Kötülük deşifre edildi: Karakter bozuklukları D-Faktörden

Kötülük deşifre edildi: Karakter bozuklukları D-Faktörden

Yapılan yeni bir araştırmayla egoizm, kindarlık, makyavelizm, ahlaki sınırsızlık, narsisizm, psikopatlık, sadizm, bencillik ve abartılı talepkarlığın temeli deşifre edildi. Buna göre kötü insanların karakter bozuklukları D-Faktör’den kaynaklanıyor. Bu, örneğin narsistlerin makyavelist ve psikopat karakter olabileceği anlamına da geliyor.

MİKDAT KARAALİOĞLU / ALMANYA

İnsanların karanlık yönlerinin farklı boyutları var. Ulm Landau ve Kopenhaglı psikologlar egoistler, makyavelistler, narsistler, psikopatlar ve sadistlerin birbirleriyle zannedilenden çok daha fazla ortak yönü olduğunu bilimsel bir araştırmayla ortaya koydu. Psikologlar, sorunlu kişililerin karakterlerinin D-Faktör’den (Dark Factor) kaynaklandığını tespit etti. 

Tespit edilen bu faktörün temelini abartılı egoizmin yanı sıra başkaları veya toplum üzerine negatif etki bırakmak oluşturuyor. Bunlar suçluluk duygusu, vicdan azabı ve ahlaki sınırları engelliyor. Araştırmayı yapan uzmanlara göre D-Faktör temelde, azami bireysel fayda sağlamanın en aşırı formu. Bu kişiler fayda elde etmek uğruna başkalarının mağdur olmasını göze alabiliyor hatta buna bilinçli olarak sebebiyet veriyor. Bu temel davranışa, kişinin haklı olduğunu hem kendisine hem de başkalarına ikna etme eğilimi de refakat ediyor. 

Üç bilim insanı analizlerinde 9 ayrı karekteri inceledi: Egoizm, kindarlık, makyavelizm,  ahlaki sınırsızlık, narsisizm, psikopatlık, sadizm, bencillik ve abartılı talepkarlık. Dört parçalı araştırma için 2 bin 500 kişi sorgulandı. Psikologlar önemli karakter özelliklerini tespit edebilmek için geniş bir soru kataloğu kullanıldı. Ayrıca bir çok davranış deneyleri yapıldı. Katılımcıların ellerindeki paraları kendilerine ve başkalarına verebileceği oyunlar oynandı. Bir başka oyunda ise katılımcılar yalan söyleyerek fayda elde etme imkanı buldu. Bu deneylerin sonucunda, dürüstlük ve egoizm kibi kriterler tespit edildi. Yapılan analizlerde bu özelliklerin hemen hepsinin temel karakterde bulunan D-Faktör’e dayandığı ortaya çıktı. Bu, örneğin narsist eğilimlere sahip kişilerin yüksek bir olasılıkla aynı zamanda makyavelist ve psikopat karakter olabileceği anlamına geliyor. Öte ayandan D-Faktör’ü yüksek olanların istatistik olarak suç işlemek, şiddet uygulamak ya da başka sosyal kurallara uymama ihtimalleri çok daha yüksek.

Araştırmanın sonuçları, Psychological Review dergisinde yayımlandı. Makalede psikologlar D-Faktör ile birlikte sorunlu kişiliklerin ortak bir noktada isimlendirebilecek bir konsept geliştirdi. Araştırmaya yapan psikologlardan Ingo Zettler “D-Faktör egoist ve dürüst olmayan davranışları önceden tespit edebilmek için çok faydalı bir gösterge. Bir takım klasik kriterlerde tespit edilen narsisizmde D Faktor d aha kullanışla bir yöntem” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN