Klimalar ‘Lejyoner’ saçıyor

Klimalar ‘Lejyoner’ saçıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, bakımsız klimaların Lejyoner hastalığına yol açan bakterilerin üreme alanı olduğunu söylüyor. Karadağ “Akciğer enfeksiyonu olarak tanımlanan bu hastalık, tedavi edilmediğinde ölüme yol açar” diyor.

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte tüm Türkiye’de klima kullanım oranı artıyor. Ancak klimaların her yıl düzenli aralıklarla temizliğinin ve genel bakımının yapılması gerekiyor çünkü özellikle klima petekleri birçok bakterinin üreme alanına dönüşüyor. Bunun nedeni ise biriken toz ve nem. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, periyodik bakımı yapılmayan klimaların ‘Legionella Pneumophila’ isimli bakterinin yaşaması ve üremesi için çok uygun bir ortam oluşturduğunu dile getiriyor. “Nemli ortamda üreyen bakterinin yol açtığı akciğer enfeksiyonu olarak tanımlanan Lejyoner hastalığı (Zatürre), tedavi edilmediğinde ölüme yol açar” diyen Karadağ, ayrıca hijyenik olmayan klimaların kullanılmasının birçok hastalığa da davetiye çıkarabileceğini söylüyor.    

Ülkemizde özellikle yaz mevsiminde klimalara bağlı ortaya çıkan en önemli sağlık sorununun Lejyoner hastalığı olduğunun altını çizen Karadağ, hastalığın belirtilerine de değinerek şunları anlatıyor: “Belirtiler ilk 10 günde kendini belli ediyor. Yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık, kanlı balgam, öksürük ve hastaların bir bölümünde nefes almakta zorluk başlıyor. Bu hastalık, yaşlı ve vücut direnci düşük kişileri daha şiddetli etkiliyor. Hastalık tedavi edilmediği takdirde sonu ölüme kadar gidebiliyor.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN