Sıcak çay ve sigara kanser riskini arttırıyor

Sıcak çay ve sigara kanser riskini arttırıyor

Çin’de yapılan bir araştırmaya göre çayın sigara ile birlikte tüketilmesi halinde yemek borusu kanseri riski artıyor. Risk, buna ek olarak alkol içenlerde daha fazla.

KARAR/FRANKFURT

Dünyanın en çok çay tüketen ülkesi Türkiye için çayın kansere yol açabileceği gerçeği kötü bir haber... Çay faydası da olan bir içecek, ancak işler sigarayla birlikte içildiğinde işler değişiyor. Sıçak içilen çayın sağlığa ne tür etkisi olabileceği konusunda Çin’de yapılan bir araştırma  sigara ile birlikte tüketilmesi ve bunun yanında gün içinde alkol alınmasının yemek borusu kanseri riskini artırdığını ortaya çıkardı.

National Science Foundation of China tarafından yapılan ve sonuçları Annals of İnternal Mecidine isimili dergide yayımlanan araştırma yaşları 30 ile 79 arasında değişine 456 bin 155 kişi üzerinde yapıldı. Bu kişilerden sıcak çay içip, sigara ve alköl kulanmayanlar ya da çok az alkol kullananların yüksek yemek borusu kanseri riskine sahip olmadıkları tespit edildi.

Alman Kanser Topluluğu (DGK) verilerine göre, alkol, nikotin, reflü, yağlı ve vitaminsiz beslenme ile yüksek kilo yemek borusu kanseri riskini yükseltiyor. Düzenli alkol ve sigara tüketiminin yemek borusu kanseri riskini arattırdığı daha önce de biliniyor. Çin’de yapılan araştırma sıcak çayın da sözü edilen etkenlerle birlikte kanser riskini artırdığını ortaya çıkardı.

Dünyanın en çok çay içen ülkesi Türkiye’de çaydan kimsenin feragat etmesi gerekmiyor. Özellikle soğuk kış günlerinde çay sağlıklı bir içeçek. Dikkat edilmesi gereken, sıcak çay-sigara ikilisinin bir bir araya getirilmemesi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN