Shakespeare patlaması bir opera

Shakespeare patlaması bir opera

Giuseppe Verdi’nin son başyapıtı olarak bilinen ‘Falstaff’ İstanbul’da seyirciyle buluşuyor. Eserin İtalyan rejisörü Renato Bonajuto, Shakespeare’in ‘Windsor’un Şen Kadınları’, ‘IV. Henry’ ve ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ oyunlarından uyarlanan bu opera için “Shakespeare patlaması” diyor.

ERKUT TEZERDİ/İSTANBUL

Dünya opera tarihine damgasını vuran İtalyan besteci Giuseppe Verdi’nin son eseri ‘Falstaff’, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor. William Shakespeare’in ‘Windsor’un Şen Kadınları’, ‘IV. Henry’ ve  ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ oyunlarından uyarlanan ‘Falstaff’ “Yaşamda umutsuzluğa düşmemek gerek” mesajını veriyor. Operanın rejisörü İtalyan sanatçı Renato Bonajuto, “Operayı modernize ettik ama ana yapıyı bozmadık. Verdi’yi kendi zamanında anlatıyoruz” diye konuşuyor. Dün akşam saat 20.00’de Süreyya Operası’nda prömiyeri gerçekleştirilen ‘Falstaff’ 10, 11, 13, 14, 21, 24  ve 25 Nisan’da operaseverlerle buluşmaya devam edecek. Bonajuto ile konuştuk.

Giuseppe Verdi, geçmişten bugüne dek eserleri en çok sergilenen opera bestecilerinden. Peki onu bu kadar özel kılan nedir?

Onun müzik gelişimine baktığımızda, ilk operası ‘Ormerto’dan son operası ‘Falstaff’a kadar inanılmaz bir yükseliş kaydediyor. Verdi süper bir dâhi.

İlk kez 1893’te Milano’da sahneye taşınan ‘Falstaff’ günümüzde dünyanın birçok ülkesinde oynandı, oynanıyor. İzleyicilerin söyledikleri kulaklarınıza gelmiştir mutlaka...

18-04/08/ekran-resmi-2018-04-08-000751.png
‘Falstaff’ operasının rejisörü İtalyan sanatçı Renato Bonajuto, dünyanın pek çok yerinde opera sahneye koyduğunu, ikinci kez geldiği Türkiye’de köklü bir opera kültürü olduğunu söylüyor.

Sahnelenmesi çok zor olan bu eser, o yıllarda da çok beğenildi, şimdi de çok beğeniliyor. Muhteşem şeyler söylüyorlar. Yani bu, başlangıcından itibaren Verdi için bir zaferdi demek.

Neden zafer?

1893’te sahnelenen ‘Falstaff’ operasını 80’li yaşlarındayken yazdı Verdi. Müzikal olarak da herkesi şaşırttı çünkü ‘Falstaff’ çok farklı bir tarzda ve yeniliklerle dolu. Daha enternasyonal, komik ve dramatik.

Farklılılar arasında neler var?

‘Falstaff’ yazıldığı yıllarda Almanya’da Strauss ve onun gibi besteciler vardı. İtalya’da Mascagni ile Puccini gibi önemli bestecilerin de dahil olduğu ‘Verismo’ adındaki post romantik akım devam ediyordu. Müzikte sözün önemli olduğu bir dönemdi. ‘Falstaff’ ise dönemine göre daha çağdaş bir opera. Orkestrada modern tınılar kullanılıyor. Mesela operada bozuk paradan bahsedildiği yerde bozuk para sesi, ‘kendimi eşek gibi hissediyorum’ denildiği kısımda eşek sesi duyuluyor. Verdi’nin eserleri arasında piramidin en üst kısmında konumlanan operalarından biri.

Sahnelenme aşamasında nelere dikkat edildi?

Konusu 1500’lü yıllarda İngiltere’de geçiyor ama operadaki bütün karakterler 1893 yılına ait. Bunu olduğu gibi koruduk. Operayı modernize ettik ama ana yapıyı bozmadık. Verdi’yi kendi zamanında anlatıyoruz. Operada söyleyen sanatçıların her kelimenin anlamını öğrenmelerine dikkat ettik. Anlayarak yorumlamaları çok önemli. Sahneleme açısından zor bir opera olduğu için şarkıcıları şefi görebilecekleri bir yerde konumlandırdık.

Verdi’nin Shakespeare hayranlığı biliniyor. Operaya adını onun ‘Falstaff’ karakteri veriyor. Fakat biri tiyatronun, diğeri operanın önemli ismi. 

‘Falstaff’, temel olarak William Shakespeare tarafından yazılan ‘Windsor’un Şen Kadınları’, ardından yine Shakespeare’in ‘IV. Henry’ oyunundaki karakterden esinlenerek hazırlandı. Ayrıca ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ndan da alıntılar bulunuyor. Yani ‘Falstaff’ için bir Shakespeare patlaması diyebiliriz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN