Karbonhidratla kilo vermenin yolları

Karbonhidratla kilo vermenin yolları

Kilo vermek veya kilonuzu muhafaza etmek istiyorsunuz ama bunu ekmek, makarna, patates, pirinç, meyve gibi yiyecekleri yemeden yapmaya çalışıyorsunuz. İngiliz beslenme uzmanı Rhiannon Lambert’a göre bu mümkün değil! Önemli olan karbonhidratı nasıl yediğiniz. Lambert 7 maddede bunun yöntemlerini anlattı.

Günümüzde pek çok kişi kilo verebilmek için karbonhidrat yemeyi bırakıyor. Fakat beslenme uzmanlarına göre bu son derece yanlış. İngiliz beslenme uzmanı Rhiannon Lambert, karbonhidratlarla ilgili araştırmaların son derece karmaşık olduğunu belirterek, bazı bilgilerden yola çıkarak belli besinleri şeytanlaştırmanın doğru olmadığını söylüyor. Rafine edilmiş ve kompleks karbonhidratların birbirinden farklı olduğunu belirten Lambert “Dünyada saygın üniversitelerin yaptığı araştırmaya göre beyin sadece yakıt için verimli glikoz işleyebilir, bu nişasta da karbonhidratlarda bulunur. Bir dilim pastayı bir porsiyon makarnaya tercih ediyorsanız bu hem enerjinizi düşürür hem de sizi daha çabuk acıktırır” diyor. Karbonhidrat yiyerek kilo vermenin mümkün olduğunu belirten Lambert, önerilerini 7 başlık altında şöyle sıralıyor...

1) Doğru karbonhidratı yiyin: Mesela patatesi ele alalım. Besin gücü yüksek, lifli. Ama patatesi kızartıp üzerine de sos döküp yerseniz tehlikeli.

2) Düşük karbonhidrat ketojenik anlamına gelmez: Ketojenik diyetinde genellikle yüksek yağ alınır, günde 50 gramın altında karbonhidrat yenilir. Ketoza (yanan karbonhidrattan vücut yağına geçiş), özellikle diyabet, epilepsi veya obezite gibi belirli hastalıkları olan kişiler için faydalı olabilir. Ancak bu gerçekten de ‘düşük karbonhidrat’ almanın tek yolu değil. Günde 100-150 gram kadar karbonhidrat yenilebilir. Bu miktar birkaç meyve parçasına eşdeğer.

3) Tüm karbonhidratlar sağlıksız şeker değil: Glukoz, fruktoz ve galaktoz gibi birçok farklı şeker türü var. Ancak tahıl ve patates gibi nişastalar sindirim sisteminde glikoza dönüşerek kan şekeri düzeyini yükseltse de patatesteki şeker çikolatadakiyle aynı değil.

4) Düşük karbonhidrat diyetiyle kilo alabilirsiniz: Düşük karbonhidratlı bir diyet uygularken, yağ ve kalorileri yüksek gıdalara yönelirsiniz.

5) Enerji ve lif önemli: Karbonhidratlar, vücudun sindirilemediği lifleri de içerir. Bu lifler bağırsaklardaki enzimlerin bulunduğu bağırsaktaki bakterilere ulaşır ve yağlı asit butiratı gibi yararlı bileşikler haline getirebilir. Bu da sağlıklı kilo vermek için önemli.

6) Karbonhidrat mutlu eder: Amino asitlerden biri (protein yapı taşları) olan triptofanın beynin kan bariyerini geçebilmesi için karbonhidratlara ihtiyacı vardır. Triptofan uyku döngüsünde karışan melatonin ve serotonine dönüşür.

7) Karbonhidratsız beslenme sürdürülemez: Bazı insanlar karbonhidrat içermeyen bir diyetle başlangıçta kilo kaybı yaşasa da çoğu kişi bunu muhafaza edemez. Kilo vermek istiyorsanız yediğiniz kaloriyi yaktığınıza, ihtiyaçlarınıza göre şekillendirilmiş bir diyete ve egzersize bakın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN