Lezzetsiz yemek karın doyurmuyor

Lezzetsiz yemek karın doyurmuyor

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, açlık hissinin nasıl en aza indirileceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları kalorisi düşük lezzetsiz yemeklerin açlığı tetiklediğini belirterek, bu çalışma sayesinde beyin ile mide bağlantısında tokluk sinyalini taklit edebilecek ilaçların üretilebileceğini söylüyor.

Uzmanlar obeziteyi çağımızın en büyük sorunları listesinde en tepeye yerleştiriyor. Kalp-damar hastalıklarından diyabete, mide ve bağırsak sorunlarından doku kaybına kadar birçok rahatsızlığa neden olan obeziteye ilişkin her gün yeni bir çalışma ortaya koyuluyor. Ancak ABD’li bilim insanları bu defa açlığa yönelik yeni bir hormon kombinasyonu keşfetti. Çalışmaya göre kalorisi düşük lezzetsiz yemeklerin açlık hissini tetiklediği belirtiliyor. Bu sayede zayıflama formüllerinin oluşturulabileceğini kaydeden uzmanlar gelecekteki araştırmalarda beyin-mide sinyalini taklit edebilen ilaçların üretilebileceğinin altını çiziyor.

Pensilvanya Üniversitesi’den bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucuna göre; açlık hissini düzenlemek için midemizin beynimizle iletişim kurduğu biyolojik mekanizmanın keşfedildiği ifade ediliyor. Uzmanlar ayrıca, beyne vücudun yeterince besin tükettiğini söyleyen sinyali taklit edebilen yeni bir hormon kombinasyonu bulunduğuna işaret ediyor. Araştırmada şunlar anlatılıyor: “Artık beynin açlık kontrol merkezinin sadece hipotalamus olmadığını, bölgedeki AgRP (agouti-related peptide) adı verilen nöron grubunun da açlık hissi açısından önem arz ettiğini biliyoruz. Bu araştırma, nöronları iyice canlandıran ve durulmalarına sebep olan mekanizmaları araştırmak üzere başlatıldı.” Aynı ekip tarafından gerçekleştirilen daha önceki araştırmada, sadece yiyecek koklamanın veya görmenin bile AgRP nöron aktivitesini azaltabildiği ortaya koyulmuştu.”

Bilim insanları fareler üzerinde yaptıkları deneylerde hayvanlara normalde yemedikleri, kalorisiz bir jöle veridiğini kaydederek, AgRP aktivitesinin değişimini gözlemledi. Jölenin ilk verildiğinde AgRP aktivitesinde ani bir azalma olduğu fakat bu azalmanın iştah nöronları yeniden harekete geçmeden önce sadece 200 saniye kadar sürdüğü fark edildi. Bilim insanları “Bu da, yenen yiyeceğin kalorisiz olduğunu fark eden midenin beyinle iletişime geçerek yeniden açlık hissi oluşmasına sebep olduğunu gösteriyor” diye konuşuyor. Deneyler esnasında farelerin belirli yiyeceklerin kalorisini öğrenebildiğini, tüketilen yiyeceği tanıma durumlarına göre AgRP seviyesinin yükselip azaldığını böylelikle AgRP aktivitesinin hemen uyum sağladığının fark edildiğini söyleyen J. Nicholas Betley “Farelere ilk olarak kalorili olan daha sonra da kalorisiz olan jöle verildiğinde, aroma ve tat aynı olduğu için ilk başta besin aldıklarını düşünüyorlar. 200 saniye içinde durumu anlayınca açlık hissini oluşturan nöron aktivitesi tekrar başlıyor” diye konuşuyor.

Çalışmanın bir sonraki aşamasını midenin yeterince besin maddesi alınmadığında beyne nasıl ilettiğini anlamak oluşturacak. Sindirim esnasında salgılanan üç hormonun AgRP nöron aktivitesinde önemli azalmalara sebep olduğunun anlaşıldığını belirten araştırmacılar daha önce bu üç hormonu düşük dozlarda bir araya getirip farelere verince çok az yan etkiyle birlikte AgRP aktivitesinin azaldığını gözlemlemişlerdi. Bu araştırma sayesinde beyin-mide sinyalini taklit edebilen ilaçlar üretmenin yanı sıra gelecekteki araştırmalarda AgRP nöron aktivitesini dolayısıyla da açlığı en aza indiren kilo verme stratejilerinin araştırılacağını söyleyen bilim insanlarının bu çalışması Cell Reports adlı dergide yayımlandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN