İran’da rejim muhalifleri duvarlara çizdikleri resimlerle tavır koyuyorlar

İran’da rejim muhalifleri duvarlara çizdikleri resimlerle tavır koyuyorlar

İran’da rejim muhalifleri duvarlara çizdikleri resimlerle tavır koyuyorlar. Graffiti sanatçısı ‘Black Hand’in (Kara El) ünü ülke sınırlarını çoktan aştı.

Baskıcı bir siyasi rejimin olduğu İran’da muhalifler, kendilerini ifade etmenin bir yolu olarak graffitiyi, yani sprey boyalarla duvarlara resim çizme ve yazı yazma sanatını sık sık kullanıyor.

Ülkenin en önemli graffiti sanatçılarından biri olan Black Hand’in (Kara El) ünü ise ülke sınırlarını da aşmış durumda. Asıl kimliği bilinmeyen Kara El’in graffitileri, sosyal medya üzerinden dünyanın dört bir yanından izleniyor.

16-06/24/untitled-1.jpgKara El, graffitilerinde kadın erkek eşitliğinden insan kaçakçılığına, demokrasi talebinden sanat galerilerinin tekeline karşı sokak sanatçılarının verdiği mücadeleye kadar birçok konuyu işliyor. Ancak İran’da graffiti yapmak da tamamen risksiz bir iş değil.

Siyasi bir eleştiri içeren bir graffiti yaparken yakalanırsanız, Batı kültürünü desteklemekle suçlanıyorsunuz. Sokak sanatçıları, sürekli Devrim Muhafızları’na çalışan muhbirler tarafından izlendiklerini söylüyor. Ancak bu, onları graffiti sevdasından vazgeçirmiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN