Parçalanmış kişilikte 23 farklı karakter

Parçalanmış kişilikte 23 farklı karakter

Bilinen 23 farklı karaktere sahip Çoğul Kişilik Bozukluğu hastası Kevin, üç genç kızı kaçırıp hapseder. Sürekli değişen karakterleri vasıtasıyla tutsaklarına zulmeder. Filmi yazan ve yöneten M. Night Shyamalan'in ustalık eseri 'Parçalanmış', sıra dışı konusu ve finaliyle izleyiciyi şoke ederken James McAvoy oyunculuk dersi veriyor.

ERKUT TEZERDİ

Her karakterinin özelliği ve adı bir diğerinden farklı; toplam 23 kişiliği var. İstedikleri zaman kontrolü ele alan bu alter ego karakterlerin biri dahi ölçüde zeki, diğeri dokuz yaşında bir çocuk, ötekisi içine kapanık veya öfkeli, başkası kadın, bir diğeri modacı... Kevin, Çoğul Kişilik Bozukluğu (Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu) hastası. Bu nedenle tedavi görüyor. Psikiyatristine göre zararsız ve doğanın sınırlarını altüst ediyor. Düşük bütçeli yapım 'Parçalanmış' (Split) şu sıralar ABD'de izlenme rekorları kırıyor. 'Altıncı His' ve 'Ölümsüz' filmlerini yazan ve yöneten M. Night Shyamalan'ın ustalık eseri olan filmden klostrofobiklerin mutlaka uzak durması gerekiyor. Çünkü filmin konusu hem kapalı mekanlarda geçiyor hem de bu mekanların geneline geren bir atmosfer hakim. Haliyle panik ataklık bir durum söz konusu. Yeni nesil X-Men filmlerinde Profesör Charles Xavier'ı canlandıran James McAvoy, kariyerinin belki de en sıra dışı ama 'gerçekçi' rolünü oynuyor. Kevin üzerinden bambaşka kişileri anlatırken mimiklerinden konuşma üslubuna, tavırlarından duruşuna 180 derece değişiyor.

BİR NEVROTİK DAHA VAR

Dışarından bakıldığında gayet stabil ve mülayim görünen Kevin, filmin başında üç genç kızı uyku spreyiyle kaçırıp bilinmeyen bir yerde onları tutuyor. Kızlar yataklarında gözlerini açtıklarında nerede olduklarını anlamaya çalışınca kapının üzerlerine kilitli olduğunu fark ediyorlar. Odada pencere yok, bağırdıklarında kimse onları duymuyor. Çaresizlik diz boyu. Kızların ikisi odaya yakşan sesin sahibiyle kavga edip kaçmak isterken diğeri bu fikre yanaşmıyor. Kaçmak istemeyen Casey filmde odağa alınan ikinci kişi. Kendi normallik değerlerini oluşturmuş; fakat aslında kendisi de sorunlu ruh haline sahip. Flashback'lerle nevrotik Casey'in çocukluğuna, bozulan psikolojisinin kaynağına iniyoruz. Shyamalan, bunu yaparken özenli davranmış, her bir Flashback sahnesi filmin ikincil olay dizisine hizmet ederken gereksiz açıklamalara yer verilmiyor.

FİNALİ ÇOK VURUCU

Kızların tutsaklığıyla eş zamanlı gelişen psikatrist Dr. Karen Fletcher'la Kevin'ın görüşmesi, karakterin tüm kişiliklerini ortaya seriyor. Fletcher, Çoğul Kişilik Bozukluğu'ndan muzdarip hastalarını mucizevi buluyor ve ona göre Kevin zararsız. Fakat yaklaşan tehlike tüm hesapları altüst edebilir! 'Parçalanmış' ailece izlenilebilecek türde bir gizem. Kapalı mekan gerilim unsurları özenlice kullanılırken yükselerek giden olay akışı finalde zirveyi yıkıp geçiyor. 'Köy', 'İşaretler' ve 'Son Hava Bükücü' gibi facia yapımlardan sonra yönetmen Shyamalan bu filmle Hollywood'ta kaybettiği itibarını yeniden kazandı. Fakat 'Parçalanmış' genç kızların tutsaklık dramından daha çok Kevin'ın sınırları zorlayan karakterinin detaylarına biraz daha girseydi bir başyapıt olabilirdi. Ancak hakkında senelerce konuşulacaktır.

İMKANSIZI HİÇE SAYIYORLAR

Filmde Kevin'ın bir karakteri kendini şeker hastası zannediyor, insülin iğnesi kullanıyor. Bir başka karakteri de tarihçi ve okuduklarını şakır şakır anlatıyor. Bazı karakterler sporcu, dağa taşa tırmanırken bazıları narin tavırlarıyla toplumun arasına karışarak dikkat çekmeyen bir yapıya bürünebiliyor. Dr. Karen Fletcher'ın Çoğul Kişilik Bozukluğu hastası kişileri mucizevi bulmasının nedeni bu. Bedenlerine hükmediyor, imkansızı hiçe sayıyorlar. Shyamalan senaryoyu yazarken buna fazlaca dikkat etmiş; kendi fantastik bakış açısı real durumlarla iç içe geçiyor. Özellikle vurucu final sırf bu nedenle tahrip gücü yüksek bir bombaya dönüşüyor.

DİSSOSİYATİF KİMLİK BOZUKLUĞU NEDİR?

Sağlıklı kişilerde kimliksel benlik ve algılama biçimi bir bütüne hizmet ederek çalışır. Bu, normal bir insanın psikolojik yönelişidir. Lakin Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu'nda herhangi bir nedenden dolayı algı ve benliğin bağlantısı kopar. Kişiler çöküşten veya duygu durumundan kurtulmak istediklerinde, olmak istedikleri karakterler aniden ortaya çıkar ve birinci kimlik bunun farkında olmaz! Alter ego/lar kontrolü ele alır. Karakterler tehlikeli, zararsız, kadınsa erkek veya tersi ya da cesur-korkak olabilir... 'Parçalanmış'ta Kevin'ın başına gelen de budur. Hayata tutunmak isterken hayal ettiği karakterler kontrolü ele geçiriyor.

KARAR'IN PUANI: 8

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN