Sağlıklı dişlere sahip olmak için 10 altın kuralı

Sağlıklı dişlere sahip olmak için 10 altın kuralı

Diş hekimi Selma Kurtoğlu, “Küçük bir çürük, kalp-damar hastalıklarına neden olabilmektedir” diyor. 10 maddede sağlıklı dişlere nasıl kavuşulacağını anlatıyor.

Ağız ve diş sağlığı, bedenimizin genel sağlığı açısından da oldukça önemli. Bu önemin yalnızca estetik avantajlarla sınırlı olmadığının farkında olan ülkelerde, diş hekimine 6 ayda bir gitme zorunluluğu olduğunu söyleyen Bakırköy Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Selma Kurtoğlu, ülkemizde ise böyle bir zorunluluğun olmadığını ve araştırmalar neticesinde kişilerin ortalama iki yılda bir diş hekimine gittiğini belirterek şunları anlattı: “İhmal edilen küçük bir çürük; kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya, böbrek ve karaciğer sorunlarına hatta kansere bile neden olabilmektedir. İleride oluşabilecek sistematik rahatsızlıkların önüne geçebilmek için ağız ve diş bakımını düzenli yapmak, koruyucu ve önleyici tedavileri yaptırmak esastır.” Kurtoğlu, ağız ve diş bakımında sağlıklı dişlere sahip olmak için 10 altın kuralı da şöyle sıraladı.

1 Sabah ve akşam dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız gargaraları ile dişlerin detaylı temizliğini yapmak. Diş ipi çok yaygın olmamakla beraber diş temizliğini tamamlayan işlemdir. Dişler ne kadar iyi fırçalansa da ara yüzler ve protezlerin altı, diş ipi yardımıyla temizlenir. Yapılan istatistiklere göre plağın ağızdan uzaklaştırılmasında diş fırçalamanın etkisi yüzde 66. Plağın ağızdan uzaklaştırılmasında diş ipinin rolü ise yüzde 34. Günde bir defa mutlaka diş ipi kullanılmalıdır.

Dengeli beslenme ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Beslenmede ilk prensip vücut için gerekli her türlü protein vitamin, mineral, karbonhidrat gibi tam besinlerin dengeli bir şekilde alınmasıdır. Bu dengeyi bozacak her türlü alışkanlık genel sağlığımızı nasıl olumsuz etkiliyor ise diş sağlığımızı da elbette ki olumsuz ölçüde etkileyecektir.

Fındık, ceviz gibi sert besinler dişlerle kırılmamalıdır.

Havuç, elma gibi lifli ve çok sert besinleri yemek bir nevi diş fırçası görevi üstlenerek, dişleri temizler ve güçlendirir.

Şeker, çikolata, lokum gibi gıdalardan sonra dişlerin özellikle fırçalanması veya  bol su ile çalkalanması gerekmektedir.

Özellikle çocukluk çağında dişlerin çıkmasıyla birlikte azı dişlere fissür örtücü (Diş aşısı) uygulanması çürükleri önlemektedir.

7 Şekersiz sakız çiğnemek dişlerin temizlenmesine yardımcı olur.

Asitli içecekler yerine doğal meyve suları veya maden suları tercih edilmelidir.

Düzenli diş hekimine giderek, belirli aralıklarla panoramik röntgen çektirerek çürük kontrolü yapılmalıdır.

10 Flor uygulaması yaptırılmalıdır. Çünkü bu uygulama dişleri güçlendirir. Daha güçlü dişler ise daha sağlıklı vücuda sahip olacağınız anlamına gelir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN