Ne mesajdan ne savaştan vazgeçiyorlar

Ne mesajdan ne savaştan vazgeçiyorlar

Yıldız Savaşları serisinin sekizincisi ‘Star Wars: The Last Jedi’ etkileyici ve sürprizlerle dolu anlatımıyla gerçek bir sanat şöleni. Birçok soru işaretini gideriyor, dokuzuncu film için de zemin hazırlıyor. Karanlıkla aydınlığın bu yeni savaşı “Artık eskiye gerek yok” ve “Savaşı yalnızca silah satıcıları kazanır” gibi mesajlarla izleyiciye sesleniyor.

ERKUT TEZERDİ / İSTANBUL

Filmleri ve çizgi dizilerinden, tişört, bardak ve video oyunlarına kadar ekonominin neredeyse her alanında var olan ‘Star Wars’ tüm dünyada bir fenomen! Uzak bir galaksi, uzay gemileri, güç, ışın kılıcı, kötüye karşı iyi! Derinliğinde bunlar yer alıyor; ne yaparsa para ediyor ancak hiçbir başarısız iş/proje/yapım hedef kitleye sunulmuyor. Film serisinin sekizinci devam halkası ‘Star Wars: The Last Jedi’ ise bu ‘derinliği’ sonuna kadar hissettiren epik bir uzay operası. Yıldız Savaşları ruhunu sonuna kadar korurken heyecanın ölçüsünü de katlıyor. Filmi yazan ve yöneten Rian Johnson, 2012 yapımı ‘Looper’da olduğu gibi usta yönetmenlikten ziyade yetenekli bir senaryo yazarı olduğunu yine ispat ediyor.

Filmin kötüleri İlk Düzen adı verilen Nazi kılıklı galaktik bir örgüt. Efendileri ise karanlığın lordu Snoke. Rey karakteri, ‘Güç Uyanıyor’da içindeki cevheri fark etmişti. Bu nedenle, karanlığa son verdikten sonra bilinmeyen bir gezegende inzivaya çekilen Luke Skywalker’ı bulmak, ondan ders alarak bir Jedi olmak istiyor. Filmin birinci konusu böyle. İkinci olay dizisinde İsyancılar, karanlığın lordu Snoke’un komuta ettiği İlk Düzen’in uzay gemilerinden kaçarken kapana kısılıyor. Oradan ışık hızına ulaşarak kurtulmak için İlk Düzen’in uzay gemilerini sabote eden bir şifre çözücüye ihtiyaç duyuluyor; Finn ve Rose bu şifre çözücüyü bulmak için başka bir gezegene gidiyor. Üçüncü konu da Rey ile Han Solo ve Leia’nın gücün karanlık tarafına geçen oğulları Kylo Ren arasında geçiyor. ‘Star Wars: The Last Jedi’ bu üç konu etrafında yaşananları anlatıyor. Ardından da sürprizlerle destansı bir final sahnesiyle sonlanıyor.

Epik uzay operası ‘The Last Jedi’da tüm zamanların en iyi kötü karakter canlandırmalarından biri var. Adam Driver, Kylo Ren performansıyla damga vuruyor. Filmin kötü yönü aşırı mesaj düşkünlüğü. Yani serinin önceki filmlerinde böyle her sahne için kör göze parmak mesaj kaygısı yoktu: “Artık eskiye gerek yok”, “Bağışlamak erdemdir”, “Kibir yıkıma uğratır”, “Zekânla fark atarsın”, “Savaşı yalnızca silah satıcıları kazanır”... Filmde bir de kötülerin klasik uzun uzun konuşup hezimete uğraması sahnesi var ki o da sinir bozuyor. Ancak ‘Star Wars: The Last Jedi’ her şeye rağmen özel efektlerinden anlatımına izleyicide tekrar izleme hissi uyandırmayı başarıyor. Özellikle orijinal finaliyle değeri yıllar sonra anlaşılacak yapımlar arasında. Bu arada; kafa karışıklığını da ortadan kaldırmak için şunu söylemek gerekiyor: 2016’da gösterime giren, 1977 yapımı ‘Yeni Bir Umut’ ile 2005’te izleyiciyle buluşan ‘Sith’in İntikamı’ arasında yaşanan olayları yan karakterlerin gözünden anlatan ‘Rogue One’la birlikte serinin toplam film sayısı 9’a çıktı. 2019’da 10’a tamamlanacak ve Star Wars serisi sonlanacak.

 

STAR WARS SERİSİ DÜNYADA NE KADAR KAZANDI?

* A New Hope (1977)

Bütçe: 11 milyon dolar

Kazanç: 775 milyon dolar

* The EmpIre StrIkes Back (1980)

Bütçe: 11 milyon dolar

Kazanç: 583 milyon dolar

* Return of the JedI (1983)

Bütçe: 32.5 milyon dolar

Kazanç: 475 milyon dolar

* Phantom Menace (1999)

Bütçe: 115 milyon dolar

Kazanç: 1 milyar 27 milyon dolar

* Attack of the Clones (2002)

Bütçe: 115 milyon dolar

Kazanç: 649 milyon dolar

* Revenge of the SIth (2005)

Bütçe: 113 milyon dolar

Kazanç: 848 milyon dolar

* The Force Awakens (2015)

Bütçe: 245 milyon dolar

Kazanç: 2 milyar 68 milyon dolar

* Rogue One (2016)

Bütçe: 200 milyon dolar

Kazanç: 1 milyar 56 milyon dolar

KARAR'IN PUANI: 10 / 8

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN