Popüler öneri için uzmanlar uyarıyor

Popüler öneri için uzmanlar uyarıyor

İnternette hızla yayılmaya başlayan ve aralıklı beslenme olarak tanıtılan ‘fasılalı diyet’e karşı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, önemli uyarılarda bulundu: Bu beslenme modelleri ile yağ yakılması mümkün değil. Bilimin dışındaki bu tavsiyeler zayıflatmak bir yana sağlığa zarar verir. Örneğin iki öğün yemek yemeye kalkarsanız protein dokularınızı kaybedersiniz. Vücutta yağlanma meydana gelir.

Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, aralıklı oruç olarak da bilinen fasılalı diyeti eleştirerek “Fasılalı diyet diye bir şey yok. En fazla, dinlerin özelliği olan oruç ayları var. Ancak bunların hiçbirisi sağlık bozucu anlamda değil. Önemli olan dengeli beslenmek” dedi.

Son zamanlarda popüler hale gelen fasılalı diyeti eleştiren Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu “Fasılalı diyet diye bir şey yoktur. Bu beslenme modelleri ile insanın yağ yakması kolay olamaz. Bugün dünya nüfusunun üçte biri obez, üçte biri ise kilolu. Bunlar işe yarasaydı bugün bu halde olmazdık” dedi. Aralıklı oruç olarak bilinen beslenme türüyle ilgili Elmacıoğlu, şöyle devam etti: “Günümüzde popüler diyet dediğimiz, insanların sağlığını bozan, kafasını karıştıran ve yaşam süresini kısaltan örneklerle her gün karşılaşıyoruz. Dünyada binden fazla diyet çeşidi var ama hiçbir tanesi bilimsel değil. Her gün kulağımıza bir şey geliyor bunların hiçbiri doğru değil. Fasılalı diyet diye bir şey yoktur. En fazla, dinlerin özelliği olan oruç ayları vardır. Ancak bunların hiçbirisi ‘haftanın üç günü aralıklı tut, üç günü normal ye, su iç veya evde ne varsa ye’ gibi sağlık bozucu anlamda değildir. Bu beslenme modelleriyle insanın yağ yakması kolay olamaz.”

İki öğün yemek yemenin insanlar için yetersiz olduğunu ifade eden Elmacıoğlu “21’inci yüzyılda insanların çalışma şeklini düşündüğümüzde o insanların akşam erken vakitte yemek yiyip de yatmak gibi lüksü yok. İki öğün yemek yemeğe kalkarsanız protein dokularınızı kaybedersiniz, bir de vücut tam tersine yağlanır. Ayrıca iki öğün yemek yiyen insanlar kalp damar hastalıklarıyla ileride boğuşurlar” diye konuştu.

Yararlı ve doğru olan tek öğünün kahvaltı olduğuna dikkat çeken Elmacıoğlu, şöyle devam etti: “Eforunuzun ve enerjinizin olması, beyninizin çalışması ve beynin enerji tüketebilmesi için en önemli öğün hangisi, derseniz kahvaltı derim. Kahvaltının üzerine bu kadar önemli ve stratejik olan hiçbir öğün tanımıyorum. Beyin günlük olarak yaklaşık 300 kalorilik glikoza ihtiyaç duyar ve ondan başka hiçbir şey beyni çalıştırmaz. Protein, karbonhidrat ve yağlardan oluşan bir kahvaltı sizin akşama kadar vücudunuzun doğru hareket etmesini ve beyninizin doğru düşünmesini sağlar.” Elmacıoğlu, detoks uygulamalarının da geresiz olduğunu söyledi: “Az yerseniz, az protein ve yağ tüketirseniz detoksa da ihtiyacınız kalmaz.”

OLUMSUZ ETKİSİ 10 YIL SONRA GÖRÜLÜR

Beslenme ile yapılan herhangi bir hatanın sağlığımıza hemen yansımadığına değinen Prof. Dr. Elmacıoğlu, “Bu sağlık problemleri eğer gençseniz 10-15 sene, eğer orta yaşlıysanız 5 sene sonra ortaya çıkar. Ve siz kapı kapı gezerek hastalığınıza çare ararsınız. Halbuki o hastalık sizin daha önce yapmış olduğunuz yanlış beslenmeden kaynaklanıyordur” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN