Kalp ameliyatı öğleden sonra yapılmalı

Kalp ameliyatı öğleden sonra yapılmalı

Bilim insanları vücut saatinin kalp ameliyatının başarısında etkili olduğunu ortaya çıkardı. Nedeni ise operasyon sırasında durdurulan kalbin sabah saatlerine oranla öğleden sonra daha dayanıklı olması. Uzmanlar özellikle riskli hastalar için bu kuralın uygulanmasını tavsiye etti.

Sirkadiyen ritim diye de bilinen vücudun biyolojik saati, gece uykumuzdan davranışlarımıza hatta bedensel işlevlerimize pek çok durumumuzu etkiliyor. Fransız bilim insanları biyolojik saatin bir önemini daha buldu, açık kalp ameliyatlarının öğleden sonra yapılmasının, bedeninin vücut saati nedeniyle daha güvenli olduğunu açıkladı.

Pasteur de Lille Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre kalp, sabah saatlerine kıyasla öğleden sonra daha güçlü ve operasyon sırasında durdurulduğu ameliyata daha dayanıklı. Doktorlar ve araştırmacılar, kalp krizi, kalp yetmezliği ve ameliyat sonrası ölüm gibi komplikasyonları incelemeye aldı, sonuçlara şöyle çıktı: Sabah saatlerinde operasyon yapılan 298 hastadan 54’ü problem yaşadı. Öğleden sonra operasyon yapılan 298 hastadan ise 28’inde sorun görüldü. Öğleden sonra operasyon yapılan hastaların komplikasyon yaşama riski yarı yarıya azaldı. Araştırmayı gerçekleştiren isimlerden Bart Staels “İnsanların kalp ameliyatı olmaktan korkmasını istemiyoruz” dedi. Staels, ameliyatların sadece öğleden sonra gerçekleştirilmesinin de hastaneler açısından imkansız olduğunu da belirterek bu araştırmanın sonuçlarının, risk görülen hastaların operasyonları için uygulanabileceğini de ekledi.
İngiliz moleküler biyoloji uzmanı John O’Neill de araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak “Kardiyovasküler sistemimiz en yüksek verimine akşamüstü ulaşıyor. Atletler de en iyi zamanlarını bu saatlerde yapar” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN