Hayranlarına müjde: Sarı bıyık beyazperdede

Hayranlarına müjde: Sarı bıyık beyazperdede

‘Gerçek Kesit’ adlı televizyon programının sinema uyarlaması ‘Gerçek Kesit: Manyak’, Hitchcock’un ‘Sapık’ filmini merkezine yerleştirerek bir parodi anlatıyor. Oyunculuklarından repliklerine kadar amatör ruhundan kasıtlı biçimde taviz vermeyen yapım, serinin hayranlarına ve sosyal medya kullanıcılarına hitap ediyor.

ERKUT TEZERDİ/İSTANBUL

Türk televizyon tarihinin en uzun soluklu dizilerinden ‘Gerçek Kesit’ ilk kez 1992 yılında izleyiciyle buluştu. O günden bu yana hem gece yayınlanan tekrar bölümleriyle hem de 2011 sonrası sosyal medya kullanımının artmasıyla hatırı sayılır bir kitleye ulaştı. Cinayet, namus-töre, hırsızlık, gasp temalarının işlendiği seri, geçmiş veya gelecek canlandırmalarına dayanırdı. Amatör ruhtan da hiç ödün verilmezdi. Haliyle ortaya; kapı önünde kendini elleriyle boğma sahnesi ile abartılı cinnet anları gibi komik ve absürt görüntüler çıktı. Bu sahneler zaman içinde sosyal medya platformlarında yayıldı, caps’lere konu edildi. Konuların işlenişi, oyunculukları ve çekimlerden ötürü ‘Gerçek Kesit’ kimine göre bugün bile hâlâ komedi serisi zannediliyor. ‘Gerçek Kesit: Manyak’ filmi bu ‘zannedilme’yi bir tık öteye taşıyor ve parodi yapısına bürünerek izleyiciye ulaşıyor. Merkezine de Alfred Hitchcock’un 1960 yapımı ‘Sapık’ (Psycho) filmini yerleştiriyor.

Filmde belediyenin temizlik görevlisi Rıza, annesine bağımlılık seviyesinde düşkün. 50’li yaşlarında ve annesinin dizinin dibinde yaşıyor. Kahvedeki arkadaşlarına, mahallenin aktarına akıl danışıyor. Günün birinde karşı apartmana Serpil isminde dul bir kadın taşınıyor. Böylece Rıza evlilik hayalleri kuruyor. Zannediyor ki Serpil de kendisine sırılsıklam aşık. Hâlbuki yok böyle bir durum. Bunun tıptaki adı: Erotomani. Yani her şey hayali! Annesi ölünce Rıza’nın yaşamla bağları da giderek kopuyor. Dahası ilk başlarda annesinin cesediyle yaşıyor. Sonra  annesinin kendisiyle. Nasıl mı? Tıpkı Hitchcock’un ‘Sapık’ındaki gibi, annesinin kılığına girip evde dolaşıyor, onun gibi konuşuyor... Tüm bu yaşananlar bir korku filmini andırsa da değil! Çünkü komedi seviyesi giderek yükseliyor.

‘Gerçek Kesit: Manyak’, televizyon dizisini bilenler ile sosyal medya düşkünleri için enfes bir parodi. Karakterlerin öylece durup arka fonda repliklerin sarf edildiği sahneler ve Sarı Bıyık’ın annesinin kılığına girdiği anlar kaba tabirle manyaklığın seviyesini yükseltenlerden yalnızca birkaçı. Sesli gülünebilecek çok sayıda sahne var ancak bu, başta da belirttiğim gibi ‘yalnızca bilenler’ için. Eğer ‘Gerçek Kesit’ serisini izlemediyseniz çekimler, oyunculuk ve senaryo size çok yabancı gelebilir, haliyle filmi saçma bulabilirsiniz. Fakat yapımla ilgili kişisel fikrim de şu: İkincisi mutlaka gelmeli!

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN