Michael Jackson’a göz kırpan şarkı

Michael Jackson’a göz kırpan şarkı

Alternatif müzik grubu Ars Longa, yeni single’ları ‘Yüreğim İmparator’la Michael Jackson’dan Atilla Özdemiroğlu’na, Nekropsi’den The Beach Boys’a kadar birçok sanatçıya selam veriyor. Grubun üyesi Berat İşçioğlu “Yüreğim İmparator’u dinlerken şarkının katmanlarına odaklandığınızda, her bir katmanın bu isimlere ayrı ayrı göz kırptığını söyleyebilirim” diyor.

IŞIL ÇALIŞKAN

atince’de ‘Sanat uzun, hayat kısa’ anlamına gelen müzik grubu Ars Longa, yeni single çalışmaları ‘Yüreğim İmparator’la müzikseverlerin karşısına çıktı. 2015’te kurulan grubun ilk albümü ‘Günler’, müzisyenler ve müzik yazarları tarafından yılın en iyi albümleri arasında gösterilmişti. Vokal ve gitarda Ali Sinan Çulhaoğlu, gitarda Uygar Çehreli, bas gitar ve vokalde Berat İşçioğlu, klavye ve vokalde Tuba Gördes ile davulda Mehmet Kemal Ülkenciler’den oluşan grubun üyeleriyle ‘Yüreğim İmparator’u ve müzik yaşamlarını konuştuk.

Öncelikle grup ismi olarak neden Ars Longa’yı tercih ettiniz?

Ali Sinan Çulhaoğlu: Bir Roma dizisi sebebiyle Latince’ye ilgi duyduğumuz bir dönem olduğunu hatırlıyorum. Grup üyelerinden Berat, her zamanki gibi temkinliydi, çok da emin değildik. Daha sonraları, sanat yapmaya çalışırken yaşadığımız zorluklarla bu ismin bize çok uygun hale geldiğini gördük.

2005’ten bugüne müzik kariyerinizde nasıl bir fark gözlemliyorsunuz?

A.S.Ç.: Çok farklılık göremiyorum. Hala güzel şarkılar yapıp insanları mutlu etmeye çalışıyoruz.

Berat İşçioğlu: Her şeyden önce bence daha disiplinliyiz ve daha düzenli çalışıyoruz, bu da müziğimize olumlu anlamda yansıyor. Kendi sınırlarımızı giderek daha da keşfediyoruz, yapabileceklerimizi ya da yetersiz kalabildiğimiz durumları fark edip üzerine gitmeye çalışıyoruz ve bireysel olarak tatmin olmanın yanısıra daha çok müziğe hizmet ediyoruz.

Uygar Çehreli: Daha dün çok eski şarkılardan birini dinlemenin tazeliğiyle söylüyorum, his ve amaçlar olarak bir şeyler hala aynı ama teknik ve gelişim açısından olgunluk durumundan söz edebiliriz.

‘Yüreğim İmparator’un hazırlık sürecinden bahseder misiniz?

A.S.Ç.: ‘Yüreğim İmparator’u evde kaydettiğim bir demosunu grup arkadaşlarımla paylaştıktan sonra, sırasıyla davul, bas, tuşlular ve gitar partisyonları için ayrı çalışmalar yaptık. Enstrüman ve lead vokalleri Pür stüdyolarında kaydettikten sonra koral interlude kısmını parça mikslenmeden kısa bir süre önce yazdım ve Babajim stüdyolarında icra ettik. Berat’la birlikte bayağı bir masa işi de yaptık. Edit seviyoruz.

B.İ.: ‘Yüreğim İmparator’un biraz çiğ ve aynı zamanda sıcak tınlamasını istiyorduk, bu nedenle kayıtları ve miksiyle epeyce uğraştık.

Herkes aşk için cesaret ve ilham almaktan bahsediyor. Sizin aşka yüklediğiniz anlam nedir?

A.S.Ç.: Aşk inançtır.

Single için Michael Jackson’dan Nekropsi’ye, Atilla Özdemiroğlu’ndan The Beach Boys’a geniş bir yelpazedeki sanatçılara selam verediğinizi söylüyorsunuz. Bu çeşitlilik yelpazesindeki ortak nokta nedir?

A.S.Ç.: Bu isimlere duyduğumuz sevgi ve iyi müzik ortak paydamız.

B.İ.: ‘Yüreğim İmparator’u dinlerken şarkının katmanlarına odaklandığınızda, her bir katmanın bu isimlere ayrı ayrı göz kırptığını söyleyebilirim.

Bu single’ı diğer parçalarınızdan ayıran nedir?

A.S.Ç.: Bu bizim ilk ve şimdilik tek single’ımız. Single demenize sevindim, bence böyle çalışmalar için bahsedildiği gibi ‘tekli’ çok zorlama bir isim.

U.Ç.: Bu şarkının diğer şarkılarımızdan daha geniş bir yelpazeye hitap ettiğini düşünüyorum. Ayrıca dinleyeni daha çok yakalayan bir şarkı ve hemen dünyasına alıyor.

‘Günler’ albümünüz birçok müzisyen ve müzik yazarı tarafından yılın en iyi alternatif albümü olarak gösterildi. Bunu bekliyor muydunuz?

A.S.Ç.: Açıkçası bekliyorduk çünkü boş şarkı yoktu, parçaların hepsinin farklı güzellikleri vardı. Hazırlık süreci uzun sürdüğü için materyalimiz boldu ve albümde iyi bir hikaye örgüsü kurabildik.

U.Ç.: Kurulduğundan bu yana yazılmış, hatta internet üzerinden yayınlanmış onlarca Ars Longa şarkısı var. Bu bakımdan benim için ‘Günler’in ‘Best of Ars Longa 2005-2015’ gibi bir hissi var.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN