İnatçı ve meşgul ol 100 yıl yaşa

İnatçı ve meşgul ol 100 yıl yaşa

100 yaşına kadar yaşamak ister misiniz? İki üniversitenin yaptığı araştırmaya göre bunu başarmak için inatçı ve meşgul olmak gerekiyor. Olumlu bakış açısının yanı sıra güçlü aile bağları, başkalarının fikirlerini düşüncelerini önemsememe ve inanç da 100’ü görmede etkili.

Uzun yıllar yaşamanın sırrının sağlıklı beslenme ve egzersiz olduğu söyleniyordu. Fakat görünen o ki başka etkenler de 100’e ulaşmak için insanı hayatta tutabilir. Yapılan bir çalışmada uzun bir hayatın anahtarının olumlu bakış açısı, inatçılık ve zihni meşgul etmek olduğu ortaya çıktı. Aileye duyulan sevgi, sağlam bir çalışma etiği ve dini inanç ise diğer faktörlerden.

Roma ve San Diego Üniversiteleri tarafından yapılan araştırma kapsamında 91 ve 101 yaşları arasında, fiziksel olarak 51-75 yaş aralığındakilere göre daha kötü durumda olan 29 kişi incelendi. Bu kişilerin gençlere oranla mental açıdan daha sağlam oldukları gözlendi. Araştırmacılar, katılımcıların fiziksel ve akıl sağlıklarını değerlendirdi; onlara travmatik olaylar, göç anıları ve inançlarıyla ilgili sorular da yöneltti. Araştırmayı yapan ekipteki psikiyatri profesörü Dilip Jeste “Bugüne kadar çok yaşlılar üzerine birçok araştırma yapıldı fakat bunlar akıl sağlığı ve karakter özelliklerindense çoğunlukla genler üzerine yoğunlaşmıştı. Çalışmamızdan doğan ana temalar iyimserlik, çalışma etiği, inat ve aile, ülke gibi kurumlara duyulan bağlılıktı. Bunlar, akıl sağlığıyla bağdaştırılan kendine has özellikler. Bu yaşlanma paradoksu, fiziksel sağlığın kötüye gitmesine rağmen akıl ve sağduyunun yaş ilerledikçe geliştiği inancını destekler nitelikte” diye konuştu.

Yaşlılar, kendilerine yöneltilen sorulara “Hayatım boyunca mücadele verdim ve değişime her zaman açığım. Değişim gelişmek için şans verir. Hep en iyisini düşünürüm. Hayatta her şeyin bir yolu vardır. Babam bana her zaman zorluklarla yüzleşmeyi ve en iyisini ummayı öğretti. Sürekli aktifim. Stres nedir bilmem, hayat neyse odur ve onunla her zaman yüzleşilmesi gerekir. Şimdi gençliğimde hissettiğimden çok daha genç hissediyorum” yanıtlarını verdi. Bu grubun aynı zamanda inatçı ve baskın karaktere sahip olduğu da gözlendi. Bu kişilerde öne çıkan diğer özellikler inançlarına sadık olmaları ve başkalarının düşüncelerini önemsememeleriydi...

Daha önce yürütülen bir çalışmada da Güneybatı İtalya’daki her 10 kişiden 1’inin 100 yaş üzeri olduğu Acciaroli sakinlerinin beslenme ve yaşam alışkanlıkları incelenmişti. Bu çalışmada çoğu yaşlı sakinin hala aktif bir cinsel yaşam sürdürdüğü ve zeytin yağı, evde yetiştirilen meyve-sebze ve balık içeren sağlıklı bir Akdeniz diyeti benimsemiş oldukları gözlenmişti. Ne var ki, Güney İtalya’daki Cilento’nun en yaşlı sakinlerinin akıl sağlığı bakımından daha iyi olduğu ortaya çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN