem, “Türkiye’de 5 milyon kişiyi etkiliyor. Ancak bu hastaların yüzde 90’ı hasta olduğunun farkında değil. Dünya genelinde 210 milyon kişiyi etkileyen KOAH, önlenebilir ve doğru tedaviyle kontrol altına alınabilir bir hastalık” sözlerini kaydetti. KOAH Hastaları Derneği ile Akciğer Hastaları Dayanışma Derneği iş birliğinde, Novartis’in desteğiyle Dünya KOAH Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Süerdem, hastalık hakkında şu bilgileri verdi: “Zararlı partikül veya gazlara maruz kalmanın neden olduğu havayolu veya alveoler anormalliklere bağlı kalıcı hava akımı kısıtlanması ve solunumsal belirtilerle karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olarak tanımlanıyor. Yapılan araştırmalara göre dünyada en sık görülen ölüm nedenleri arasında 3’üncü sırada yer alıyor.”

Kadınlara, erkek hastalara oranla daha düşük doğruluk payı ile hastalığın teşhisinin konulduğunu belirten Süerdem, “Sigara içen KOAH hastası kadınlarda, sigara içen KOAH hastası erkeklere oranla akciğer fonksiyonlarında yüzde 20 oranında azalma görülüyor. Sigara kullanan hasta kadınlar, erkek hastalara göre yüzde 50’den daha fazla oranda hastaneye kaldırılıyor. Sigara kullanmadığı halde KOAH teşhisi konulanlar genelde kadın hastalar” diye konuştu.

40 YAŞ ÜZERİ HER 10 KİŞİDEN 1’İNDE VAR

Hastalığın oluşumunda sigara kullanımı, pasif sigara içiciliği, hava kirliliği, mesleki toz ve kimyasallarla genetik faktörler gibi nedenlerin bulunduğunu ve Türkiye’de ise 40 yaş üzeri her 10 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğunun tahmin edildiğini aktaran Süerdem, hastalığın belirtilerine ilişkin ise şunları söyledi: “En önemli belirtileri nefes darlığı, öksürük ve balgam olarak öne çıkarken, belirtilerin farklı solunum yolu hastalıklarıyla da örtüşmesi ve toplum arasında yaşlılığa atfedilen belirtilerle karıştırılması erken tanıyı zorlaştırıyor. İleri düzey KOAH hastaları ise yürürken, otururken hatta istirahat ederken dahi nefes almakta büyük sıkıntı çekiyor. Uygun tedavi yöntemleriyle hastalık kontrol altına alınabilirken, hastaların günlük işlerini yapmaları sağlanabiliyor.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN