Montaj yaparken kötüyü çıkarmak

Montaj yaparken kötüyü çıkarmak

Örümcek Adam’ın ezeli düşmanı ‘Venom’, aynı isimle solo olarak beyazperdeye aktarıldı. Anti kahramanın doğuşunu ve hayatta kalma öyküsünü anlatan yapımda aksiyon gayet iyi, başroldeki Tom Hardy ise role çok yakışmış. Ancak filmin tamamı montaj aşamasının kurbanı! Sahneler kopuk, serim kısmı gereğinden fazla uzun, karşıt kötü karakter ise çok geri planda.

Marvel çizgi romanlarında ilk kez 1984 yılında görünen Venom, Örümcek Adam’ın en zorlu düşmanlarından. Uzaydan gelen parazit, Eddie Brock adındaki gazeteciyle bütünleşerek ona özel yetenekler kazandırıyor. Ardından da herkese kök söktürüyor, şehirleri yakıp yıkarken insanları yiyerek besleniyor. Bu hafta gösterime giren ‘Venom: Zehirli Öfke’, anti kahramanın başlangıcını anlatıyor ama bunu Örümcek Adam olmadan gerçekleştiriyor. Dahası, ‘Prototype’ isimli popüler video oyunu ile bir diğer kurgusal karakter ‘Spawn’dan büyük parçalar içeriyor.

Aksiyon yapımda başarılı gazeteci Eddie Brock, uzay ve ilaç araştırmaları gerçekleştiren Yaşam Vakfı’nın Başkanı Carlton Drake ile röportaj yapıyor. Eddie röportaj esnasında Drake’i sinirlendirince hem işinden oluyor hem de evlenme arifesindeki kız arkadaşı Anne Weying tarafından terk ediliyor. Olayın üzerinden altı ay geçiyor, Eddie dibe vurmuş halde San Francisco’daki bir apartman dairesinde adeta yaşam mücadelesi veriyor.

Bu sıra Carlton, uzaydan gelen bir simbiyotik yaşam formunu laboratuvar ortamında insanlar üzerinde deniyor. Amacı uzaylı formu ile insan yapısını birleştirmek. Bu uğurda sayısız kişi ölünce laboratuvarda çalışan Dr. Dora Skirth, Eddie ile iletişime geçerek tüm bunların medyaya taşınmasını istiyor. Eddie gizlice araştırma tesisine giriyor, uzaylı Eddie’ye bulaşıyor, onu öldürmüyor, ikili tek yürek diyerek Venom’a dönüşüyor. Yapımın gerisi vur-kır-kötüyü durdur gibi klişe bir mevzuya sahip. Eğer konu iyi işlenseydi kült bir popüler yapım seyirciyi 12’den vururdu ama montaj aşamasında birçok sahne makaslanmış, bariz belli. Sahneler kopuk, Eddie’nin Venom olmadan önceki yaşamı uzun tutulmuş, finaldeki kötü karakter Riot ise yok gibi. Özellikle Venom’un baş düşmanı Carnage’i beklerken Riot hiç olmamış.

Filmde Eddie/Venom’u canlandıran Tom Hardy’nin rolüne çok yakıştığını belirtmeliyim. Karakterin içsel dünyasını, ikili diyalogları, değişimini çok iyi yansıtıyor ama bu aşamada da yer yer karikatürize ettiği sahneler yok değil! Uzunca tutulan serim kısımlarında Eddie ile finaldeki bütünleşik karakter bambaşka yapıda. Bunun temel nedeni de Venom’un dünyayı sevmesi, uzaydan gelen bu yaşam formunun artık burada yaşamak istemesi. Böylece ikili ortak hareket ediyor. Yönetmen Ruben Fleischer ile senaristler Scott Rosenberg, Jeff Pinkner, Kelly Marcel ve Will Beall karakteri sempatikleştirmek ve seyirci tarafından içselleştirilmesini istemişler. Başarılı oldukları söylenemez. Çünkü timsah dişli insan yiyen bir canlı ne kadar sempatik olabilirse Venom da işte o kadar sevimli. Ona kime sopayla bile dokunmak istemez.

Çizgi roman karakteri Spawn ile Venom’un hem görünüşü hem de bedenindeki işlevsel dokusu büyük benzerliklere sahip. 1997’de beyazperdeye taşınan cehennem kaçkını ‘Spawn’, senaryosu başta olmak üzere efektleri ve oyunculukları açısından tam bir fiyaskoydu ama karakter çok ilgi çekiciydi. Hatta, zaman içinde oldukça popülerleşen Spawn, 2019’daki ikinci filmini merak ettiriyor. Lakin Venom’un ikincisini merak etmiyoruz. ‘Prototype’ adındaki video oyunu da 2009’da Playstation, Xbox ve PC platformlarında oyunseverlerle buluştu, çok sevildi. Alex Mercer karakteri tıpkı Venom gibi özelliklere sahip. Filmde Venom’un laboratuvardan kaçış anları  neredeyse oyundaki sahnelerden kopyalanmış. ‘Venom: Zehirli Öfke’ tüm bunlara rağmen keyifle izleniyor, hepsi bu, beklentiyi yüksek tutmadan filmi izleyebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN