Kapitalizmin hapsettiği kadınları resmetti

Kapitalizmin hapsettiği kadınları resmetti

Ressam Zafer Malkoç, yeni sergisi ‘Uyuş(turul)muş Bedenler’deki 29 resim için Malkoç “Günümüzde kapitalizmin avuçlarına hapsolmuş kadını anlatıyorum” diyor.

ERKUT TEZERDİ/KARAR

Çağdaş sanat çalışmaların yer aldığı ‘Uyuş(turul)muş Bedenler’ sergisi, Zafer Malkoç’un ‘Kırmızı Emperyalistler Serisi’nin devamı. Bugünün modern ama aslında kaotik dünyasına da yepyeni ve apayrı bir gözle baktıracak simgesel resimlerden oluşuyor. İstanbul Nişantaşı’ndaki Galeri Eksen’de görülebilecek serginin ana hedefi ise bir sömürü olan emperyalizmin tükettiği günümüz kadını. Malkoç sergisini şöyle anlatıyor: “Günümüzde kapitalizmin avuçlarına hapsolmuş, pasifize edilen kadını tuvallere yansıttım. Bunu yaparken de hiçbir siyasi bağ gütmedim. Sosyo-psikolojik konuları ele aldım. Kırmızı rengi de ağırlıkta kullandım. Kırmızı renk aslında cinsellik, özgürlük, baskı, halklar arasındaki eşitsizlik, kaos, global bir emperyalizm ve uzlaşının olmadığı bir zamanı anlatır.”

SİSTEM UNUTTURUYOR

Sanatçı resimlerinde aynı anda birden fazla ruh halini de anlatıyor. Bunların arasında çarpık ve sahte ilişkiler, ironik hisler, histerik duruşlar, sosyopat haller, şuh kahkalar ve yakarışlar var. Malkoç’un tablolarındaki modellere gelirsek... Balıklar da her resminde yer alıyor. Malkoç nedenini şöyle anlatıyor: “Sözünü ettiğimiz dünyada var olan kadın, gözünü envai çeşit hırs bürümüş insanlar için sadece bir nesneden ibarettir. Ev hanımı olmaları için zorlanıyor. Modern kölelik işte budur. Balık ise bugünün bir sembolüdür. Çünkü balık unutkan bir canlıdır. Biz şu an balığız. İnsanoğlu emperyalist sistem tarafından unutkanlaştırıldı.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN