Sanat dünyasının en güçlü 100 ismi belirleniyor

Sanat dünyasının en güçlü 100 ismi belirleniyor

Dünya sanatına yön veren en önemli yüz kişi Art Rewiev dergisi tarafından belirleniyor. Bu yılki listenin başında Alman sanatçı Hito Steyerl var.

MİKDAT KARAALİOĞLU

Sanat dünyasına yöne veren ilk 100 kişi açıklandı. İngiliz sanat dergisi Art Review tarafından yayınlanan Art Review isimli listenin birinci sırasında Almanya’dan Hito Steyerlbulunuyor. İkinci sırada Fransız ressam Pierre Huyges yer alırken, listede üçüncü sırayı Amerikalı Donna Harraway aldı. İlk 100 listesinde Türk sanatçı bulunmazken, sıralamadaki önemli kısım Avrupa ve Amerikalı sanatçılardan oluştu.

İLK SIRALARDA ONLAR VAR

Art Review Power listesinde bu zamana kadar büyük müzelerin ve dünya genelinde düzenlenen sergilerin direktörleri ile uluslararası galerilerin sahipleri ilk sıraları paylaşıyordu. Listede bu yıl sanat ve bilim insanlarının gelmesi dikkat çekti. Hito Steyerl’in belgeselleri bir filmden daha çok sanat eseri olarak değerlendiriliyor. Pierre Huyges ise kullnılmayan kapalı buz spor salonunu Bioteknik Ekosistemine dönüştürdüğü çalışması ile tanınıyor. Harraway’ın feminizm üzerine yaptığı araştırmalar sanat dünyasına yön veren çalışmalar olarak değerlendiriliyor.

SON YILLARDA KADIN ETKİSİ ARTIŞ GÖSTERDİ

Listede son yıllarda dikkat çeken, kadınların sanat dünyasındaki etkisinin giderek artması. 2012 yılında ilk yüz içinde 20 kadın bulunurken, son sıralamada 40 kadın yer aldı. Dikkat çeken bir diğer değişlik de galericilerin ve kreatörlerin sanat dünyasındaki gücünü fikirlere ve sanatçılara bırakması. Dünya sanatını en çok etkileyen kreatör ve galericiler gerçi listede hala var ancak sıralamada sürekli yer kaybediyorlar. Listede ismi geçen ünlü galericiler şunlar: Hans Ulrich Obrist, Dawid Zwirner ve Larry Gagosian

5 KITADAN 20 UZMAN

Art Review Power 100 listesi 5 kıtadan 20 uzmanın tavsiyeleri ile oluşuyor. Jüri hangi isimlerin sanat ve fikir dünyasında önce çıktığını belirliyor. Daha sonra bu şahısların sanat dünyasına yön verme kabiliyetleri sıralamaya koyuluyor. Listenin tamamı için : https://artreview.com/power_100/

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN