Sağlıklı yaşam doğmadan başlar

Sağlıklı yaşam doğmadan başlar

Uzun ve sağlıklı bir ömür anne karnındayken başlıyor. Halk sağlığı uzmanı Dr. Hande Ocakoğlu, bunun için alınması gereken önlemlerin pek çoğunun günlük yaşamda rahatlıkla uygulanabileceğini belirterek “Erken teşhis, günde 20 dakika çıplak ayakla toprağa basmak ve bol su tüketmek lazım” diyor.

Uzmanlar annenin sağlıklı yaşamı tercih etmesiyle çocuğun da sağlıklı doğacağını ve böylelikle toplum sağlığının güven altına alınacağını söylüyor. Ancak bunun için bir dizi kural var. Mesela bol su içmek, çiğ bitkisel ağırlıklı beslenme veya düzenli uyku şart! VM Medical Park Bursa Hastanesi Sağlıklı Yaşam Kliniği hekimi Uz. Dr. Hande Ocakoğlu, sağlıklı yaşam biçiminin anne karnındayken başladığını ifade ederek, çağın sağlık anlayışının toplumun sağlığını korumayı, sürdürmeyi ve geliştirmeyi hedeflemekte olduğunu söylüyor. Ocakoğlu, ancak sağlıklı bireylerle sağlıklı bir toplum oluşturulabildiğine dikkat çekiyor.

17-09/03/ererererer.jpg

Ocakoğlu Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre gelişmiş ülkelerdeki ölümlerin yüzde 70-80’inin, az gelişmiş ülkelerde ise ölümlerin yüzde 40-50’sinin sebebinin yaşam biçimine bağlı olarak ortaya çıkan davranışlar olduğunu belirterek “Sağlıklı yaşam biçimi, bireyin sağlığını etkileyebilen, tüm davranışlarını kontrol etmesi, günlük aktivitelerini düzenlemede kendi sağlık statüsüne uygun davranışları seçerek düzenlemesi olarak tanımlanmıştır. Bu davranışları tutum haline dönüştüren birey, sağlıklı olma halini devam ettirebildiği gibi, sağlık durumunu da daha iyi bir seviyeye getirebilir” sözlerini kaydediyor. Sağlıklı olmanın, insan mutluluğunun öncelik taşıyan bir öğesi olduğunu da ifade eden Ocakoğlu, şunları anlatıyor: “Sağlık genellikle kendiliğinden var olan bir durum olarak algılanır. Oysa sağlıklı olma uğrunda çaba gösterilmesi gerekir. Hatta bugünkü bilgilerimiz bize bu uğraşın daha doğum öncesi dönemde başlaması gerektiğini göstermektedir. Doğal olarak bu aşamada yapılması gerekenler, anne ve babalara düşmektedir. Olaya nesillerin sağlığı olarak bakıldığında, sağlığın ve sağlıksızlığın nesiller boyunca aktarılabileceği görülür.” Sağlıklı bir yaşam için alınması gereken önlemlerin pek çoğunun günlük yaşamda uygulanması gereken küçük ve kolay çabalardan oluştuğunu belirten Ocakoğlu, “Bu çabaların başında beslenmenin düzenlenmesi gelmektedir. Vücutta detoksifikasyonun sağlanması şarttır ve bunun için çiğ bitkisel ağırlıklı beslenme, bol su tüketimi, probiyotik besinleri arttırmak önerilir. Ayrıca, uykunun vücudu resetlemek için en etkili yöntemdir. Günde 20 dakika toprağa basmak ise anti okside olmak demektir. Fiziksel aktivite de sağlıklı yaşamın olmazsa olmazıdır. Haftada 4-5 defa 45 dakikalık yürüyüşler kalp ve damar sağlığı açısından önemlidir” diye konuşuyor.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Check-up’ın sağlıklı yaşam kavramı içerisindeki yeri nin son derece önemli olduğuna da değinen Dr. Hande Ocakoğlu, şunları anlatıyor: “Check-up, sağlıklı bireylerin sağlık durumlarının genel değerlendirilmesi ve henüz şikayete yol açmamış olası bir hastalığın tarama ile erken tanısıdır. Check-up yaptırmak kişinin kendine ve sağlığına özen göstermesidir. Bazı hastalıklar ve özellikle kanserde erken teşhis son derece önemlidir. Bu nedenle check-up taramaları sonucunda bu tür hastalıkların erken teşhisi, tedavi başarısını da artırmaktadır. Tıbbın her alanında ve her hastalığında erken farkındalık ve erken tedavi, kişinin yaşam konforunu artırmaktadır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN