Kozmetikle ‘seviyeli’ bir ilişki kurulmalı

Kozmetikle ‘seviyeli’ bir ilişki kurulmalı

‘Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı’ başladı. Görülme yaşı gittikçe düşen, günümüzde daha çok kadını etkileyen hastalıkla ilgili Prof. Dr. Levhi Akın, kozmetik ürünlere de dikkat edilmesi yönünde uyardı: “İçindeki kimyasallar vücuttaki hormonları olumsuz etkiliyor.”

Meme kanseri görülme yaşı her geçen yıl düşüyor Bu yüzden uzmanlar klinik meme muayenelerinin başlangıç yaşının 30 olmasını öneriyor. Bazı araştırmaların, kozmetik ürünlerde bulunan kimyasalların kanser gelişimini tetikleyebileceğini belirten Liv Hospital meme cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Levhi Akın “Meme kanserinde erken tanı ancak düzenli kontrolle mümkün. Ayrıca dünyada ve Türkiye’de milyonlarca kadının kullandığı bazı kozmetik ürünlerin içinde yer alan kimyasallar (paraben ve ftalat), vücutta östrojen ve diğer hormonları engelleyerek ya da onları taklit ederek hormonal dengeyi bozabilir. Dolayısıyla onlarla mesafeli bir ilişki kurmak çok önemli” diyor.

FAZLA KİLO DA BİR NEDEN

Akın, meme kanserinden korunmak için risk faktörleri olarak kilo fazlalığı, uygunsuz diyet, egzersiz yapmamak, fazla alkol tüketimi, tütün kullanımı, menopoz sonrası hormon kullanımı, gece ışığa maruz kalma, D-vitamini eksikliği, stres ve anksiyeteyi gösteriyor. Akın “Bunların yanı sıra kendi kendine düzenli meme muayenesi, yıllık klinik meme muayenesi, yıllık mamografi ve gerekirse ultrasonografi taramalarının da yaptırılması gerekiyor” diye konuşuyor.

HER ÜÇ DAKİKADA BİR TANI

Meme kanseri görülme oranı her yıl yüzde 1 ile 2 oranında artış gösteriyor. Yine her yıl 1 milyon kişiye, meme kanseri tanısı konuluyor. Kadın kanserlerinin yüzde 30’unu oluşturan meme kanseri, yüzde 20 oranında kansere bağlı yaşam kaybına yol açıyor. Dünyada her üç dakikada bir, bir kadına meme kanseri tanısı konuluyor ve yine her 11 dakikada bir, bir hasta yaşamını kaybediyor. Hastalık yüzde 99 oranında kadınlarda yüzde 1 oranında erkeklerde görülüyor.

ASİMETRİK GÖRÜNÜME DİKKAT!

Memorial Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Cenap Dener ise meme kanseri konusunda şu konuya dikkat çekiyor: “Memelerdeki asimetrik görünüm, çoğu zaman estetik bir problem gibi düşünülse de iki meme arasındaki şekil ve boyut farklılığı kimi zaman meme kanserinin habercisi olabiliyor. Hastalığın erken teşhis edilmesinde kişinin kendi meme yapısını tanıması, düzenli olarak ayna karşısında elle muayene yapması ve doktor kontrollerini ihmal etmemesi önem taşıyor.”

Meme kanseri vakalarının 3’te 2’sinin menopoz sonrasında görüldüğünü kaydeden Dener “Bu nedenle menopoza giren her kadının yıllık olarak meme kanseri tarama testlerini yaptırması erken teşhis açısından faydalı. Ailesinde meme kanseri öyküsü olan kişilerde tarama çok daha erken yaşlarda başlamalı. Meme taramasında; doktor muayenesi, dijital mamografi ve meme ultrasonografisi birlikte yapılmalı” diyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN