Kiloları nefesle veriyoruz

Kiloları nefesle veriyoruz

Kilo verildiğinde yağların enerji olarak yandığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. New South Wales Üniversitesi’nden iki bilim insanı, yağın karbondioksit ve suya dönüştürüldüğünü açıkladı. Bu da vücuttan nefes verip terleyerek atılıyor. Yani zayıflamak için spor yapmak şart!

Yaygın inanışa göre kilo verildiğinde yağlar yanarak enerjiye dönüşür. Ama New South Wales Üniversitesi’nden bilim insanlarına göre durum böyle değil. Ruben Meerman ile Profesör Andrew Brown, The Conversation’a verdikleri demeçte “Yağın enerjiye dönüştürüldüğü düşüncesindeki sorunun ‘tüm kimyasal tepkimelerin uyduğu maddenin korunma kanunu’nu ihlal ediyor” diye açıklıyor. 
Meerman ve Brown, bir kişi kilo verdiğinde yağa ne olduğuna inandıklarını öğrenmek için 150 doktor, diyetisyen ve kişisel antrenör arasında bir anket yaptı. Ankete katılanlardan sadece üçü doğru yanıtı verdi, yağın karbondioksit ve suya dönüştürüldüğünü söyledi. Meerman ve Brown “Karbondioksit ve su, idrar ve ter olarak kaybolana kadar kan dolaşımında bulunuyor. Örneğin 10 kg yağ kaybederseniz, bunun 8.4 kg’ı akciğerlerinizden çıkıyor ve geri kalan 1.6 kg suya dönüşüyor. Başka bir deyişle, kaybettiğimiz neredeyse tüm kilolar nefes verdiğinizde dışarı atılıyor. 

Kilo verme sürecinde sindirdiğiniz karbonhidrat ve yağların çoğu karbondioksit ve suya dönüşüyor. Dolayısıyla vücudunuza oksijen biçiminde giren gram miktarını da dikkate almanız gerekiyor. Meerman ve Brown, yazdıkları makalede konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Günde 600 gramdan fazla oksijen alıyoruz. Biraz kilo vermek istiyorsanız daha fazla fiziksel aktivite yapmanın bu yolda size yardımcı olabileceğine şaşmamalı. Vücudunuzun ürettiği karbondioksit miktarını bilinçli olarak arttırabilmenin tek yolu kaslarınızı hareket ettirmek. Yürüyüşe gitmek metabolik hızınızı üç katına çıkarır.” Bu arada bir kişi uyurken günlük hedefinin yaklaşık dörtte birine eşit olan 200 gram karbondioksit salgılıyor. Lifli gıdalar dışında tükettiğiniz her şey kan dolaşımıyla organlarınız tarafından emiliyor. Bu nedenle vücudunuzun fiziksel aktivite ile ürettiği karbondioksit miktarını arttırmanız önemli. Meerman ve Brown, bu durumu kısaca “Yağlar buharlaşana kadar hiçbir yere gitmiyor” diye açıklıyor.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN