İlk robotik beyin ameliyatı Türkiye’den

İlk robotik beyin ameliyatı Türkiye’den

Beyin cerrahisinde dünyanın ilk robotik ameliyatı Türkiye’de gerçekleşti. Operasyonu yöneten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden uzman doktor Ümit Eroğlu “Hastamız, dünyada pür robotik cerrahi ile kafa tabanı tümörü ameliyatı olan ilk ve tek vakadır” dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nde, Da Vinci isimli robot ile uygulanan kafa tabanı tümörü ameliyatıyla dünyada bir ilke imza atıldı. Robotik teknoloji kullanılarak yapılan beyin cerrahi ameliyatı, özel dizayn edilmiş İbn-i Sina Hastanesi ameliyathanesinde, uzman doktor Ümit Eroğlu tarafından gerçekleştirildi. Eroğlu 50 yaşındaki kadın hastada kafatası ve omurganın birleştiği yeri sağlayan bir kemikte büyük bir tümör tespit edildiğini belirterek, tümörün kemik ve kafa tabanında erozyona neden olduğunu ifade etti. Eroğlu, dünyada robotik cerrahi ile ilgili yaklaşımların mevcut olduğunu ancak bu hastada yaptıkları gibi ağız içinden başlatıldıktan sonra baştan sona tümü robotik cerrahi ile bitirilen bir ameliyatın dünyada daha önce yapılmadığını söyledi. Eroğlu, şöyle devam etti: “Hastamız, dünyada pür robotik cerrahi ile kafa tabanı tümör ameliyatı olan ilk ve tek vakadır. Daha önce uygulanan vakalar, robot yardımlı cerrahilerdir. Bu hastaya özgü olarak robotik cerrahi oldukça etkili bir şekilde kullanıldı. Başarılı sonuçlar elde ettik ve hastamız şifa ile taburcu oldu.”

Hastada tümörün bulunduğu yerin derin, dar ve ulaşılması zor bir bölge olduğunu aktaran Eroğlu, bu nedenle mevcut yöntemlerin kullanılması halinde ameliyat sonrası sonuçlarda başarının düşük olduğunu açıkladı. Robotik cerrahinin, hasta için büyük bir avantaj sağladığının altını çizen Eroğlu, hastanın sıkıntılarının minimize edildiği, ameliyattan iki gün sonra da taburcu edilmesinin büyük başarı olduğunu kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN