Senaryo iyi olunca ‘süper’ler kendine geldi

Senaryo iyi olunca ‘süper’ler kendine geldi

DC çizgi roman evreninin en popüler süper kahramanları ‘Justice League’ filminde dünyayı kötü uzaylılardan kurtarıyor. Geçen yıl yayınlanan ‘Batman v Superman’ fiyaskosunun devamı niteliğindeki yapım, matematiği düzgün oturtulan senaryosuyla başarıyı yakalıyor. Ve “Bu defa olmuş” dedirtiyor.

ERKUT TEZERDİ / İSTANBUL

Onlar DC çizgi roman evreninin en popüler iyi süperleri. Wonder Woman, Batman, Aquaman, Cyborg, Superman, Flash, Green Lantern... İttifaklarına  ‘Justice League’ (Adalet Birliği) diyorlar. Evreni süper kötülerden kurtarıyorlar. Bazısı Kripton gezegeninden gelen uzaylı; güçlerini güneşten alıyor, bazısı yeteneklerine doğuştan bazısı da bir kaza sonrası kavuşuyor; uçuyor, hızlı koşuyor veya fiziksel kuvvetiyle binaları yerlerinden oynatıyor. Ancak bazısının hiç gücü yok, tıpkı Batman gibi sadece parasını konuştuyor. Bu hafta gösterime giren ‘Justice League’ filminde tıpkı çizgi romanlarındaki gibi süper kahramanlar kötülere karşı ittifak yapıyor. Baş kötü de dünyayı himayesi altına almak isteyen Steppenwolf isimli bir mega uzaylı: Elindeki baltasıyla kesip biçiyor, kendisi en güçlü kötülerden Darkseid’a hizmet ediyor. Amacı dünyayı efendisinin yaşaması için uygun hale getirmek.

Geçen yıl izleyiciyle buluşan ‘Batman v Superman’ filminde kahramanların bir araya getirilmesinin ve dünyayı kurtarma girişimlerinin temelleri atılmıştı. Bu nedenle ‘Justice League’in hem bu açıdan hem de fragmanlarından nasıl bir senaryo hatlarına sahip olduğu sürpriz olgusunu ortadan kaldırıyor. Ancak bir önceki film sebebiyle beklentiler de yüksek değildi! ‘Justice League’ matematiği düzgün oturtulan senaryosuyla başarıya uzanıyor, “Bu defa olmuş” dedirten yapımlar kervanına katılıyor. Ayrıca DC evreninin karanlık ve acımasız tonu ilk defa doğru yansıtılıyor.

Bir önceki filmde Superman, Doomsday ile savaşırken hayatını kaybetmişti. Batman ile Wonder Woman hüzünlü bir şekilde evlerini yolunu tutmuştu. ‘Justice League’ Superman’in dünyaya vedasıyla başlıyor, herkes yas tutuyor. Batman dünyaya uzaylı kötülerin öncü birliklerini gönderdiğini anlayınca kahramanlar ittifakını oluşturmaya çalışıyor. Atlantisli ve dirgen taşıyan Aquaman, ışık hızında koşan Flash, mekanik adam Cyborg, Batman ve Amazon savaşçı Wonder Woman güçlerini birleştiriyor. Steppenwolf’un hakimiyet kurmasını engellemeye çalışıyor. Bu süreçte bazen güldürmeyen sulu espriler sarf ediliyor. Ayrıca CGI efektlerin de göze çok battığı sahneler var ama aksiyon anlarında bunlar yer yer ortadan kalkıyor. Oyunculuk yönünden de Flash karakterini canlandıran Ezra Miller’ın yerine daha iyi bir isim olabilirmiş. ‘Poker face’ ifadesiyle rol yapamıyor. Keza aynı durum süper kötü Steppenwolf için de geçerli, hem akılda kalıcı değil hem de güçlü sayılmaz. ‘Justice League’, ‘Batman v Superman’ rezaletinden sonra hataları telafi ediyor ama ne eksik ne fazla!

BATMAN ARTIK İNTİKAM ADAMI DEĞİL

300 milyon dolara yakın bir bütçeyle çekilen ‘Justice League’in süresi 120 dakika. Senaristleri ise Chris Terrio ile ‘Yenilmezler’ serisinin yazarı ve yönetmeni Joss Whedon. Film beklentileri karşılıyor, gelecek yapımların da konusu hakkında detaylar sunarken “Superman’e ne oldu?” sorusunun cevabını veriyor. Hataları yok mu? Bolca var. Ama önceki filme nazaran düzeltilen birçok gelişme mevcut. En azından Batman’in gerçek karakteri oturmuş. “Lanet olası uzaylılar” diyerek Superman’e kan kusturan veya “Aa, ikimizin annesinin de adı Martha” diyerek intikamdan vazgeçen biri değil artık. Ayrıca ekip ruhu filmin en büyük artısı. Bireysellik geri plana atılıyor. Bunun yanında filmdeki flashback sahnesinde ilk Green Lantern’ı görmek ve yeni yapımlarda ekibe böyle birinin katılabileceğini bilmek umut veriyor. ‘Justice League’ süper kahraman filmlerini sevenlere hitap ediyor. En azından Christopher Nolan’ın Dark Knight’ı gibi gerçekçi bir üsluba da sahip değil! Eğer fantastik hikâyelerden hoşlanmıyorsanız uzak durabilirsiniz.

KARAR'IN PUANI: 10 / 7.5

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN