Sanat üzerinden siyaset devşirilmez

Sanat üzerinden siyaset devşirilmez

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, sanattan herkesin faydalanması gerektiğini söyledi. Tiyatronun sanatsal işlevine dikkat çeken Birecik “Sanatla ilgili konuşacak olanlar, söyleyeceklerini iki kez düşünüp konuşmalı. Sanat ve tiyatrolar üzerinden siyaset devşirmeyi amaçlayanlar, bunu yapmamalı” dedi.

Her yıl 27 Mart’ta kutlanan Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulunan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, oyun çıkarmak için sanatçıların dut yaprağından ipek üreten ipek böceği gibi hassasiyetiyle çalıştığını söyledi. Birecik insanların, hayatı incelten en önemli olgulardan olan sanattan mutlaka faydalanması gerektiğine işaret ederek doğru kullanıldığında sanatın, savaşları bile durdurabileceğinin altını çizdi.

Dünya Tiyatro Günü nedeniyle bugün 23 oyunun ücretsiz sahneleneceğini belirten Birecik, aralarında prömiyerleri yapılacak özel oyunların da bulunduğunu açıkladı. Birecik, “Ülke genelinde 1 Ekim’den bu yana, 12 yerleşik ve 12 turne sahnesi olmak üzere toplam 65 sahnede gerçekleştirilen temsillerle 1,5 milyonun üzerinde seyirciye ulaştık. Tüm oyunlarımız yüzde 95’in üzerinde ortalamayla kapalı gişe sahneleniyor. Her yıl ortalama 80 ile gidiyoruz... Devlet Tiyatroları ülke değeridir. Sanatla ilgili konuşacak olanlar, söyleyeceklerini iki kez düşünüp konuşmalı. Sanat ve tiyatrolar üzerinden siyaset devşirmeyi amaçlayanlar, bunu yapmamalı” sözlerini kaydetti.

SEYİRCİ YOKSA TİYATRO DA OLMAZ

2017 Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi’ni Fransız oyuncu Isabelle Huppert yayınladı. Huppert bildiride şu satırlara yer verdi: “Tiyatro öyle güçlü ki her şeye direniyor, her şeye karşın hayatta kalıyor, savaşları, sansürleri, parasızlığı aşıp geçiyor. Seyirci olmadan tiyatro da olmaz, bunu da unutmayalım. Salonda bir kişi de olsa o seyircidir. Yine de fazla boş iskemle kalmasın! Dünya Tiyatro Günü 55 yıldır var. Bu 55 yıl içinde bildiriyi, mesajı hazırlaması istenen sekizinci kadınım. ‘Mesaj’ sözcüğü uygun mu pek bilemiyorum. Seleflerim imgelem tiyatrosundan, özgürlük tiyatrosundan, kökenler tiyatrosundan söz etmişler, çok kültürlülüğe, güzelliğe, yanıtsız sorulara değinmişler...”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN