Kimchi faydaları nedir?

Kimchi faydaları nedir?

Kimchi nedir? Nasıl yapılır? sorusunun yanıtı haberimizde. Kimchi, uzak doğu mutfağının en önemli yemeğidir. Kimchi fermante olarak tüketildiği için çok faydalıdır. Peki Kimchi faydaları nedir? İşte Fermante edilmiş sebzelerden oluşan kimçi hakkında merak edilenler ve kimçi yapılışı...

Haberimizde 'Kimchi nedir? Nasıl yapılır? Malzeleleri nelerdir?' sorularının yanıtını bulabilirsiniz.  Kimchi faydaları ve yapılışı hakkında merak edilenleri bu yemeği yapmak isteyenler için derledik. Ana maddesi çin lahanası olan kimçi, fermente edilmiş sebzelerden meydana gelmektedir. Kimçi yapılışı ve kimçinin malzemeleri yazımızda...

KİMCHİ NEDİR? 

Kimçi (kimchi, gimçi, gimchi veya kimchee) bizim dilimize en uygun şekilde turşu diye çeviriliyor ama aslında bambaşka bir sofra kültürü. Kore mutfağının ana tatlarından biri bu fermente yiyecektir. Kimchi, özellikle Kore'de en çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Kimçi, ayrıca kimchi, gimçi, gimchi veya kimchee olarak da bilinenen, mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeğidir. Sıvıya bastırılıp bekletilen/batırılmış sebze anlamına gelir.

Tam usulünce yaparsan yapılışı oldukça zahmetli. Özel kimçi yapım kapları ve hatta o kapların içine oturduğu kocaman özel kimçi saklama dolapları var, buzdolabı gibi.

Çok besleyici olduğu, hatta korelilerin pürüzsüz ciltlerini ve sağlıklı bedenlerini kimçiye borçlu olduğu söyleniyor. Kimchi, uzak doğu mutfağının en önemli yemekleri arasında yer almaktadır. Korelilerin severek tükettiği Kimchi, ülkenin geleneksel yemekleri arasında sayılmaktadır. Ana maddesi çin lahanası olan Kimchi, fermente edilmiş sebzelerden meydana gelmektedir. 

Kore'de, kimçi daha çok yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilir, ama bazı yemeklerde malzeme olarak kullanıldığı da olur: kimçi jjigae (kimçi güveç), kimçi bokkeumbap (kimçi kızartılmış pirinç) ve diğer yemekler.

18-12/03/kimchi-nedir.jpg

KİMÇİ NASIL YAPILIR?

Kimçi genellikle bir sebze ve aroma verici baharatlar karışımından oluşur. En bilinen ve yaygın malzeme Çin lahanası olmakla beraber bölgesel ve mevsimsel çeşitlemeler mevcuttur. Turp, sarımsak, kırmızı biber, taze soğan, mürekkep balığı, istiridye, diğer deniz ürünleri, taze zencefil, tuz ve şeker kullanılır. Popüler çeşitlerden bazıları turpla yapılan kkakdugi ve acı baharatlarla doldurulmuş salatalık kimçi oisobaegidir.

TÜRK USULU KİMCHİ 

Malzemeler:

*Bulabilirseniz Beçu (çin marulu) bulamazsanız bir baş lahana

*2-3 havuç

*1 çin armutu (kabuğu kahverengi üzeri benekli olanlardan) yoksa başka bir armut veya elma

*1 turp (daha önce turp turşusu denediyseniz tadı hakkında fikriniz vardır. Ama denemediyseniz ilk etapta karışık turşularınıza eklemeyin. Mesela ben ve kızım turp ve brokoli turşusunu çok seviyoruz ve her yıl kavanoz kavanoz yiyoruz ama eşim tadını da kokusunu da hiç sevmiyor)

*1 parça taze zencefil (findık ceviz arası bir boy seçebilirsiniz)

2-3 dal yeşil soğan (turşuda yeşillik sevmiyorsanız veya ilk kez kimchi tadacaksanız koymayın biraz ilginç bir tat oluyor)
*1-2 dal dereotu

*Bir kaç yaprak taze biberiye

*4-5 diş sarımsak (sarımsak aroması hoşunuza gitmiyorsa 2 dişe düşürebilirsiniz)

*1 tatlı kaşığı pul biber (acı sevmiyorsanız toz biber kullanabilirsiniz, aslında sosu kırmızı oluyor kimçinin. sade olsun derseniz hic biber koymayin, kızım da yediği için ben koymuyorum)

*1-2 yemek kaşığı kaya tuzu (tuzu az kullanıyorsanız 1 yemek kaşığı yetiyor ama yemeklerinizi tuzlu yapıyorsanız 2 kaşık koyabilirsiniz) (himalaya vs de olur, ama iyotsuz olsun)

18-12/03/kimci.jpg

KİMÇİ YAPILIŞI

*Beçu’yu yoksa lahanayı ince ince kıyıyoruz. Lahanayı kıyarken bir yandan doğrananlari derin bir kaba alıp tuzluyorum. En son bitince de tuzlanır ama o zaman biraz daha uzun süre suyunu salmasını, diriliğini yitirmesini beklemek gerekiyor.

Lahananın işi bitince son bi karıştırıp dinlenmesi için kıyıya bırakıyorum. Suyu yavaş yavaş çıkıyor. Eğer çok tuz kullanırsanız bu aşamada lahanaları yıkamak gerekebiliyor ama bu tarifte zaten bol malzeme az tuz olduğundan yıkamaya gerek kalmıyor.

*Lahana dinlenirken havuçları, sarımsakları, armutu, turp ve zencefili temizleyip soyup rendeliyorum yeşillikleri kıyıyorum. Her hazır olanı lahanaya ekleyip karıştırıyorum.

*En son yüzüne kadar suyu çıkmış oluyor en susuz sebzelerin bile.

Suyu salınca taneleri elimle hafif süzüp kavanoza alıyorum. (biberi ekleyecekseniz tam bu noktada, taneleri suyun içinden alıp kavanoza koymadan önce ayrı bir kapta sebzelere bir güzel ovalayarak yedirin) Sonra Hafifçe sıkıştırıp doldurup en son mayamı ekliyorum. Eğer tanelerle yeterince su gelmemişse (ki geliyor) tencerede kalan kendi suyundan ekleyip kapatıyorum. Eğer lahananın kendi suyu yüzeyi tamamen kapatırsa başka su tuz ve hiç bir şeye gerek yok. (Kapatmazsa veya sonra taneler fazla su çekip eksiltirse, 1litre suya 2-3 kaşık kadar kaya tuzu oranıyla salamura ekleyebilirsiniz.) En üst kısmı da dereotları biberiye ve lahananın parçalamadığım yapraklarıyla, doğranmış sebzeler yüzeye çıkmasın diye sıkıştırıyorum.

Kavanozun kapağını çok sıkı kapatmıyorum. İsterseniz bez de kapatabilirsiniz. Fermantasyon hızlandıkça köpüklerle birlikte suyundan sızma da olabiliyor. O yüzden altına bir şeyler koymayı ihmal etmiyorum. 

Direk güneş ışığı almayan loş serin bir yerde 3 günle bir hafta arasında yenilebilecek kadar olgunlaşıyor. Doğranan sebze parçalarının boyutları, ortam sıcaklığı, maya vs her şey etken olduğundan süre değişebiliyor. Olgunlaşınca buzdolabında epey saklanabiliyormuş ama bizim evde zaten çabucak tükeniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN