Kırılan bazı kalpler hiç iyileşmiyor

Kırılan bazı kalpler hiç iyileşmiyor

Sevilen birinin ölümü, boşanma, gibi duygusal olayların yol açtığı stres kalpte kalıcı hasar oluşturuyor. ‘Kırık Kalp Sendromu’ adlı bu durumun kalpteki pompalama hareketini olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, hastaların yüzde 90’ının kadın olduğunu söyledi. Uzmanlar, ölümle sonuçlanabilen sendrom için tedavi yöntemleri arayışında.

Aşırı duygusal durumlardan sonra ortaya çıkan ‘Kırık Kalp Sendromu’ adı verilen durumda kişi, kalp yetmezliği yaşayabiliyor. Ancak geçmişte bu durumun kısa süreli olduğu sanılıyordu. İngiliz Kalp Vakfı’nın desteğiyle yapılan yeni araştırma ise bu gibi aşırı stres durumlarında hastanın kalp kaslarında kalıcı hasar oluşabileceğini gösterdi. Hastalığa takotsubo sendromu da deniliyor. Takotsubo, Japonların ahtapot avlamakta kullandığı kafesin adı. Hastaların kalp odacıkları bu kafese benzediği için hastalığa bu isim verilmiş.

Sevilen birinin ölümü, boşanma, ihanet gibi duygusal stresli olayların yol açtığı ani hormon akışı kalp kasına zarar verebiliyor. Hatta piyangodan para çıkması gibi olumlu olaylar da kalbi olumsuz etkiliyor. İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi’nden bir ekip, dört ayı aşkın sürede 52 takotsubo sendromlu hastayı izledi. Hastaların kalplerinin işleyiş biçimine bakmak için ultrason ve kalp MR tetkikleri kullanıldı. Sonuçlar kalpteki pompalama hareketinin kalıcı olarak etkilendiğini, bunun da kalbin attığında yaptığı bükülme veya sıkma hareketini geciktirdiğini gösterdi. Kalp sıkma hareketinin de azaldığı görüldü.

Araştırmayı yöneten Aberdeen Üniversitesi’nden Dr. Dana Dawson “Takotsubo sendromuna sahip kişilerin tıbbi müdahale olmaksızın tamamen iyileşeceğini düşünüyorduk. Ancak bu araştırmamızda bu hastalığın kalp üzerinde daha uzun süreli zarar veren etkilere sahip olduğunu tespit ettik” dedi. Rakamlar, hastaların yüzde 3’ü ile yüzde 17’sinin tanıdan beş yıl sonra öldüğünü gösteriyor. Hastaların yüzde 90’ı kadın, yüzde 70’inde neden stresi tetikleyen olaylar. Hastalığın belirtileri ise kalp kriziyle büyük ölçüde benzer. Hastalar nefes alamama, göğüs ağrısı ve bayılma gibi şikayetlerle doktorlara başvuruyor.

İngiliz Kalp Vakfı’ndan Prof. Metin Avkıran ise araştırmayla ilgili şunları söyledi: “Bu çalışma, takotsubo sendromu gelişen bazı hastalarda kalp fonksiyonlarının sonraki dört aya kadar anormal olduğunu gösterdi. Bu, hastaların kalplerinin iyileşmesinin daha uzun sürebileceğini veya sorunun gerçekten ortaya çıkmayabileceğini gösteren yara izi gibi. Bu da, böylesine  yıkıcı durum için acilen yeni ve daha etkili tedavileri bulma ihtiyacını vurguluyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN