Proteinsiz kalan çocuk kolay hastalanıyor

Proteinsiz kalan çocuk kolay hastalanıyor

Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, çocuklarda protein eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirterek, özellikle tavuk eti ve yumurtanın anne sütünden sonra en zengin protein kaynağı olduğunu söyledi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, protein eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflattığını söyledi. “Protein, yıpranmış veya hastalık nedeni ile bozulmuş doku bütünlüğünün sağlanması ve sağlıklı olarak sürdürülebilmesi için beslenmenin olmazsa olmazıdır” diyen Yağcı, 1 yaşındaki çocuğun büyümesi için günde 12 gram protein alması gerektiğini dile getirdi. Tavuk eti ve yumurtasının proteinlerini oluşturan aminoasitlerin anne sütü proteinindekilere çok benzediğini vurgulayan Yağcı “Bu nedenle özellikle yumurta anne sütünden sonra en kıymetli proteindir. Tavuk ve yumurta ülkemizin her yerinde çok kolay ulaşabilinen ve en ucuz protein kaynakları. Dikkat edilecek husus bu protein kaynakları insan sağlığı açısından riskli olan katkılardan olabildiğince uzak ve doğal olmalı” dedi. Besinlerdeki tat ve kokular gebelikte ve lohusalıkta anne tarafından tüketilirse çocuğun 6 ay sonrasında bu koku ve tatları hatırlayarak bu besinleri daha kolay kabul edeceğini belirten Yağcı, şöyle devam etti: “Anne sütü çocukta sağlıklı damak tadı oluşturulmasında çok iyi bir aracı. Tat için ek olarak kullanılacak tereyağı ve zeytinyağı, kimyon ve tarçın gibi baharatlar yemekleri tatlandırmaya yardımcı olabilir. Ancak tuzdan ve şekerden kaçınmak gerekir.Beyaz ve kırmızı et fırın, ızgara veya haşlama olabilir. Pişirirken yakmamaya özen gösterin.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN