Obezite tedavisinde ameliyatsız su balonu

Obezite tedavisinde ameliyatsız su balonu

Obeziteyle mücadelede çığır açan yeni bir yöntem uygulanıyor. Su dolu balonların cerrahi müdahaleyle mideye yerleştirilmesi yöntemi, yakın gelecekte ortadan kalkacak. İtalyan bilim insanları, içine sonrasında su doldurularak şişirilen ve hastalarda tokluk hissi yaratan kapsülleri ameliyata gerek duymadan mideye yerleştirmeyi başardı.

MİKDAT KARAALİOĞLU

Obeziteyle mücadelede etkin bir yöntem olan su balonu nakli artık tarihe karışıyor. Günümüzde uygulanan bu tedavide içi su dolu balonlar ameliyatla mideye yerleştiriliyor ve hastalarda tokluk hissi uyandırarak aşırı kilo alınmasının önüne geçiliyor. Ancak hastalar için de külfetli olan bu yöntem yakın gelecekte kullanılmayacak. İtalya’da başarıyla denenen yeni yönteme göre; katlanarak bir kapsül haline getirilen balon hastalara kapsül şeklinde yutturuluyor. Bu balona takılan ince bir hortumdan balonun içine su dolduruluyor. İnce hortum daha sonra ağızdan çıkartılıyor. Projeyi geliştiren İtalyan bilim insanı Roberta İenca, AFP Ajansı’na yaptığı açıklamada bu sürecin birkaç saniye içinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Söz konusu yöntem İtalya’nın Roma kentindeki Spaienze Üniversitesi’nde, obeziteyle mücadele eden 42 hasta üzerinde denendi. Denemeler sonunda hastaların ciddi bir yan etki şikayeti olmadığı açıklandı. İence, yeni metodun etkin ve güvenilir bir yöntem olduğunu açıkladı. Bu metot için kullanılan balonlar birçok Avrupa ülkesinde satılıyor.

17-05/22/ekran-resmi-2017-05-22-021540.png

ABD’de bu yöntem için izin alma süreci devam ediyor. Balonlar hastaların midesinde yaklaşık 16 hafta kalıyor. Daha sonra balonların üzerinde bulunan kapakçıklar aracılığıyla su boşaltılıyor. Balon da doğal yollarla vücut dışına çıkıyor. Tedavi esnasında yoğun bir diyet yaptırılan hastaların bu süre içinde ortalama 15 kilogram verdiği bildirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN