Ortadoğu ve Türkiye ‘Kavşak’ta buluştu

Ortadoğu ve Türkiye ‘Kavşak’ta buluştu

Ortadoğulu yaklaşık 100 sanatçının eseri Üsküdar’daki bir sanat galerisindeki ‘Kavşak’ adlı sergide bir araya getirildi. Eserlerin her hafta değişeceği sergiyi düzenleyen Hüseyin Emiroğlu “İstanbul dünyanın en önemli kavşaklarından biri. Sergiye o nedenle bu ismi verdik. Sergi bir müze niteliği taşıyor, 100 eser de birbirinden güzel ” dedi.

IŞIL ÇALIŞKAN / İSTANBUL

Suriye’nin Halep şehrinde 20 yıl önce temelleri atılan Kaleemat Sanat Galerisi, galeri sahibi Adnan Alahmad’ın dört yıl önce Türkiye’ye yerleşmesi ile Üsküdar’a taşındı. Alahmad’ın Türkiye’de birlikte çalıştığı Hüseyin Emiroğlu’nun da destek verdiği galeri, Ortadoğu ülkeleri ile Türkiye arasında sanat köprüsü olacak önemli bir projeyi hayata geçirdi. Irak, Suriye, Bahreyn gibi Ortadoğu ülkelerinden 32 resim ve heykel sanatçısının 100 eseri Kavşak sergisinde sanatseverlerle buluştu. 

Eylül ayına kadar gezilebilecek sergide resimlerin yanı sıra 2 sanatçının 6 heykeli ve 3 özel tablosu bulunuyor. ‘Kavşak’ ile sanatçılar Nizar Sabour, Yazid Kheloufi, Rami Sabour, Zain Alahmad, Abbas Yousif, Jabbar Alghadban, Fatema Alhaj, Boutros Almaari, Shadi Abousada, Zavien Yousaf, Edward Shahda, Munir Hanoon, Fatma Lootah, Abdul Karim Faraj, Fouad Dahdouh, Ghassan Al-Nana, Naji Alali, Juhayda Albitar, Semaan Khawam, Besher Koushaji, Nasr Warour, Juhayda Albitar, Semaan Khawam, Bashar Alhroub’un eserleri Türk sanatseverlerin ilgisine sunuluyor.

17-08/16/16krr2-sergi.jpg

Dört kişilik ailesiyle birlikte başladığı projelerine Türkiye’de Hüseyin Emiroğlu ile devam ettiklerini ifade eden Alahmad, bu serginin bir kapanış tarihinin olmayacağını kaydetti. Alahmad “Bu projede, Arap dünyası ve sanatçılarıyla Türkiye arasında kapılar açmayı ve köprüler kurmayı amaçlıyorum. Çünkü eski zamanlarda da zaten birlikteydik. Osmanlı döneminde belki 400 yıl beraberdi bu toplumlar. Suriye’deki birçok eser Osmanlı döneminden kalma. Sultan Abdülhamid’in ismini Halep’te, Şam’da görebilirsiniz. Abdülhamid, Kapalıçarşı gibi birçok eser yaptırmış Suriye’de. Çoğu camiyi de o yaptırmış. Aynı kültüre, aynı düşünceye sahibiz. Arap ve Türk insanı arasında farklılık göremiyorum. Galerinin bulunduğu sokak Suriye’deki sokağımızın aynısı. Suriye’yi görmek istediğimde Sultanahmet’e gidiyorum. İstanbul ile Halep arasında fark yok gibi. Arap kültürü ile Türk kültürü arasında köprüler kurmak istiyorum” dedi.

Hüseyin Emiroğlu ise sergiyle ilgili “İstanbul bir kavşak noktası ve dünyanın en önemli kavşaklarından biri. Ortadoğulu sanatçıların dünyayla buluşmasında önemli bir kavşak nokta olduğu için sergiye Kavşak adını verdik” diye konuştu. Sergide öne çıkan bir eser olmadığını söyleyen Emiroğlu bunun sebebini ise şöyle açıkladı: “Tüm sanatçılar dünya çapında tanınmış sanatçılar olduğu için eserlerin tamamı özgün. Dolayısıyla hepsi birbirinden önemli.”

Serginin İstanbul için bir müze değeri taşıdığını belirten Emiroğlu, ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi. Gelen ziyaretçilerden “Arap sanatçılarının bu kadar önemli eserlerini olduğunu bilmiyorduk” cümlesini çok sık duyduğunu ifade etti. Emiroğlu “Ortadoğu kültürü sergiye nasıl yansıyor?” sorusuna “Eserlere baktığınızda Ortadoğulu olduğunu anlamak mümkün değil. Eserler farklı ekollere bağlı yapılmış. Buradaki amaç kesinlikle Arap kültürünü tanıtmak değil, dünya çapında ünlü ressamların eserlerini tanıtmak. Eserlere baktığınız zaman Suriyeli, Iraklı, Cezayirli bir ressamındır. Ancak, Filistin’den Bulgaristan’a, Almanya’dan, Fransa’ya kadar farklı coğrafyalarda yaşayan eserler bunlar” cevabını verdi.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN