Prof. Dr. Ayşe İlker’in ‘Eflâtun Hüzünler’ okuyucuyla buluştu

Prof. Dr. Ayşe İlker’in ‘Eflâtun Hüzünler’ okuyucuyla buluştu

Prof. Dr. Ayşe İlker’in kaleme aldığı ‘Eflâtun Hüzünler’, yaşamın içinden akan ‘toplumsal gerçekçi’ hikayelerden oluşuyor. Zengin dil kullanımının ön plana çıktığı kitaptaki 23 öykü hüznün avuçlarında, kurallı bir biçimde okuyucuya sunuluyor.

[Karar]
ERKUT TEZERDİ

Dramatik hikayelerin yer aldığı ‘Eflâtun Hüzünler’ okuyucuyla buluştu. Kitabın yazarı Ayşe İlker Batı Grubu Türk dillerinde; Türkmen, Azebaycan ve Gagavuz Türkçesi’nde uzman. Akademik alan çalışmaları bu doğrultuda. Tezleri, Türk Dil Kurumu tarafından kitaplaştırıldı. Kendisi şu an Celal Bayar Üniversitesi’nde, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde ders veriyor. Çeşitli dergilerde kültürel eleştiriler yazıyor. ‘Eflâtun Hüzünler’ kitabı da bu kültürel ve edebi birikimin ürünü olarak nitelendirilebilir. Çünkü ortalama iki-üç sayfalık her hikayenin anlatım biçimi kurallı. Bu kural mantığı da elbette ki belirli bir sırayı titizlikle takip ediyor.

HİKAYELERİN MATEMATİĞİ

Öyküler bazen birinci ağızdan, bazen de üçüncü tekil kullanılarak okuyucuya ulaşıyor. Anlatım kesinlikle ağdalı değil ve zengin dil kullanımı söz konusu. Finali sonuçsuz veya cevapsız kalan bir hikaye de yok. Yalnızca “Keşke daha uzun olsaymış” diyebilirsiniz. Kitaptaki öyküler geniş bir serim, dramatik bir kırılma neticeside aniden yaşanan bir gelişme ve bir de kısa ama etkileyici final bölümü odağında yazılmış. Bu açıdan bakıldığında öykülerin bir matematiğinin olduğunu söylemek mümkün. Olaylar gelişiyor, son satırlara gelindiğinde ise her şey tuturlı bir doğrultuda, hızlıca anlatılıyor. Mesela kitabın daha ilk öyküsü ‘Türkan’ veya ‘O Sokak’ buna örnek gösterilebilir. Kitaba adını veren ‘Efâtun Hüzünler’ hikayesi de finaliyle yürek burkan cinsten; bir geride bırakma, ayrılık hikayesi, kızına ve annesine özlem duyan, mutluluğu hiç tatmamış, bir annenin serzenişi...

16-06/04/04karar02-eflatun-huzunler-kapak.jpgBekleyiş umut özlem  Ayşe İlker Ötüken Neşriyat Sayfa Sayısı: 112 Fiyatı: 9 TL

“Üniversite hastanesinin acil girişine geldiklerinde, bir sedye hazır beklemekte, doktorlar kapıda hemen direktif verecek tavırda dikilmekteydi. Dikkatlice indirildi Salih, sağlık karnesidir, TV numarasıdır, alındı, verildi, işlendi, eko, film, idrar, kan, girdi, çıktı derken bütün sonuçlar toplanıp yoğun bakımdaki yatağına yatırıldı ve doktoru başına geldi.” ‘Adım Neydi’ hikayesinde yer alan bu satırlar, Ayşe İlker’in öykülerdeki hızlı anlatımının en büyük örneklerinden. Kitapta akıcı bir olay silsilesi yaşanıyor. Okuyucuyu boğan mekan betimlemeleri hikayelerin genelinde yok! Bu arada; her öykünün anlatıcısının, olay dizisinin ve başrolünün de farklı olduğunu belirtmem gerekiyor. Başrol diyorum çünkü her hikaye aslında kısa metraj bir filme uyarlanabilir. ‘Eflâtun Hüzünler’ özellikle sinema ve TV öğrencileri için oldukça yararlı bir kitap.

16-06/04/04karar02-ayse-ilker.jpg

BETİMLENEN PSİKOLJİK ACILAR

‘Eflâtun Hüzünler’ başta olmak üzere, deprem sonrasının bir çocuğun gözünden anlatıldığı ‘Depremin Kelebeği’, karaciğer ameliyatına girecek bir kadının yaşamı ve bedenini korkularıyla harmanlayarak sorguladığı ‘Kimya Fabrikam’ kısa metraj filme uyarlanabilir. Aynı durum 12 Eylül döneminde yaşanan psikolojik acıların betimlendiği, atmosferde umudun ve özlemin dokunduğu ‘Hayatın Başka Baharı Var mı?’ ile özellikle sigara tiryakileri ve yakınlarını fazlasıyla üzecek ‘Manolyada Asılı Yüreği’ hikayeleri için de geçerli. Her hikayede karşıtlıklar yerli yerinde; öykülerin mesajı ve adeta dramaturjisi var.

HAFTANIN KİTABI

16-06/04/04kr2haftaninkitabi.jpgHalim’e İthaflar

Yay.Haz: Didem Ünal Biçicioğlu

Everest Yayınları

232 Sayfa, 15 TL

Bir eşe imzalı ithaflar

Adalet Ağaoğlu, yayımlanan kitaplarının her baskısından bir adet eşi Halim Ağaoğlu için imzalardı. İşte o imzalar, ‘Halim’e İthaflar’ adlı kitapta toplandı. Halim Ağaoğlu “Adalet, ilk kitabı basılmadan önce onu bana ithaf edeceğini söyledi. Ben de ‘Kitaba basılmasın da, baskıdan sonra bana elle yazacağın bir ithafla kitabı armağan et’ dedim. Bu armağanlar bugüne kadar sürdü. Her kitabın her baskısından bir adet, ithaflı haliyle bana en güzel armağan oldu” diyor. Didem Ünal Biçicioğlu’nun hazırladığı kitaptaki her itfhaf  bir tür yaşam levhası, dilek, teşekkür ve yazıt aynı zamanda. Erkekle kadın arasında düelloya kadar varan haller, iç çekişler, mutluluk şakımaları ve elbette yer yer parmak sallayışlar. Zaten Halim Bey “İlişkimizin o anki durumuna göre yazardı Adalet!” diyor. Dile kolay, çift 1954 yılından beri evli. Mühendis olan Halim Ağaoğlu, sadece eşinin yazdığı eserleri değil, aynı zamanda eşiyle ilgili yazılan her şeyi okuyan bir isim.

RAFLARDAKİ EN YENİLER

İçimizdeki gerçeklere yolculuk

Denizkızı Olmak Çok Önemlidir

Gözde Baytan, Morpa Kültür Yayınları

104 Sayfa, 19 TL

16-06/04/04kr2yenicikan3.jpg

‘Denizkızı Olmak Çok Önemlidir’, eğlenceli anlatımıyla sizi çocukluğunuza götürecek, bitirdikten sonra derin bir huzura kavuşturacak renkli bir kitap adayı.  Günümüz dünyasını bir çocuğun gözüyle inceleyen kitap, yetişkinlerin hayat karmaşasında göz ardı ettiklerini vurguluyor. Gözde Baytan’ın kaleme aldığı kitabın kapak illüstrasyonu sanatçı Reysi Kamhi Mitrani, iç çizimleri ise Journey Art Making Sharing bünyesindeki 13 yaşındaki iki sanatçı Nancy Saranga ile Alida Kohen’e ait.

İki yazar adayı ve bir kadın

Cemiyet Kaçkını

Kemal Selçuk, İletişim Yayınları

128 Sayfa, 13.50 TL

16-06/04/04kr2yenicikan1.jpg

‘Anayurt Oteli’nin Zebercet’ini, ‘Tutunamayanlar’ın Selim Işık’ını ve Kuyucaklı Yusuf’un Muazzez’ini andıran karakterleriyle okuru kurmacanın büyülü atmosferine sokan ‘Cemiyet Kaçkını’ öfkeyi, kaybetmeyi ve umudu titiz bir dille anlatıyor. Kemal Selçuk, dost mu yoksa düşman mı oldukları belli olmayan iki yazar adayı Oğuz ile Kerim’in Bursa baharında bir kadın etrafında şekillenen ikircikli ilişkisini anlatıyor. Bursa’yı, yazma iştahını, yıllar süren bir öfkeyi, unutamamayı resmediyor.

Enayinin portföyünden çıkanlar

Enayinin Portföyü

Kurt Vonnegut , Nora Kitap 

152 Sayfa, 12 TL

16-06/04/04kr2yenicikan4.jpg

ABD’li yazar Kurt Vonnegut’ın ‘Enayinin Portföyü’, yazarın hiç yayımlanmamış altı kısa öyküsünü ve bir makalesini içeriyor. Vonnegut’ın hicvini ve hayatın müstehcen anlamsızlığını tanımlıyor. Bu kitapta da Vonnegut, bizleri insan ruhunun en karanlık köşelerine götürüyor. Kitaptan bir cümle de aslında her şeyi anlatıyor: “Batı Yarıküre yalnız ABD’den oluşuyormuş (…) gibi yazdığım için özür dilerim. Yaratıcı yazarlık derslerinde öğretilen ilk kural şudur; bence de iyi kuraldır: ‘Bildiğinizi yazın.”

Beşinci cephede neler oluyor?

S@v@şt@: Beşinci Cephenin Yükselişi

Shane Harris, İyidüşün Yayınevi

344 Sayfa, 30 TL

16-06/04/04kr2yenicikan2.jpg

2003’te başlayan ABD’nin Irak işgalinden itibaren, devletler arası savaşların yürütüldüğü dört cepheye, beşinci bir cephenin, siber uzayın eklendiği savıyla açılan ‘S@v@şt@: Beşinci Cephenin Yükselişi’nde Shane Harris, konunun uzmanı sayısız profesyonelle yaptığı görüşmeleri sıradan bir okuyucunun da anlayabileceği bir üslupla analiz ediyor. Harris savaş yöntemlerinde, ABD hükümetinin özel güvenlik şirketleriyle yürüttüğü işbirliğinin bu yeni cephede de hız kesmeden ilerlediğini gösteriyor.

YAYINEVİ MUTFAĞINDAN

16-06/04/04krs2-logo.jpg

Klasik severler için

Türkiye İş Bankası Yayınları, haziran ayında Halil İnalcık’ın seçme eserlerinden dördüncüsü ‘Osmanlı Tarihinde İslamiyet ve Devlet’ adlı kitabını yayımlıyor. İnalcık, Osmanlı tarihinin köklerini de göz ardı etmeden, 600 yıl boyunca devlet ve İslamiyet arasındaki ilişkinin bir dökümünü sunuyor. Kutadgu Bilig’deki devlet anlayışından başlayarak, kuruluş öyküsünü anlatıyor. Bir başka öne çıkan yayın Sait Faik Abasıyanık’ın ‘Mahkeme Kapısı’nda ise Sait Faik bir ay boyunca izlediği adliye mahkemelerindeki ‘tutukluların’ öykülerini anlatıyor.

ÇOK SATANLAR TÜRKİYE

16-06/04/04karar02-lontano.jpg

Lontano

Jean-Christophe Grange

Eyvallah 2

Hikmet Anıl Öztekin

Kırmızı Saçlı Kadın

Orhan Pamuk

Kürk Mantolu Madonna

Sabahattin Ali

Küçük Prens

Antoine de Saint-Exupery

Kelepçe

Canan Tan

Bülbülü Öldürmek

Harper Lee

* Türkiye’de çok satan kitaplar ‘D&R, idefix ve Kitapyurdu’ listelerinden derlenmiştir.

YUNANİSTAN

16-06/04/04karar02-2-states.jpg

2 States: The Story of My Marriage

Chetan Bhagat

The Immortals Of Meluha

Amish

Drok The Incredible Adventures Of Robin Einstein Varghese

Sidin Vadukut

Devil in Pinstripes

Ravi Subramanian

The Lost Symbol

Dan Brown

Empire of the
Moghul: Raiders from the North

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN