Pamuklu çubuk çok zararlı

Pamuklu çubuk çok zararlı

Kulak burun ve boğaz uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akdağ, kulak temizlemede kullanılan pamuklu çubukların işitme kaybından dış kulak iltihabına kadar birçok soruna neden olduğunu söyledi.

Uzmanlar kulak içine sokulacak sivri cisimlerin kulağa zarar vereceği konusunda hemfikir. Kulak burun ve boğaz uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akdağ, kulak temizlemede kullanılan pamuklu çubuklarla ilgili uyarılarda bulundu. Vatandaşların banyo yaptıktan ya da denize girdikten sonra dış kulak yollarında biriken suyu kurutmak için kulak tıkacı ya da pamuklu çubuk kullandığına dikkat çeken Akdağ, şunları anlattı: “Aslında biz kulağımıza su doldursak da, kanalı doldursak da kulağın yapısı belli bir sürede suyun dışarı atılmasını sağlıyor. Yine kendi salgısı için de aynı şey geçerli. Zaman zaman kulak dış yoluna kahverengi ve sarımsı şeyler gelir. Bu doğal bir şeydir. Herhangi bir hastalık belirtisi değildir. Biz ne yapıyoruz peki, pamuklu çubukla kulağın kanalına girerek, orada bir travma oluşturuyoruz. Bu travmaya bağlı olarak da oradaki sirkadiyen ritmi bozuyoruz. Bunu bozduğumuzda salgının içeriden dışarıya akmasını önlemiş oluyoruz. Ya da fonksiyonu bozmuş oluyoruz. Bozunca orada akan her şey orada birikmiş oluyor. Zamanla dış kulak yolunu kapatmış oluyor ve kişi de öncelikle işitme kaybı, bazen çınlama ve baş dönmesi şeklinde bir takım şikayetler oluşturuyor. Tamamen kapattığı zaman da bazen kısırdöngüye gireriz daha da kulağımızı parmağımızla ya da çubukla kurcalamaya çalışırız. Zamanla oradaki florayı etkilemiş oluruz ve enfeksiyon için zemin hazırlamış oluruz. Sonucunda da dış kulak yolu intihabı oluşur.”

Vatandaşların dış kulak yolunu temizlemek için pamuklu çubukları hayatlarından çıkartması gerektiğine işaret eden Akdağ, “Bunun kulak temizleyicisi olarak hayatımızda yeri yoktur. Bu alışkanlıktan vazgeçmemiz lazım” sözlerini kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN