Organ naklinde İspanya ve Türkiye lider

Organ naklinde İspanya ve Türkiye lider

Dünyada organ yetmezliğiyle mücadele eden milyonlarca kişinin tek umudu olan organ nakli hâlâ istenilen seviyede değil. Kadavradan yapılan bağışta İspanya birinci sırada. Canlı vericiden yapılan organ bağışında Türkiye milyonda 45.4 kişiyle lider.

Her yıl 3-9 Kasım haftası, Türkiye’de ‘Organ Bağışı Haftası’ olarak kutlanıyor. Organ nakli, son evreye gelen böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliğinde tek çözüm olarak görülüyor. Dünyada milyonlarca kişi yaşamlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duyarken, organ bağışı sayısı hala istenilen seviyeye ulaşmış değil. Dünya genelinde yüzlerce kişi kendilerine uygun organ beklerken hayatını kaybediyor.      

Organ nakline dair veritabanı sunan Organ Bağışı ve Nakli için Uluslararası Kayıt (IRODAT) kuruluşunun verilerine göre, 2016’da dünya çapında kadavradan yapılan organ bağışında İspanya birinci sırada yer alıyor. İspanya’da kadavradan yapılan organ bağışı oranı milyonda 43.4. İspanya’yı milyonda 38.6 ile Hırvatistan, milyonda 32.6 ile Portekiz, milyonda 31.6 ile Belçika ve milyonda 27.5 ile Fransa takip ediyor.      

Dünya çapında canlı vericiden organ bağışında ise 2015 rakamlarına göre, milyonda 45.4 ile Türkiye ilk sırada yer alıyor. Listede Türkiye’yi milyonda 38.4 ile Güney Kore, milyonda 33.9 ile Hollanda, milyonda 27.3 ile Suudi Arabistan ve milyonda 27 ile İsrail takip ediyor.   

CANLI VERİCİDE BİRİNCİYİZ

Organ Bağışı ve Nakli için Uluslararası Kayıt’ın verilerine göre, dünya genelinde en çok nakli yapılan organ böbrek. Böbrekten sonra karaciğer, kalp ve akciğer organ nakillerinin büyük kısmını oluşturuyor. En az nakil yapılan organ ise pankreas. Türkiye, canlı vericiden yapılan böbrek naklinde milyonda 33.8 nakille listenin başında yer alıyor. Türkiye’nin ardından milyonda 30.4 nakille Hollanda, milyonda 26 nakille İsrail ve milyonda 19.6 nakille Suudi Arabistan geliyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN