Her yemekte 114 parça plastik yutuyoruz

Her yemekte 114 parça plastik yutuyoruz

Plastik şişelerde satın alınan suların içinde plastik bulunması, soluduğumuz havada plastik belirlenmesinin ardından şimdi de bu maddeyi farkında olmadan yuttuğumuz ortaya çıktı. Nedeni tabaktaki yemeğe evdeki kumaşlardan toz parçalarının düşmesi.

Evlerde mefruşat ve sentetik kumaş içeren toz parçaları, yemekte dolu tabaklara düşüyor ve biz de onları farkında olmadan yutuyoruz. Bu şok edici bilgiye İskoçya Edinburgh’daki Heriot-Watt Üniversitesi’nden bilim insanları ulaştı. Açıklamaya göre bir kişi yılda ortalama 68 bin 415 tane zararlı olması muhtemel plastik lif yutuyor.

Yapılan çalışmaya göre her yemekte 100’den fazla küçük plastik parça yutuyor olabiliriz. Mefruşat ve sentetik kumaşlardan gelen plastik evlerdeki toz kümesine karışıp yemeklerin üzerine düşüyor ve tüketiliyor. Bilim insanları bu bulguyu üç farklı evde yemek zamanında tabakların üzerlerine yapışkanlı toz tutucular yerleştirerek elde etti. 20 dakikalık bir yemeğin sonunda yemeklerin üzerinde 114 parça plastiğe rastlandı.

İngiliz Daily Mail gazetesinin yakın zamanda yayımladığı habere göre süpermarketlerde satılan balıkların her 240 gramının üzerinde yaklaşık 139 adet plastik parçacık bulunuyor. Daha önce de insan sağlığını tehdit eden başlıca faktörün plastik atıklarla dolu okyanuslardan tutulan balıkların tüketilmesi olduğu söyleniyordu. Araştırmacılar okyanuslardan tutulan midyelerdeki plastik parça oranını evlerdeki yemeklerin üzerindekiyle karşılaştırdı. Her midyenin üzerinde ikiden daha az plastik parçaya rastlandı. Ortalama bir insanın yıl boyunca tükettiği midyede toplam 100 plastik parçası bulunuyor fakat aynı kişi yalnızca evinde bulunan tozlardan yılda 13 bin 731 ile 68 bin 415 arasında tüketiyor.

İnsanlar plastiği ya yiyecekler üzerinden ya da havadan solunum yoluyla alıyor. Uzmanlar evde pişirilen yemeklerde bulunan parçacıkların pişen yiyecek veya pişirme ortamındansa evin tarzından kaynaklandığını düşünüyor. Avrupa’nın en büyük çevreci eylem ağlarından biri olan ‘Friends of the Earth’ (Dünya Dostları) temsilcisi Julian Kirby “Evlerimizdeki tozda ve soluduğumuz havada bulunan plastik parçacıkları otomobil tekerleklerinden, halılardan, mefruşattan veya polar tarzı giysilerden geliyor olabilir. Hükümetin acilen plastik zehirlemeyle alakalı harekete geçmesine ve plastiğin insan sağlığına etkilerini araştırmasına ihtiyacımız var” diye konuştu. Zira uzmanlar plastik parçalarının sindirildiğinde ciğerlere zarar verebileceği, böbrekleri zehirleyebileceği ve hormonal dengeyi bozabileceği yönünde uyarıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN