Moringa bitkisi nedir?

Moringa bitkisi nedir?

Moringa bitkisi nedir? Moringa faydaları nelerdir? Moringa nasıl kullanılır? sorusu Moringa bitkisi geçtiğimiz yıl Türkiye'de de yetiştirilmeye başlandı. Peki nedir bu her derde deva olduğu söylenen İbni Sina'nın reçetelerinde olan Moringa bitkisi...

Haberimizde 'Moringa bitkisi nedir? Moringa  faydaları nelerdir? Moringa nasıl kullanılır?' sorularının yanıtını bulabilirsiniz. Beslenmede, tıpta, kozmetikte, hayvancılıkta ve sanayide kullanılan "Moringa Oleifera" isimli bitki, Gaziantepli kadın çiftçiler tarafından Türkiye'de ilk defa ticari olarak yetiştirilip, ürün haline getirilecek haberlerinden sonra bu bitki vatandaşlar tarafından merak edilip araştırılmaya başlandı. İşte vatandaşlar tarafından merak edilen Moringa bitkisi hakkındaki her şey...

MORİNGA NEDİR? 

Moringanın tam adı Moringa Oleifera. Kendisi minnoşluk abidesi bir ağaç olup, Hindistan, Pakistan, Nepal ve birçok Doğu ülkesini anavatanıdır. Yaban turbu ağacı, Drumstick ağaç olarak da biliniyor. Bu ağacın yapraklarından tutun da kerestesine kadar her şeyi kullanılabiliyor.

Moringa bitkisinin yaprakları çay hâline getirilip içiliyor. Bünyesindeki mineraller ve faydalı maddeler sayesinde zayıflamaya yardımcı olabiliyor. Kökünden yaprağına kadar çok faydalı olduğu söyleniyor.

Çok yoğun minerallere sahip olması ne yazık ki her zaman iyi şeyler ifade etmiyor.

18-12/17/moringa-faydalari.jpg

MORİNGA BİLİNÇLİ KULLANILMALI 

Moringa’nın yoğun minerallere sahip olması onu tehlikeli de yapabiliyor. Tıbbi ilaçlarda olduğu gibi Moringa’nın da aşırı kullanım riskli. Etkili maddeleri sayesinde yüksek etki gücüne sahip bu bitkiyi uygun dozlarda kullanmazsanız bedeninize zarar vermeye başlayabilir. Ayrıca içindeki herhangi bir bileşene karşı alerjiniz bulunuyorsa zararlarına karşı dikkatli olmalısınız. Ayrıca gebelik aylarında kullanılması sakıncalıdır. Hem anne adayları hem de çocuklar için risk oluşturabilen bir ürün hâline gelebilir. Uzmanlar sindirim sistemine verebileceği zararlar konusunda kullananları uyarıyor.

Zayıflattığını fark eden tüketiciler kendilerine hâkim olamayıp aşırı kullanıma gidebiliyor. Bu çaydan herkes aynı oranda faydalanacak diye bir kaide yok üstelik. Her insanın bünyesi farklıdır. Bu yüzden bazı insanlara olumlu sonuçlar verebilirken bir diğeri için olumsuz etkileri olabilir.

MORİNGA'NI YAN ETKİLERİ OLABİLİR

Beraberinde kullanılan tıbbi maddeler çayın yan etkilerini tetikleyebilir. Sindirim sistemine etki ettiği için midede çeşitli rahatsızlıklar meydana getirebilirler. Şeker hastalığı olan hastaların uzak durması gereken bir üründür. Bunun yanında kalp ritim bozukluğu ya da kalple ilgili herhangi bir şikayetiniz varsa sizin için de risk oluşturabilir.

Moringa çayı ile ilgili sitelerde, uzmanların olmadığı ortamlarda söylenenlere itibar etmemelisiniz. Piyasada sağlık problemlerinize deva adı altında satılan yan sanayi ürünleri olduğunu unutmayın. Sağlık tüccarlarının sattığı ürünler sandığınız kadar faydalı olmayabilir. Sağlığınız konusunda gerekli testler yapılmadan kendinize teşhis koymayınız.

18-12/17/moringa-nasil-kullanilir.jpg

MORİNGA NASIL KULLANILIR? 

Moringa, kökleri turp gibi tüketilebilen bir bitki. Salatalarınızın içerisine kullanabileceğiniz gibi yemeğini de yapabilirsiniz. Yaprakları onun en çok tüketilen yeri. Bu yapraklar kurutulup öğütülerek toz haline getiriliyor. Toz haline gelen moringayı yoğurtlarınızın, yemeklerinizin içerisinden tutun da maskelerinize kadar hemen hemen her yerde kullanabilirsiniz. Ayrıca yapraklarından yapılan çayı da tüketiliyor. Çayı tam bir şifa kaynağı. Bu yapraklar taze biçimde olduğunda haşlanabiliyor, yemeği, salatası yapılabiliyor.

Tohumları suda bekletilerek içilebiliyor, hafif kavrularak çerez niyetine tüketilebiliyor. Kerestesi ise tıpkı yaprakları gibi öğütülebiliyor ve maskelerde kullanılabiliyor.

Bundan birkaç yıl önce moringa isminden bahsediyor olsaydık, neredeyse bir elin 5 parmağını geçmeyecek kadar yerde rastlardık ona. Ancak zaman ilerledikçe daha fazla gündeme geldiği için moringa artık internetten kolaylıkla sipariş edilebilecek ürünlerin başında geliyor. İnternetten sipariş edebileceğiniz gibi aktarlardan da temin edebilirsiniz.

18-12/17/moringa.jpg

MORİNGA FAYDALARI NELERDİR? 

İçinde yüksek miktarda A vitamini barındırıyor. Bu nedenle göz yapısına destek oluyor ve görme bozukluklarına azalmasına yardımcı oluyor. Görme kalitesini de bu sayede arttırıyor.

İçindeki lifli yapı sayesinde sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. Özellikle kabızlık gibi problemlerin önüne geçiyor ve gidirilmesinde önemli rol oynuyor.

Mineral eksikliği için ise doğal ve nefis bir çözüm. Yüksek oranda mineral içeriyor ve bu sayede vücuttaki mineral eksikliklerinin önüne geçiyor.

İçinde ciddi miktarda antioksidan bulunduruyor. Maskesi yapıldığında ya da düzenli tüketildiğinde ciltteki kırışıklıkları en aza indiriyor, cilde parlaklık ve tazelik veriyor.

Bağırsaklara yaptığı desteği mideye de yapıyor, ülser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.
Tokluk hissi yaratması ve bağırsak hareketlerini düzenlemesi, düşük karbonhidrat ve yağ içermesi sayesinde de zayıflamaya yardımcı oluyor.

Protein açısından zengin olması nedeniyle de şahane bir bitkisel protein kaynağı.

İçindeki vitamin, mineral ve proteinler sayesinde anne sütünü arttırmaya da yardımcı oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN